Povežite se s nama

U fokusu

Veće plaće tetama u gradskom vrtiću, u proračunu osigurano dodatnih 500.000 kuna

Objavljeno:

- dana

POTPISAN NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR

Odgojiteljice Dječjeg vrtića Varaždin imat će više plaće. To im omogućava novi Kolektivni ugovor za radnike u predškolskoj ustanovi Dječji vrtić Varaždin, koji je potpisan danas u Varaždinu između predstavnika Grada Varaždina te predstavnica iz dva sindikata, Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske (SRPOOH) i Sindikatu odgoja i obrazovanja Hrvatske (SOOH) koji su sudjelovali u pregovorima.
 

Upravo su plaće bile glavni “kamen spoticanja” u kolektivnim pregovorima koji su počeli još 2012. Prema aktualnom Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju zaposlenici u javnim predškolskim ustanovama, dakle onima kojima su osnivač država, županija, grad ili općina, ne mogu imati niže plaće nego zaposlenici u osnovnim školama za istu stručnu spremu, što dosad nije bio slučaj.

Plaće izjednačene s onima u osnovnoškolskom obrazovanju

– Sada su plaće izjednačene s onima u osnovnoškolskom obrazovanju, odnosno, koeficijent po kojima se obračunavaju plaće povećan je sa 1,16 na 1.23. Za to povećanje Grad Varaždin je rebalansom proračuna osigurao 500.000 kuna – rekao je zamjenik varaždinskog gradonačelnika Vjeran Radelić, predsjednik Povjerenstva za pregovaranje o Kolektivnom ugovoru za djelatnost predškolskog odgoja i obrazovanja.

Prosječna plaća od 1. siječnja ove godine iznosi 9.300 kuna brutto, što je 400 kuna više nego dosad 

Tako prosječna plaća 89 odgajatelja u gradskom vrtiću koji pohađa 760 djece od 1. siječnja ove godine iznosi 9.300 kuna brutto, odnosno, 400-ak kuna više nego dosad.

Gradonačelnik Goran Habuš rekao je kako će sada za plaće zaposlenika gradskog vrtića godišnje “trošiti” 12,7 milijuna kuna.

– Pri tome 10,7 m” izdvaja direktno iz proračuna za plaće djelatnika, a dva milijuna kuna je od uplata roditelja. – rekao je Habuš.

I predstavnice sindikata zadovoljne su s konačnim potpisivanjem Kolektivnog ugovora.

– Kroz novi Kolektivni ugovor uspjeli smo zaštiti stečena prava i poboljšati materijalni status odgajatelja koji su dosad bili potplaćeni. No, pred nama je novi proces kojim ćemo se boriti za poboljšanje materijalnih prava radnika u Dječjem vrtiću Varaždin – rekla je Marina Babić, povjerenica sindikata odgoja i obrazovanja Hrvatske u Dječjem vrtiću Varaždin.

Porast koeficijenata po kojima se obračunavaju plaće odnosi se na odgajatelje, odgajatelje-mentore i odgajatelje savjetnike.

– Svi ostali zaposlenici ostaju na dosadašnjoj razini, odnosno, njima se plaće neće smanjiti – poručila je Jasenka Husnjak, ravnateljica Dječjg vrtića Varaždin.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje