Povežite se s nama

U fokusu

Hitnost izgradnje “Ceste života”

Objavljeno:

- dana

Okrugli stol u Martijancu o Podravskoj brzoj cesti, iniciranoj još prije 13 godina

Podravska brza cesta, cesta je života za sve koji danas žive uz Podravsku magistralu. Rekao je to načelnik Općine Martijanec, Marijan Horvat na okruglom stolu održanom u četvrtak, na temu “Podravska brza cesta u funkciji demografske, ekonomske i okolišne održivosti Podravine”. Upravo je Martijanec iznova aktualizirao ideju izgradnje Podravske brze ceste. Jer, iako je inicijalna ideja o izgradnji prometnice stara punih 13 godina kad je bila uvrštena i u skupinu prioriteta, ona do danas nije realizirana.

“Magistrala je za gradove i općine kroz koje prolazi  postala sreća i prokletstvo”, dr.sc Ružica Vuk

Sreća i prokletstvo

U međuvremenu se intenzitet prometa na Podravskoj magistrali – prometnici od nacionalnog i međunarodnog značaja – znatno dodatno povećao pa je za općine i gradove kroz koje prolazi ona postala, kako je rekla u svom izlaganju Ružica Vuk s Odsjeka geografije zagrebačkog PMF-a, “sreća i prokletstvo”. Značajno je smanjena protočnost prometa, u pitanje dolazi sigurnost sudionika u prometu te kvaliteta života mještana zbog buke i vibracija, čime je također ugrožena i vrijedna kulturno-povijesna baština. – Jedino je rješenje preusmjeravanje prometa Podravske magistrale van općina i gradova. Drugog rješenja nema, rekla je profesorica Vuk, s kojom se složio i predstavnik struke, Petar Feletar, asistent na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu.

Traktori, automobili, tegljači, autobusi…

Podravska je magistrala glavna poveznica Sjeverne i Istočne Hrvatske. Njezina nacionalna važnost proizlazi iz činjenice da povezuje pet županija i njihovih pet gospodarskih i demografskih centara. Promet je iznimno velikog intenziteta.

Podravska magistrala prolazi kroz četiri naselja Općine Martijanec, između kojih nema diskonuiteta. To znači da mjesta za preticanje gotovo da nema što je i potvrdio načelnik Prometne policije varaždinskog MUP-a, Danijel Posavec. Problem postoji mnogo izraženiji u vrijeme gospodarskih radova pa cestom, u nedostatku alternative, uz osobne automobile, kamione tegljače i autobuse voze i gospodarska vozila.

Budući da je Martijanec u središtu između dva regionalna centra, Varaždina i Koprivnice, promet je iznimno velikog intenziteta. Uslijed vibracija popuštaju zidovi kuća uz cestu pa su i na lokalnoj crkvi, vrijednoj kulturnoj baštini, sve brojnije pukotine na zidovima koje mogu direktno djelovati na kostrukciju crkve. – Nadam se da mjerodavni neće čekati da se crkva uruši kako bi nešto poduzeli, rekla je Ružica Vuk, inače počasna mještanka Općine Martijanec. U izlaganju “Podravska brza cesta – nužnost i nada”, profesorica Vuk je istaknula kako je postojeća Podravska magistrala glavna poveznica Sjeverne i Istočne Hrvatske. Njezina nacionalna važnost proizlazi iz činjenice da povezuje pet županija i njihovih pet gospodarskih i demografskih centara. – To je akternativna cestovna komunikacija za posavski pravac, što je posebno došlo do izražaja kad je taj pravac bio prekinut, istaknula je između ostalog.

Od inicijalne ideje o izgradnji Podravske brze ceste, kad je prometnica bila uvrštena u prioritetnu skupinu, do danas prošlo je 13 godina. Preostaje samo nadati se i činiti sve što je potrebno kako do izgradnje ovih nužnih dvadesetak kilometara ceste ne bi prošlo još toliko.

Nužnost političke volje

“Za realizaciju projekta treba politička volja”, Petar Feletar

Petar Feletar se u svom izaganju također osvrnuo na važnost tog pravca. – Međunarodna važnost magistrale, kao i svih longitumalnih pravaca, sve je veća u procesima širenja Europske unije na Istok i jugoistok Europe. Značajna je i za prekograničnu suradnju s Mađarskom, rekao je Feletar i naglasio kako za realizaciju projekta treba politička volja te inicirao da se s Okruglog stola u Martijancu uputi pismo resornom ministru u kojem bi se sugerirala i obrazložila važnost što hitnije izgradnje Podravske brze ceste. – Na žalost, prometnica nije uvrštena u listu prioreta za tekuću godinu, rekao je Feletar te istaknuo kako je loša prometna povezanost područja u regiji pridonijela depopulaciji. – Izgradnja Podravske ceste brzo bi to promijenila te bi bila dobar okidač za gospodarski razvoj, čime bi Martijanec postao sastavni dio urbene sredine, rekao je.

Podravska brza cesta nužna je za sve narušeniju sigurnost za sudionike u prometu kroz Općine i gradove kojima prolazi magistrala.

Nesreće i smrt

Podravska brza cesta nužna je za sve narušeniju sigurnost za sudionike u prometu kroz Općine i gradove kojima prolazi magistrala. Tako je, prema podacima koje je iznijela profesorica Vuk, 2014. godine bilo 14 prometnih nesreća mjesečno u kojima je smrtno stradalo 14 osoba, šest je osoba teško ozlijeđeno dok je njih 48 pretrpjelo lakše tjelesne ozlijede. Sudeći prema podacima za prvih deset mjeseci lani – tijekom kojih su zabilježene 144 nesreće – brojka stradavanja je u porastu. – Čak 80 posto ove trase je u zoni visokog rizika za teške prometne nezgode sa smrtno stradalim osobama. Dakle, sigurnost, funkcionalnost, vibracije, buka, onečišćenje zraka, energetska učinkovitost i dobijemo zatvoreni krug razloga zbog kojih je gradnja Podravske brze ceste jedino rješenje za budućnost, rekla je profesorica Vuk i zaključila: – Od inicijalne ideje o izgradnji Podravske brze ceste, kad je prometnica bila uvrštena u prioritetnu skupinu, do danas prošlo je 13 godina. Preostaje samo nadati se i činiti sve što je potrebno kako do izgradnje ovih nužnih dvadesetak kilometara ceste ne bi prošlo još toliko.

Da je riječ o temi zanimljivoj cijeloj regiji potvrdila je i dobra posjećenost lokalnih dužnosnika. Izlaganja su , između ostalih odslušali i gradonačelnici Varaždinskih Toplica i Ludbrega, Goranka Štefaninić i Dubravko Bilić te načelnici Cestice, Sračinca, Petrijanca i Svetog Đurđa.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje