Povežite se s nama

U fokusu

Država za neisplatu plaća poslodavcima ispostavlja račun – 200 kuna po radniku

Objavljeno:

- dana

NOVA PRAVILA

Velik broj poslodavaca iz Varaždinske županije ostao je šokiran kad su prošli mjesec iz Financijske agencije (Fina) dobili račune za “naplaćenu naknadu za provedbu ovrhe“. Riječ je o poslodavcima koji svojim radnicima do zadnjeg dana listopada nisu isplatili plaće za rujan, pa im je Fina blokirala račun na temelju rješenja inspektora rada.

– Ostao sam bez riječi kad sam prošli mjesec dobio račun iz kojeg je vidljivo da je Fina svoje usluge uredno naplatila. Obračunavaju i kamate, i to sedam kuna po danu kašnjenja plaće, a tu su i druge usluge: 65 kuna po radniku se naplaćuje “osnova za plaćanje/rješenje o namirenju“, 15 kuna po radniku stoji “nalog – izvršenje u banci“, a 95 kuna po radniku se naplaćuje “nalog – izvršenje u uvjetima blokade“. Po jednom radniku trošak je oko 200 kuna! Znači, ako poslodavac zapošljava 15 ljudi, Fina mu naplati oko 3.000 kuna, što je trošak minimalne bruto plaće za jednog radnika – vlasnik tvrtke (podaci poznati redakciji) iz Varaždinske županije.

 

Neisplata plaća je prioritet inspektora rada, koji ne izlaze u nadzor, nego postupaju po službenim podacima

Nije mu jasno zašto je Fina uključena u cijeli postupak.
– Ne bi li sve dobro funkcioniralo i u slučaju da inspektori rada rješenja o pljenidbi šalju direktno u banku? – pita se poslodavac koji zapošljava desetak radnika.
S isplatom plaća kasnio je 40-ak dana.

– Radnici su s tim bili upoznati, baš kao i s činjenicom da su razlog kašnjenja veliki problemi s naplatom potraživanja, među kojima i onih Ministarstva financija. Ministarstvo, naime, vraća PDV s kašnjenjem od 50 do 60 dana, pri čemu više ni ne isplaćuju sredstva, nego ih prebijaju za doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje – objasnio je.

 

Poslodavac: Zar ne bi sve funkcioniralo i da se rješenja o pljenidbi šalju direktno u banku?

Međutim, novi Zakon o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca, koji je na snagu stupio 1. rujna, vrlo je jasan: neisplata plaća, ali ni minimalno kašnjenje više se ne toleriraju. Svaki poslodavac koji do zadnjeg dana u mjesecu nije isplatio plaću za prethodni mjesec mora se sam prijaviti Fini i zatražiti provedbu ovrhe. Konkretno, već prvog sljedećeg radnog dana poslodavac Fini mora dostaviti zahtjev za prisilnu naplatu, kojim traži provedbu ovrhe na svojim novčanim sredstvima i to prema obračunu neisplaćene plaće.

Iznenađen

Naš čitatelj to nije učinio, pa se neugodno iznenadio kad je shvatio da je račun njegove tvrtke blokiran.
– Nitko nije bio u tvrtki i provodio nadzor, niti nas je kontaktirao, tako da je rješenjem bilo naloženo da se minimalna plaća isplati i radnicima koji su, primjerice, prijavljeni na četiri sata tjedno. Rješenja su bila izdana i obrtnicima koji sami sebi nisu isplatili plaće – rekao je.

Iz Inspektorata rada pojašnjavanju da donošenju mjere ne prethodi inspekcijski nadzor. Zakonom je, naime, utvrđena obveza neposrednog rješavanja predmeta i to na temelju službenih podataka Ministarstva financija i Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca i ti postupci imaju prioritet.

Isplatili plaće

Inspektorat rada je sukladno zakonskim odredbama za plaće od rujna 2015. i nadalje počeo postupati nakon 1. studenoga. Budući da plaće nisu isplatili na vrijeme, a nisu dostavili ni zahtjev za prisilnu naplatu, inspektori rada su za 310 poslodavaca, kod kojih je zaposleno 1.460 radnika, u studenome izdali rješenja o osiguranju naplate pljenidbom i zabranom raspolaganja novčanim sredstvima na bilo kojem računu kod banke.

Naš čitatelj jedan je od 74 poslodavca koji su nakon inspekcijskog rješenja i blokade računa radnicima odmah u studenome isplatili plaće za rujan.

– Od 310 rješenja njih ukupno 124 je ukinuto, od čega 44 zato jer je poslodavac Fini podnio zahtjev za prisilnu naplatu, 74 jer je poslodavac dostavio inspektoru dokaz da je radnicima isplatio plaću za rujan 2015. godine, dok je 6 rješenja oglašeno ništavim u skladu s odredbama Zakona o općem upravnom postupku – izvijestio je Ilija Tadić, ravnatelj Inspektorata rada Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.

Pet kaznenih prijava poslodavcima

Gotovo 1.700 radnika iz Varaždinske županije je prošle godine uredno radilo, ali plaće nisu primili. Inspektori rada su utvrdili da 106 poslodavaca od siječnja do početka prosinca 2015. tim radnicima nije isplatilo niti minimalnu plaću, izvijestili su iz Inspektorata rada Ministarstva rada i mirovinskoga sustava. – Zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela neisplate plaće propisanog odredbama članka 132. Kaznenog zakona, nadležnim državnim odvjetništvima podnijeli su pet kaznenih prijava – naveo je Ilija Tadić, ravnatelj Inspektorata rada. Tijekom 2015. je utvrđeno da 78 poslodavaca nije u propisanom roku dostavilo obračune dugovane, a neisplaćene plaće. Inspektori su donijeli 48 rješenja.

Minimalne plaće isplaćuje Agencija

Zakonom o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca, čije su izmjene na snagu stupile 1. rujna, na novi način je uređena isplata plaća u slučaju blokade računa poslodavca. Ako prisilna naplata nije moguća, tada radnici imaju pravo na isplatu plaća iz sredstava Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca. – Ovo pravo radnici mogu ostvariti za neisplaćene plaće, odnosno naknade plaća nakon 1. rujna 2015. Zbog nemogućnosti prisilne naplate ostvaruju pravo na isplatu: do tri neisplaćene plaće, odnosno naknade plaće u visini do iznosa minimalne plaće, te do tri neisplaćene naknade plaće za bolovanje koju je prema propisima o zdravstvenom osiguranju bio dužan isplatiti poslodavac iz svojih sredstava, u visini do iznosa minimalne plaće za svaki mjesec proveden na bolovanju – pojasnio je Ilija Tadić, ravnatelj Inspektorata rada.

Navodi da je u slučaju blokade računa zbog neizvršene osnove za plaćanje poslodavac dužan odmah, a najkasnije u roku od tri dana Agenciji podnijeti zbirni zahtjev za isplatu plaće u visini minimalne plaće za sve radnike na obrascu propisanom Pravilnikom. Primanja radnika su izuzeta od ovrhe. U slučaju blokade, oni imaju pravo na isplatu minimalne plaće iz sredstava Agencije, pri čemu je poslodavac i dalje obvezan isplatiti preostali dio plaće.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje