Povežite se s nama

U fokusu

Advent u Varaždinu: “Ugodno smo iznenađeni rezultatima!”

Objavljeno:

- dana

Predstavljeni su rezultati i brojke ovogodišnjeg Adventa u Varaždinu koji govore da je u razdoblju od 29.11.2019. do 6.1.2020., u Varaždinu boravilo 37 % više turista te je ostvareno čak 42 % više noćenja nego u istom razdoblju za vrijeme Adventa 2018.

Istaknula je to Jelena Toth direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Varaždina ističući rezultate održavanja programa organiziranih u Varaždinu u vrijeme adventa. Prema podacima iz eVisitora broj dolazaka stranih turista povećan je za 57 % u odnosu na adventsko razdoblje 2018. godine, dok je broj dolazaka domaćih turista povećan za 23 %. U Varaždinu su boravili turisti iz 53 zemalja, a od stranih turista najviše ih
je bilo iz Republike Koreje, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Italije i Slovenije.
Ovim podacima treba pridodati i jednodnevne goste. Prema statistici TZGV-a te podacima Društva turističkih vodiča i pratitelja Varaždin tijekom prosinca naš grad je posjetilo 95 jednodnevnih grupa. Prema podacima Porezne uprave Varaždin u gradu je u periodu od 29.11.2019. do 31.12.2019. ostvaren turistički promet (trgovina i ugostiteljstvo) u iznosu od 121,7 milijuna kuna, što je 1,07 % više nego u istom razdoblju Adventa 2018.

Osim Grada i Turističke zajednice u realizaciji manifestacije sudjelovali su i suorganizatori: Gradska tržnica koja je bila zadužena za Ledenu čaroliju s klizalištem i ledenim toboganom na Starom gradu, zatim PRLady, organizator programa na Stančićevu trgu i Show Concept, zadužen za program na Habdelićevu trgu.

Direktor Gradske tržnice Varaždin Predrag Ciglar također je iznio rezultate koji su bolji u odnosu na Advent 2018. godine.

– Iako je bilo kritika na račun lokacije, pokazalo se da je klizalište na Starom gradu odličan ambijent. Ove je godine bilo 75.000 posjetitelja Ledene čarolije, uz ostvarenih 27.000 klizanja i 30.000 spuštanja ledenim toboganom – rekao je Ciglar uz napomenu da postavljanje svih ovih sadržaja u sklopu Ledene čarolije na Starom gradu košta više od milijun kuna.

Zadovoljstvo ovogodišnjim Adventom u Varaždinu nije krio niti prvi čovjek Grada

– Rezultati su odlični s obzirom na prilično oskudne kadrovske i organizacijske resurse. Ali nisu samo brojke bitne, jednako je važno da domicilno stanovništvo prihvaća ponudu i manifestaciju, kako ne bismo imali ono što se događa na moru. Naš Advent nije toliko usmjeren na konzumerizam kao u Zagrebu i čuo sam brojne pozitivne reakcije sa svih strana, a sljedeći Advent planiramo proširiti i na Kapucinski trg. Također treba više osvijetliti grad, da imamo više žaruljica i jednu ugodnu, ambijentalnu atmosferu. Treba više uključiti kulturne institucije, Atrij Staroga grada, galerije i muzeje sa svojim događanjima – zaključio je gradonačelnik Ivan Čehok dodajući kako mu je jedino pokvarilo dojam i da mu je žao da se samo na sjeveru trenira strogoća nad obrtnicima i ugostiteljima.

– Meni to nije jasno. To se događa na Špancirfestu, a sada i Adventu. Puno putujem po Hrvatskoj i mogu reći da u životu na nekim morskim manifestacijama nisam vidio ni carinu ni poreznu. Je li baš potrebno da službe iz Zagreba tri puta dolaze? Kome to treba? Je li Hrvatska onda jednaka? – zapitao se Čehok.

 

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje