Povežite se s nama

Kultura

Respektabilni filmovi djece i mladeži u kinu “Galerija”

Objavljeno:

- dana

VAFI od 19. do 24. travnja

Varaždinsko kino Galerija po sedmi će put, od 19. do 24. travnja biti glavna “pozornica” internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih Varaždin u organizacije VANIMA-e.

Dolazak na službene projekcije potvrdilo je više od 70 gostiju iz Ukrajine, Moldavije, Hong Konga, Turske, Španjolske Litve, Srbije, Slovenije i Izraela

Na ovogodišnji festival, koji je tijekom dosadašnjih šest izdanja stekao reputaciju respektabilnog događanja u svijetu filma djece i mladih, u sekciji JUNIOR (filmovi koje su radila djeca i mladi) pristiglo je 305 filmova iz 52 zemlje dok je u sekciji SENIOR – animirani filmovi za djecu i mlade – stiglo čak 566 filma iz 68 zemalja.

Tri kategorije

Svaka sekcija je podijeljena na tri kategorije- s obzirom na dob autora, odnosno gledatelja – na mini ( djeca do 10 godina starosti), midi (od 11 do 14 godina) i maxi (mladi od 15 do 18 godina). Producentica i predsjednica ASIFA Hrvatske, Maša Udovičić, i animatorica Petra Zlonoga odabrale su 35 mini, 50 midi i 43 maxi filma – dakle 128 filma ili 360 minuta. Od 566 pristigla seniorska filma, prema odabiru Dubravke Kalinić Lebinec, osnivaćice VANIME i programske voditeljice VAFI-ja ,Sandre Malenica, na festivalu će biti prikazano ukupno 97 filma. Filmove će za kategoriju senior ocjenjivati žiri članova VANIME dok filmove djece i mladih ocjenjuje internacionalni žiri odraslih.

Gosti

Dolazak na službene projekcije potvrdilo je više od 70 gostiju iz Ukrajine, Moldavije, Hong Konga, Turske, Španjolske Litve, Srbije, Slovenije i Izraela. – Najveći broj gostiju dolazi nam iz Izraela budući da je Izrael zemlja partner ovogodišnjeg VAFI-ja. Izraelska animatorica Mizmor Watzman održati će radionicu pikselacije za djecu, a Katarina Hananeia i Max Epstein prirediti će u Sinagogi svojevrsni performans animacije pjeska uživo, najavila je programska vodeiteljica, Sandra Malenica. U varaždinskom Galerijskom centru biti će otvorena izložba pod nazivom “Jeruzalem: dom, misterija i stvarnost”, skupine autora – Elizabete Zaidner, Katarine Hananeia Olge Golster, Vasyla Sribnya i Maxa Epsteina. Izraelac je također i jedan od članova žirija za sekciju junior – animator profesor i osnivač Centra animacije u Tel Avivu, Zsvika Oren. – Tsvika Oren je ujedno pripremio i selekciju suvremene izraelske animacije, animiranih filmova nastalih u proteklih 12 godina koje ćemo, osim na otvaranju, vidjeti u još dva bloka po sat vremena, govori Sandra Malenica navaljujući predstavljanje gostiju i njihovih festivala. Jer, VAFI je član Youth Cinema Networka koji okuplja festivale i filmske družine iz cijelog svijeta, a uz VAFI su hrvatski članiovi mreže i DUFF iz Dubrovnika te karlovački Four River Festival.

RADIONICE:

Radionica pikselacije

Od utorka, 19. travnja, do četvrtka, 21. travnja, od 14 do 18 sati u uredu VANIME, na adresi Augusta Šenoe 12 u Varaždinu održat će se trodnevna radionica pikselacije za djecu od 10 do 14 godina. Radionicu vodi Mizmor Watzman iz Izraela, a posebna tehnika stop animacije – animacije ljudskih tijela bit će snimana s iPadima.

Radionica zvuka

rugu, jednodnevnu radionicu produkcije zvuka za animirani film održat će Nikola Janković iz Media Education Centra za djecu iz Srbije. Polaznici – djeca od 9 do 15 godina – moći će učiti kako nastaje zvuk za animirane filmove u subotu, 23. travnja, od 10 do 12 sati, također u uredu VANIME, na adresi Augusta Šenoe 12.

Broj polaznika na radionicama je ograničen pa se za pohađanje potrebno prijaviti na e-mail [email protected] do petka, 15. travnja.

Izvor:
Foto:

Kultura

Varaždin: u tijeku prijave šetača koji ne žele propustiti “Noć tvrđava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradski muzej Varaždin i ove godine se uključuje u Noć tvrđava, međunarodnu manifestaciju koja se održava treći put zaredom.

Njezin cilj je povezivanje i promoviranje fortifikacijskih lokaliteta u zemljama sudionicama: Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Češkoj, Rumunjskoj i Srbiji, iz kojih je dosad sudjelovalo 45 utvrđenih lokaliteta s raznovrsnim programima.

Potaknuti velikim zanimanjem koje je pobudila prošlogodišnja manifestacija, u organizaciji varaždinskog muzeja ponovno će se održati večernja šetnja pod fenjerima po bedemima Staroga grada pod nazivom Noć na bašči u petak, 10. svibnja s početkom u 20 sati.

Posjetitelje će kroz bedeme voditi Davor Kraš, kustos na Povijesnom odjelu GMV-a. Sudjelovanje je besplatno.

S obzirom na ograničen broj posjetitelja, dolazak je potrebno potvrditi na brojeve telefona: 042 658 773 / 658 760 (u vrijeme kad su izložbeni postavi GMV-a otvoreni za razgled; utorak – petak od 9 do 17 sati, subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati).  

Nastavite čitati

Kultura

U Varaždin stiže hrvatski Indiana Jones, arheolog koji je svoje avanture predstavio u 40-ak zemalja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu Srijede u Muzeju 8. svibnja u palači Herzer GMV-a o svom profesionalnom putu, koji ga je odveo na brojne iznimne arheološke lokalitete, govorit će hrvatski arheolog Drago Obradović.

Tijekom 50 godina djelovanja Drago Obradović održao je brojna predavanja u 40-ak zemalja na pet kontinenata pred posjetiteljima te u televizijskim i radijskim emisijama.

Redovito sudjeluje na međunarodnim kongresima biblijskih arheologa, kao i u arheološkim studijskim ekspedicijama na Bliskom istoku. Višekratno je obišao i snimio zaboravljene gradove drevnih civilizacija koje, kako navodi, dosad nije posjetila nijedna filmska ekipa.

Trostruki je magistar znanosti i gostujući profesor na nekoliko fakulteta te autor više knjiga, među kojima su Arheologija potvrđuje Bibliju (prevedena na 11 jezika), Otkrijte čuda drevnog Egipta, Senzacionalna arheološka otkrića (tri izdanja), Nestali gradovi i civilizacije (prevedena na četiri jezika) i druge.

Ovog puta u središtu predavanja, umjesto tajni drevnih civilizacija, bit će njegove autobiografske referencije, na temelju kojih će posjetitelji doznati i zašto su mu neki nadjenuli naziv hrvatski Indiana Jones. 

Predavanje počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje