Povežite se s nama

U fokusu

Habijan: Gradonačelnik daje netočne informacije kako bi ostvario kratkoročne ciljeve. To je loše!

Objavljeno:

- dana

HDZ O ZONI BREZJE

– Uzrujat ću opet mnoge u varaždinskoj Gradskoj vijećnici, ali nije mi namjera ugrožavati im zdravlje. Međutim, ako bilo što javno iznosite, onda bi bilo dobro da govorite istinu.

Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) je demantirao gradonačelnika Gorana Habuša, dakle naveli su da oni Gradu nisu dali preporuku za osnivanje jedinstvene Gospodarske zone Brezje. Gradonačelnik daje netočne informacije da bi ostvario neke kratkoročne ciljeve. A to je loše. Jer prije tjedan dana je još imao mogućnost nekako u tišini postići dogovor s DUUDI-jem. Ne znam kako su u DUUDI-ju primili njegove izjave – komentirao je nakon našeg upita Damir Habijan, povjerenik varaždinskog HDZ-a na konferenciji za novinare.

Odluka o zoni Brezje je ishitrena odluka  

Tema konferencije bila je upravo Gospodarska zona Brezje, točnije odluka donesena prošli tjedan na Gradskom vijeću i to glasovima HNS-a, SDP-a i Laburista.

– Predložili smo gradonačelniku da se odluka o toj Gospodarskoj zoni odgodi, da se prvo razriješe sve dvojbe oko zemljišta, ali to nije prihvatio. Donesena je ishitrena odluka, što nije prvi put. Žalosti me da gradska vlast sve radi samo kada ih netko na to prisili, što gase male požare. Međutim, bojim se da će uskoro buknuti veliki požar – rekao je Habijan.

Grad darivano zemljište nije priveo svrsi u roku od tri godine nije jedino što je prekršio. Na zemljištu koje je dala država danas se nalazi balirani otpad.

Novinarima je podijelio ugovore o darivanju zemljišta između Grada i Vlade, te naveo da to što Grad darivano zemljište nije priveo svrsi u roku od tri godine nije jedino što je prekršio.

– U ugovoru iz 2004. je propisano da je Republika Hrvatska ovlaštena raskinuti ugovor ako se darivano zemljište koristi protivno namjeni, dakle ako se zemljište ne koristi u svrhu formiranja zone. Gradonačelnik je 2012. dao suglasnost Varkomu da na dijelu darovanih nekretnina obrađuje i skladišti komunalni otpad. Razvidno je da je time prekršio ugovor – upozorio je Habijan.

I ne samo to: na zemljištu koje je dala država danas se nalazi balirani otpad. Habijan je skrenuo pozornost i na činjenicu da se 2012. balirani otpad nalazio na površini od 50.000 kvadrata, a Habuš je Varkomu te godine dao suglasnost za korištenje 250.000 kvadrata, čak pet puta veću površinu!

Suprotno ugovorima, Grad je pojedine parcele dao u zakup OPG-u Vrček, o čemu je Regionalni tjednik pisao još u prosincu. Habijan je napomenuo i da je ugovorima propisano da se sredstva ostvarena prodajom zemljišta smiju koristiti samo za gospodarski razvoj.

– Podsjećamo na ugovor o kupoprodaji i zamjeni nekretnina između Grada Varaždina i bivšeg VIS-a, kojim je Grad zemljište u Brezju zamijenio sa zemljištem u Jalkovcu. Aktualna vlast je oko 13 milijuna kuna trebala uložiti u daljnji razvoj zone u Jalkovcu, ali se to nije dogodilo. Dakle, u tom slučaju je ispunjen uvjet za raskid ugovora o darovanju zemljišta – naveo je Habijan.

Gradonačelniče, zaključite aneks ugovora!

Pozvao je gradonačelnika Habuša da zaključi aneks ugovora s Republikom Hrvatskom, kojim bi se pravno regulirao status nekretnina u Brezju.

– Potrebno je žurno uspostaviti kontakte. Nažalost, izgubili smo tjedan dana. Umjesto da je gradonačelnik pokušao sve riješiti u tišini, ishitreno je donio odluku o osnivanju jedinstvene Gospodarske zone Brezje – rekao je povjerenik HDZ-a. 

Gotić je istaknuo da će premijera Tihomira Oreškovića zamoliti da tvrtku Rimac automobile pozove da ulože u zoni Brezje.

Predsjednik HDZ-ovog Odbora za gospodarstvo Robert Gotić je istaknuo da će premijera Tihomira Oreškovića zamoliti da tvrtku Rimac automobile pozove da ulože upravo u Varaždinu, u Gospodarskoj zoni Brezje.

Je li uopće moguće da Rimac automobili ili bilo koji drugi poduzetnici investiraju u Brezje budući da je status zemljišta nejasan, a uz to se na tim nekretninama još uvijek nalazi balirani otpad, za koji rješenja nema?

– Upravo zato što je riječ o izuzetnoj kompleksnoj situaciji, smatram da je potrebno zamoliti premijera Oreškovića za pomoć – istaknuo je Gotić.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje