Povežite se s nama

U fokusu

Više od 141 milijuna kuna za studentski dom, a ministar Tolušić najavio: riješit ćemo i FOIi

Objavljeno:

- dana

POTPISI NA VAŽAN UGOVOR

U Studentskom centru Varaždin danas je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Sveučilišni kampus Varaždin, faza III – Studentski dom s pratećim sadržajima. 

Projekt je prijavljen na Poziv za dostavu projektnih prijava ”Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju”, u okviru Operativnog programa ”Konkurentnost i kohezija”. U sklopu ovog projekta bit će izgrađen studentski dom sa 600 ležajeva s pratećim sadržajima za koji su još početkom ožujka odobrena sredstava u iznosu od 141,6 milijuna kuna.

Moderna tehnologija sa što više hrvatskih proizvođača

Ugovor su potpisali ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) Tomislav Petric i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras.

– Ovakvi projekti nisu politički obojeni, nisu crvene, žute ni plave boje, već su od interesa svih studenata koji studiraju u Varaždinu – poručio je Tolušić.

Sam projekt studentskog doma predstavio je prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu.

– Veseli me što će kod gradnje studentskog doma biti korištene nove tehnologije, od solarnih kolektora do kišnice, što je već primijenjeno kod gradnje studentskog restorana i što se pokazalo uspješnim. Ono što se nadamo se da će i oprema koja će biti u domu biti od što više hrvatskih proizvođača – rekao je prof. dr. sc. Šimpraga, dok je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar rekao da će se sa 600 novih ležajeva poboljšati studentski standard u Varaždinu. 

– Ovakvi projekti nisu politički obojeni, nisu crvene, žute ni plave boje – poručio je ministar Tolušić u Varaždinu

Ravnatelj Studentskog centra Nenad Milijaš poručuje da je riječ o projektu za buduće generacije koji je napravljen uz svu suvremenu tehnologiju i sve ekološke standarde.

– Mi smo napravili sa svoje strane sve za daljni razvoj visokog školstva u Varaždinu – rekao je Milijaš i dodao kako je trenutno u tijeku žalbeni rok.

– Nismo čekali već smo odmah proveli javnu nabavu. Uspješno je provedena javna nabava za voditelja projekta i javna nabava za stručni nadzor. Kod građevinsko-obrtničkih radova, za koje je bilo deset zainteresiranih ponuđača, imamo najavljene dvije žalbe. Državna komisija je zatražila od ponuđača koji su se žalili da dostave određene dokaze i sad čekamo. Ako neće biti podnesene žalbe, radovi na novoj zgradi Studentskog doma mogu početi odmah – najavio je Milijaš.

Na potpisivanju je bio i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko koji je rekao kako je potpisivanje ugovora konkretna prilika da se jasno pokaže kako se mogu koristiti EU fondovi.

– To je jedna disciplina koju prošla Vlada ili nije mogla ili nije htjela savladati. Drago mi je jer ako ulažemo u znanje i mlade ljude ulažemo u budućnost i u konačnosti u napredak gospodarstva i zato je ovo za mene jedan dobar dan – poručio je Karamarko u Varaždinu.

Ministar Tolušić: Riješit ćemo i FOI

– Riješili smo studentski restoran, sada počinje izgradnja studentskog doma i ono što nam još preostaje za riješiti je nova zgrada FOI-ja – rekao je na svečanosti potpisivanja ugovora varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.
Izgradnja nove zgrade planirana je na prostoru bivše Glazbene škole u Varaždinu. 
– Rekao bih da u proteklom razdoblju nije bilo sposobnosti, pa čak i mudrosti ispregovarati oko ovog projekta. No, postavili smo koncept da se takvi projekti, koji nisu samo u Varaždinu, realiziraju, odnosno, da se kroz izmjenu operativnog programa “ubace” u financiranje – poručio Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić.
Potvrdio je to i rektor Zagrebačkog sveučilišta prof. dr. sc. Damir Boras.
– Nije problem u FOI-ju koji je pripremio projekte, nije problem u Zagrebačkom sveučilištu, već u tome da se osigura financiranje. Potporu Sveučilišta imamo, a imamo potporu lokalne zajednice i Vlade. Isto kao što smo dobili sredstva za Studentski dom, na isti način, uz zajedničke napore, možemo osgiurati i za FOI – uvjeren je prof. dr. sc. Boris.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje