Povežite se s nama

Život i društvo

Među najboljim kuharima Željko Bešenić iz Minerve

Objavljeno:

- dana

GLADNI?

Kad pogledate fotografije vrhunskih jela s 12. Državnog prvenstva kuhara, pogode vas simptomi opake gladi.

Kruljenje u želucu još će se više pojačati kad shvatite da su vam ta jela bila tako blizu, a ipak tako daleko. Naime, domaćin prvenstva bio je hotel Minerva u Varaždinskim Toplicama.

Tri kategorije

Borba za prestižni naslov državnog prvaka u kuharstvu nije bila nimalo laka, a u nju se upustilo sedam kuhara. Nakon što su ukrstili kuhače i pripremili trinaest različitih jela u dva dana, među najboljima se našao i jedan domaći kuhar, Željko Bešenić iz hotela Minerva. Osvojio je odlično treće mjesto. Državni prvak u kuharstvu je Šime Vučetić, kuhar porijeklom s otoka Vira koji trenutno radi u Luksemburgu, a na drugo se mjesto plasirao Marko Martinac iz Falkensteiner Borik hotela u Zadru.

Kuhari su u dva sata morali napisati recepte za 4 slijeda: ragu juhu, Vol au vent, ramstek te kolač od sira

Kuhari su se natjecali u tri kategorije. U prvoj su morali pripremiti četiri vrste malih zalogaja – fingerfooda te svečanu hladnu platu od piletine, iznutrica od peradi i svinjske ili teleće koljenice. U drugoj kategoriji spravljali su toplo glavno jelo – riblje jelo od tune te mesno jelo s telećom lopaticom.

Najatraktivnija je ipak bila treća kategorija u kojoj su natjecatelji dobili „mistery box“. Tako su uz zadane teme i popis namirnica koje smiju koristiti, bez pomoći literature, kolega ili interneta, morali u vremenskom periodu od dva sata napisati recepte za četiri slijeda: ragu juhu, Vol au vent za predjelo, ramstek za glavno jelo te kolač od sira za desert. Šime Vučetić je slavio u sve tri kategorije i uvjerljivo postao državni kuharski prvak za 2015. godinu.

Dani hrvatskog kulinarstva u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama trajali su od 24. do 27. studenoga. Uz Državno prvenstvo kuhara, natjecanje slastičara te Kamelija kup, ovu najznačajniju manifestaciju kulinarske struke obilježio je bogat popratni edukativni program.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Očistite bicikle i podmažite lance jer u subotu se u Sračincu održava biciklijada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Biciklijada općine Sračinec
Foto: Ilustracija

Općina Sračinec, Osnovna škola Sračinec i Ženska inicijativa HNS-a Podružnice Sračinec organiziraju biciklijadu povodom Dana obitelji za sve mještane općine Sračinec i ostale zainteresirane.

Djeca obavezno moraju biti u pratnji roditelja.

Biciklijada će se održati u subotu, 11. svibnja, s početkom u 10 sati kod Doma kulture Sračinec.

Završetak je planiran kod kućica na rijeci Dravi uz besplatno osvježenje, hranu i prigodno druženje.

– Očistite bicikle i podmažite lance, jer u subotu vas čeka vožnja! Pridružite nam se! – poziv je organizatora.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kod dvorane Graberje ove subote Festival igranja za mališane i njihove roditelje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Savez Društava „Naša Djeca“ i DND Varaždinu suradnji s Centrom Rastimo zajedno, a uz potporu inicijativeThe Human Safety Net organizira Festival Igranja na igralištu kod Dvorane Graberje, u subotu, 11. svibnja u 10 sati, uoči Međunarodnog dana obitelji.

U slučaju lošeg vremena, Festival igranja održat će se u Dvorani Graberje.

Cilj Festivala je podsjetiti roditelje na važnost zajedničke igre s djecom i potaknuti uključivanje roditelja u igru s djecom. Zajednička igra izrazito je važna za produbljivanje odnosa roditelj-dijete te skladni razvoj djeteta.

Zašto igra? Igra je dječji najvažniji posao. Omogućuje djetetu skladan tjelesni, intelektualni, socijalni i emocionalni razvoj. Igra je aktivnost kojom se dijete izražava i potvrđuje – to je snaga koja ga upućuje na nove aktivnosti, pomoću kojih razvija sve svoje mogućnosti.

Zašto zajednička igra? Roditelji koji su podržavajući i osjetljivi na djetetove potrebe pozitivno utječu na socijalni i emocionalni razvoj djeteta, odnose djeteta s drugima, pa čak i školski uspjeh. Djeca uče o sebi i svijetu kroz odnose, od kojih je odnos privrženosti s roditeljima ključan.

Na Festivalu igranja diljem Hrvatske volonteri će za roditelje i djecu pripremati neke dobro znane, ali i pomalo zaboravljene igre kao što su „Djed i repa“, „Hoki-poki“, „Glazbene stolice“ i otkriti neke nove („Sadimo vrt“, „Kad me vodi mamina/tatina ruka, odrastam bez muka“).

Centar Rastimo Zajedno i Savez Društava „Naša Djeca“ organiziraju Festival igranja za djecu i roditeljetijekom travnja i svibnja 2024. godine u 6 gradova diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje