Povežite se s nama

Kultura

Pregled događanja u dvije županije: gdje je najzanimljiviji program Noći muzeja?

Objavljeno:

- dana

Danas će se održati petnaesta po redu Noć muzeja.

Tim povodom brojni muzeji na sjeveru Hrvatske otvoriti će svoja vrata za besplatni razgled, a pripremili su i zanimljive programe.

Donosimo pregled za Varaždinsku i Međimursku županiju.

Varaždinska županija

U Gradskom muzeju Varaždin povodom Noći muzeja od 18 do 24 sata bit će otvoreni stalni postavi u Starom gradu, Palači Herzer (Svijet kukaca) i Palači Sermage (Izložba “Radoslav Putar i Miljenko Horvat. Retrospektiva”). U Palači Sermage od 20 sati Srđan Depolo održat će “Večer šansone”

>> Noć muzeja po prvi put i u Viničkoj tradicijskoj kući

>> Muzej planinarstva Ivanec pripremio je zanimljiv program povodom Noći muzeja

>> Lepoglava: tijekom Noći muzeja naučite o čipki, licitaru i tradicijskim igračkama

>> Noć muzeja u Muzeju hrvatskog vatrogastva u Varaždinu: „Što ostaje kad intervencija završi?“

>> Noć muzeja: doživite Dvor Trakošćan u noćnom ozračju, ulaz je besplatan!

U Zavičajnom muzeju Varaždinske Toplice od 17 do 18 sati pod nazivom “Otvorena vrata Muzeja“ moći će se razgledati stalni arheološki postav antičkog lokaliteta Aquae Iasae i izložba u galeriji „Toplissa“ pod nazivom „80. godina Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice“.

Od 18 do 19 sati na rasporedu je predavanje u kino dvorani „Leskovečka Glažuta – od legende do arheoloških tragova“ koje će održati ravnateljica Muzeja Spomenka Vlahović. Program će predstaviti novi arheološki lokalitet Leskovečku Glažutu koji je otkriven 2017. godine, a odnosi se na vrlo zanimljiv povijesni lokalitet koji govori o specifičnoj proizvodnji tzv. „šumskog stakla“ na topličkom području. Provedeni znanstveno-istraživački radovi potvrdili su da je na spomenutom lokalitetu nekada funkcionirala specifična proizvodnja staklenih predmeta, te da su u Glažuti radili razni majstori staklari s područja Europe. Provedeno terensko istraživanje potvrdilo je da su za proizvodnju stakla korištene lokalne sirovine i drvena građa obližnjih šuma. Predavanje ima za cilj znanstvenu prezentaciju kao i popularizaciju ove zanimljive staklarsko-povijesne teme s ciljem promicanja bogate novo otkrivene kulturne baštine grada Varaždinske Toplice. Od 19 do 20 sati na rasporedu je prigodno druženje s gostima programa u Zavičajnom muzeju Varaždinske Toplice.

Međimurska županija

>> Čakovec: Noć Muzeja Međimurja u znaku općine Selnica!

>> Noć muzeja u Prelogu: mjesto gdje se prošlost i budućnost susreću

Također, u sklopu ovogodišnje Noći muzeja svoja vrata otvara i privatni muzej „Stare stvari“, vlasnika Franje Šajna iz Kotoribe, Ruđera Boškovića 63, od 18 do 24 sata.
U muzeju možete pogledati izložbu starih stvari iz sjeverozapadne Hrvatske, većinom iz područja poljoprivrede, ribolova, građevinarstva i svakodnevnog života na selu. Muzej ima preko 650 različitih ispravnih starih stvari. Ove se godine ujedno obilježava i 160 godina prve željezničke pruge u Hrvatskoj. Zbirka će se moći besplatno razgledati u petak 31. siječnja od 18 do 23 sata.

KUU Zvon i Općina Mala Subotica po prvi puta organiziraju otvorena vrata Etno zbirke u sklopu 15. Noći muzeja, a u Maloj Subotici moguće je razgledati Etno zbirku od 18 do 22 sata.
Za vrijeme otvorenih vrata Etno zbirke prikazivati će se film, organizirati će se radionica za izradu “ropčeka” te će se dijeliti čaj.

Tako već 4. godinu za redom Udruga za očuvanje kulturne baštine Međimurska gruda i Turistička zajednica Općine Nedelišće otvaraju vrata povijesne zbirke „Štrekari“ koje je uređena na prostoru željezničkog stajališta Dunjkovec.

Kultura

Mladi talenti Glazbene škole predstavljaju se publici uz podršku Varaždinskog komornog orkestra

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert učenika uz Varaždinski komorni koncert svake se godine već tradicionalno održava na posljednji dan Varaždinskih baroknih večeri i na tradicionalnom, proljetnom koncertu, gdje su učenici Škole u prilici izvest nešto slobodniji program od onog na Festivalu.

Učenici Glazbene škole u Varaždinu posljednji su puta nastupali uz Varaždinski komorni orkestar na Varaždinskim baroknim večerima, a 16. svibnja 2024. godine predstaviti će se zainteresiranoj publici u Glazbenoj školi u Varaždinu i to ponovno uz podršku Varaždinskog komornog orkestra.

Na koncertu će biti zastupljeni gotovo svi odjeli Škole, a mladi umjetnici već s nestrpljenjem očekuju ovaj nastup.

– Nastupiti uz orkestar poseban je užitak i zasigurno događaj koji se pamti za cijeli život te mi je iznimno zadovoljstvo da ćemo i ovog puta biti u mogućnosti pružiti učenicima priliku za ovaj nastup – istaknuo je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić.

Ne propustite priliku uživati u nastupu mladih talenta Glazbene škole u Varaždinu u četvrtak 16. svibnja 2024. godine s početkom u 19 sati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu. Ulaz na koncert je slobodan.

Nastavite čitati

Kultura

Alternator i varaždinski HNK donose dvije predstave na znakovnom jeziku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nastojeći omogućiti osobama sa senzornim poteškoćama ravnopravnu participaciju u kulturnom životu kroz konzumaciju umjetničkih sadržaja u prilagođenoj formi, Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti „Alternator“ tijekom svibnja u Varaždinu provodi inicijativu “Uključi me kulturno”.

Ovogodišnje izdanje projekta usmjereno je na osobe s oštećenjem sluha, a podrazumijeva izvedbe dviju predstava varaždinskog HNK prilagođenih na znakovni jezik i uz pratnju titlova.

Na Sceni Rogoz HNK-a u Varaždinu, 17. svibnja u 20 sati, moguće je pogledati poetsku dramu Ivone Marciuš pod nazivom “Kisela krv”. Predstava govori o povratku u traumatično djetinjstvo, a donosi obračun triju generacija žena – Mame, Bake i Unuke koje su žrtve patrijarhalnih obrazaca dovedenih do ekstrema te metaforično predočenih krvavim običajem jedne međimurske obitelji – svinjokoljom. Predstavu je režirala Marina Pejnović, a izvode Ljiljana Bogojević, Barbara Rocco i Dea Presečki.

Dva dana kasnije, 19. svibnja u 20 sati, također na Sceni Rogoz, slijedi izvedba nagrađivanog lutkarsko-dramskog projekta Tamare Kučinović za djecu i odrasle “Šapat duše”. Predstava se bavi izbjeglištvom i ksenofobijom kao jednima od ključnih političkih i etičkih problema ovog stoljeća, pritom otvarajući pitanje nejednakosti između protjeranih i onih koji slobodno oblikuju svoju egzistenciju. U predstavi igraju Filip Eldan, Nikša Eldan, Sunčana Zelenika Konjević, Sara Ipša i Marinko Leš.

Projekt “Uključi me kulturno” nastao je u suradnji s korisnicima Udruge gluhoslijepih osoba Varaždinske županije i HNK-a u Varaždinu, a dugoročno nastoji osvijestiti važnost prilagođavanja umjetničkih sadržaja osobama sa senzornim oštećenjima, potaknuti povećanje ponude i dostupnosti prilagođenog repertoara u kulturnim ustanovama te posljedično smanjiti diskriminaciju i potaknuti inkluzivnost i participaciju ranjivih skupina u kulturno-umjetničkim programima hrvatskih gradova.

Uključi me kulturno je na rasporedu 17. i 19. svibnja, 20 sati, Scena Rogoz (HNK u Varaždinu).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje