Povežite se s nama

U fokusu

Udvostručeni proizvodni kapaciteti u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

HAIX

Predsjednik Uprave HAIX-a Ewald Haimerl s prokuristom i voditeljem tvornice HAIX Obuće Markusom Linsom u subotu je svečano otvorio novoizgrađena dva nova pogona u tvornici HAIX Obuće u Maloj Subotici.

Najnovijom investicijom poznata njemačka tvrtka, čiju obuću nose vojska i vatrogasci diljem svijeta, udvostručila je proizvodne kapacitete u Hrvatskoj na 15.200 m2, kapacitet proizvodnje povećan je na 10.000 pari cipela na dan te su stvoreni uvjeti za zapošljavanje novih 170 radnika.

Iz Azije u Europu 

– Izgradnja novih pogona dodatna je potvrda ispravnosti naše odluke iz 2004., kada smo otvorili svoju tvrtku kćer Haix Obuća i započeli s realizacijom naše strategije vraćanja obućarske industrije iz Azije u Europu. Zahvaljujući najnovijoj investiciji sve naše cipele bit će kompletno proizvedne u Europi – istaknuo je predsjednik Uprave HAIX-a Ewald Haimerl. Od samih početaka do danas u izgradnju pogona u Maloj Subotici HAIX je uložio više od 10 milijuna eura, u opremu i strojeve još dodatnih 6,5 milijuna eura, a ukupno je otvoreno 750 radnih mjesta.

 

Zahvaljujući najnovijoj investiciji otvoreno je novih 170 radnih mjesta

– U 2015. proizveli smo više od milijun pari cipela i na  razini cijele HAIX grupe ostvarili 27 % rast ukupnog prometa, dok je za 2016. plan ostvariti 112,4 milijuna eura na razini cijele grupe. U Hrvatskoj smo u 2014. ostvarili ukupni promet u iznosu od 13,5 milijuna eura i u 2015. povećali ga na 16 milijuna eura ukupnog prometa – istaknuo je Haimerl. HAIX Obuća surađuje s brojnim domaćim i dobavljačima iz regije te na taj način osigurava više od od 2.000 radnih mjesta u Hrvatskoj i izvan nje, a osim toga surađuju s obrazovnim institucijama u Čakovcu kako bi dobili potreban stručan kadar. HAIX kontinuirano ulaže u daljnje obrazovanje i školovanje djelatnika iz svih odjela, organizira tečajeve njemačkog i engleskog jezika, a za kolege  iz Njemačke tečajeve hrvatskog jezika. Otvorenjem novih pogona unaprijeđeni su i uvjeti na radnom mjestu. Ponovno je omogućen rad u dvije smjene umjesto dosadašnjeg trosmjenskog rada.

Brzo do papira

Predstavnici HAIX-a pohvalili su i suradnju s lokalnom i državnom vlasti, te brizinom kojom su uspjeli dobiti svu potrebnu dokumentaciju potrebnu za investicije. Štoviše, u Hrvatskoj su sve potrebne papire uspjeli ishoditi prije nego u Njemačkoj!  Uz brojne poslovne partnere, na svečanom otvorenju bio je Vladimir Domjanić, načelnik Općine Mala Subotica i međimurski župan Matija Posavec.

– Ovo nije kraj, oni će zasigurno i dalje investirati ovdje, što znači i otvaranje novih radnih mjesta – rekao je Posavec.

EKO HAIX

Proizvodni pogoni tvornice HAIX Obuća u Maloj Subotici izgrađeni su sukladno standardima održivog poslovanja i nisko energetske gradnje. Uvedena je zelena energija i korištenje podzemne vode za hlađenje pogona, a koristi se i toplina koju otpuštaju strojevi i to za zagrijavanje pogona.Klima uređaji u pogonima tvornice HAIX obuća  opremljeni su izmjenjivačima topline.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varteks je za Jugoslavije, diljem države imao više od 200 trgovina. U toj varaždinskoj tvrtki radilo je preko 12.000 radnika. Bila su zlatna vremena i tvrtka je hranila mnoge obitelji u Varaždinskoj županiji.

Danas je tvrtka spala na manje od 700 radnika. Ti isti radnici nisu primili pola plaće za veljaču, kao ni cijelu plaću za ožujak.

Zbog toga su se odlučili na štrajk. Tužna, smrknuta lica, suze u očima, očaj i bijes, vidjeli smo u ponedjeljak, 6. svibnja na parkiralištu ispred tvrtke.

– Mi smo želimo svoje plaće za svoj rad – vikali su.

Mnogi radnici cijeli svoj radni vijek provode u istoj tvrtki.

– Ovo je žalosno. Tu sam od 16. godine. I prije smo bili bez plaće, ali imali smo puno posla. Svašta smo prošli s raznim upravama. Sada nemamo posla, situacija je eskalirala. Niti taj minimalac ne dobijemo, a nemamo ni posla. Kako da dođemo na posao, kako da si kupimo nešto za jesti na poslu, od čega? Ne znam možemo li ovo prebroditi. Imam 35 godina staža. Pola obitelji mi je ovdje radilo, sa suprugom sam gradila kuću iz tog minimalca. Sve sam ovdje ostavila – rekla je gotovo kroz suze Rosana Liber.

Ono što sve radnike zanima kad će napokon dobiti svoje plaće. Ističu da će štrajk trajati dok ne dobiju svoje plaće.

– Nije tajna da je Varteks već bio u teškoj situaciji, no ovi radnici neće nastaviti s proizvodnjom dok ne dobiju dio plaće za veljaču i cijelu plaću za ožujak. Radnici Varteksa taoci su vrijednosti imovine Varteksa. Pripadnici krupnog kapitala žele se imovine Varteksa domoći što jeftinije i brže – ističe Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje