Povežite se s nama

Sport

Hrvatska ima vrhunske igrače, vrijeme je da napravimo veliki rezultat na velikom natjecanju!

Objavljeno:

- dana

Naš komentator Europskog prvenstva u Francuskoj

Godina je 1996. datum 11. lipnja skupina D na Europskom prvenstvu u Engleskoj. Hrvatska kao debitant na europskim prvenstvima otvara Euro utakmicom protiv Turske. Još su svježa sjećanja na Nottingham, bijeg Vlaovića i prvu povijesnu pobjedu na Europskom prvenstvu. 20 godina kasnije povijest se ponavlja doduše 1 dan kasnije 12. lipnja, ista skupina D, isti protivnici Hrvatska i Turska, nadamo se i isti krajnji ishod.

Hrvatska i Turska imaju bogatu povijest međusobnih susreta. Možemo reći da su susreti protiv Turaka na neki način i obilježili povijest hrvatskog nogometa. Imali smo s Turcima prekrasnih, ali i gorkih trenutaka. Od već spomenutog otvaranja Eura 96. preko bolne večeri na Prateru 2008. pa sve do nezaboravne utakmice u Istanbulu gdje smo s tri komada u njihovoj mreži otputovali na Euro u Poljsku i Ukrajinu. Uvijek su to bile izuzetno teške utakmice, a ništa manje ne očekujemo ni u Parizu.

Iz teške skupine

Turci su do Eura došli kao najbolja treće plasirana momčad kvalifikacija u izuzetno teškoj skupini s Češkom, Islandom, Nizozemskom, Kazakhstanom i Latvijom. Nisu briljirali na početku kvalifikacija, dva poraza u prve dvije utakmice nisu ulijevala puno optimizma. Međutim kako su kvalifikacije odmicale Turska je igrala sve bolje na kraju s pobjedama protiv Islanda, Češke i Nizozemske dočepali su se direktnog plasmana na Euro.

Gledajući sastav Turaka većina igrača dolazi iz domaće lige. Kompletna obrana uključujući golmana dolazi iz Turske lige i izuzetno je iskusna, Gonul (31), Topal (30) i Erkin (27) sva trojica i Fenerbahčea plus Balta (33) iz Galatasaraya čine obranu Turaka. Svi osim Balte dolaze iz istog kluba uigrani su, koordinirani, primaju malo golova i ulijevaju ekipi puno samopouzdanja. U veznoj liniji Turci uglavnom igraju s 2 zadnja vezna, a to su u najviše slučajeva bili mladi Ozan Tufan (21) i iskusni Selçuk Inan (31) ispred kojih na mjestu polušpice igra Oguzhan Özyakup (23) iz Bešiktaša.

Arda Turan

Apsolutno prvo ime Turaka je Arda Turan koji iza sebe nema sezonu iz snova. U Barceloni se baš i nije naigrao ali pamtimo briljantne partije iz Atletica koje nas pozivaju na oprez. Definitivno igrač na kojeg izbornik Čačić mora obratiti pozornost. Drugi igrač na kojeg se mora obratiti pozornost je Hakan Calhanoglu igrač Bayera iz Leverkusena. Igra odlično u Bundesligi, kreativan, opasan po gol, odlična desna noga i izuzetno dobar prekid. Za samu špicu izbornik Fatih Terim se najčešće odlučuje za Buraka Yilmaza igrača koji je promijenio nekoliko turskih klubova, a najdublji trag ostavio je u Galatasarayu. Danas kruh zarađuje u Kineskom Beijing Guoanu. Kad sve zbrojimo Turci su momčad koja zaslužuje respekt, tvrdi, odgovorni s dvije klase Ardom Turanom i Hakanom Calhanogluom mogu biti veoma neugodni.

Vrijeme je za veliki rezultat

Što se nas tiče ne treba trošiti previše riječi. Sve se zna. Gledajući s aspekta pojedinačnog i momčadskog mislim da smo definitivno bolji od Turaka, te se tako trebamo postaviti od prve minute, nametnuti se, uzeti posjed lopte i graditi igru. Jako je važno ući u turnir s pobjedom, ona nam daje samopouzdanje za sljedeće utakmice i pozitivnu atmosferu u i oko reprezentacije što je neophodno za napraviti veliki rezultat. Hrvatska ima vrhunske igrače koji su nosioci igre u vrhunskim klubovima i vjerujem da je došlo vrijeme da napravimo veliki rezultat na velikom natjecanju. 

Hrvatska vjeruje u vas!

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Sport

Berba medalja kajakaša Varteksa na domaćem natjecanju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kajak kanu klub održao je Kup mladih Varaždin i Otvoreno seniorsko prvenstvo Varaždina u kajak slalomu kod mostova na rijeci Dravi na kojem je nastupilo je 45 natjecatelja iz Hrvatske i BiH.

U ženskoj konkurenciji polaznika škole kajaka Dina Stanković bila je 2., a Lucija Plantak 3. U kajaku jednosjedu kod polaznika škole kajaka Borna Valjak plasirao se na 2. mjesto.

U kategoriji mlađih kadeta u kajaku Andrija Novak bio je 2. Kod starijih kadetkinja u kajaku pobijedila je Hana Valjak, a Leona Habek bila je druga. Najbolji kod starijih kadeta bio je Marin Bjeliš, drugi je bio Neo Vugrek, treći Domagoj Cerovečki, Domagoj Kracik 4., a Viktor Žmegač plasirao se na 5. mjesto. Kod juniora u kajaku Matija Novak plasirao se na 5. mjesto.

Na seniorskoj utrci u kajaku pobijedio je Nikola Novosel, a Damian Kukec bio je drugi. Održana je i utrka veterana u kanu jednosjedu gdje se Danijel Mijatović plasirao na 3. mjesto, Robert Rauš bio je 4., a Ervin Mijatović na 5. mjestu.

Nastavite čitati

Sport

Tristan Talan obranio naslov prvaka Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Kutini se održalo Prvenstvo Hrvatske za juniore i mlađe seniore u boksu. Iz Fight Cluba Kovačić nastupili su Mate Medenjak I Tristan Talan.

Mate je unatoč dobroj borbi ispao u kvalifikacijama. Tristan Talan prošlogodišnji prvak u polufinalu je pobijedio Karla Kenzevića, da bi u nedjelju, 5. svibnja u finalu jednoglasnom sudačkom odlukom svladao Mihaela Bulatovića iz Slavonskog Broda.

Tristan je time obranio titulu prvaka Hrvatske i potvrdio mjesto reprezentativca Hrvatske. Slijede mu pripreme za Europsko prvenstvo. 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje