Povežite se s nama

Međimurje

Europski zeleni plan: do 2050. godine stvoriti prvi klimatski neutralni kontinent!

Objavljeno:

- dana

S ciljem da postane prvi klimatski neutralan kontinent do 2050. godine, Europska komisija predstavila je “Europski zeleni plan”. Riječ je o najambicioznijem paketu mjera koji bi građanima, poduzećima i institucijama u Europi trebao omogućiti koristi od održive zelene tranzicije. Plan podrazumijeva vrlo ambiciozna smanjenja emisija stakleničkih plinova, kao i ulaganja u ulaganja i inovacije te očuvanje okoliša na Starome kontinentu.

Europska komisija na predstavljeni Europski zeleni plan ne gleda tek kao na rješenje za nagomilane probleme uzrokovane zagađenjem okoliša i klimatskim promjenama, već i kao na novu strategiju Europske unije u pogledu sveopćeg rasta i razvoja.

Emisija stakleničkih plinova

– Europskim zelenim planom nastoji se poboljšati dobrobit građana. Klimatski neutralna Europa i zaštita našeg prirodnog staništa pozitivno će utjecati na građane, planet i gospodarstvo. Nitko neće biti izostavljen. Europski zeleni plan naša je nova strategija rasta. Zahvaljujući njemu smanjit ćemo emisije i pritom otvarati nova radna mjesta – istaknula je na predstavljanju strategije Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Provođenjem Europskoga zelenog plana želi se dekarbonizirati energetski sektor, jer prema aktualnim podacima proizvodnja i upotreba energije čine više od 75 posto emisije stakleničkih plinova u zemljama Europske unije. Energetska obnova zgrada je u punom zamahu, a sve to se radi da bi se smanjila potrošnja energije pa time i računi građana. Naime, upravo su zgrade okarakterizirane kao najveći potrošači energije, čak 40 posto od ukupne potrošnje.

Istraživanja su, također, pokazala da europska industrija upotrebljava tek 12 posto recikliranih materijala. Ulaganjem u inovacije te upotrebom novih tehnika i tehnologija Europa planira napraviti veliki zaokret te postati globalni lider u zelenom gospodarstvu. Planirane promjene odnose se i na upotrebo privatnog i javnog prijevoza jer su sadašnji oblici i navike u prijevozu putnika i roba odgovorni za oko 20 posto emisija stakleničkih plinova.

“Svako ljudsko biće osjeća posljedice klimatskih promjena”

– Provođenjem Europskoga zelenog plana svi će imati velike koristi – građani, poduzetnici, priroda… Koristit ćemo čišću energiju. Imati čišći zrak, vodu i tlo. Konzumirat ćemo zdraviju hranu jer ćemo koristiti manje pesticida i umjetnih gnojiva. Koristit će se ambalaža pogodna za recikliranje te ćemo tako stvarati manje otpada, a u trgovinama imati više proizvoda koji su prihvatljiviji za okoliš. Obnovljene zgrade, privatne i javne, trošit će manje energije. Imat ćemo kvalitetnija rješenje u prometu te više mjesta na kojima će se moći puniti električni automobili. U zaključku mogu odgovorno ustvrditi da ćemo imati bolje zdravlje sadašnjih i budućih generacija – poručio je Frans Timmermans, izvršni potpredsjednik Europske komisije.

– Svako ljudsko biće osjeća posljedice klimatskih promjena i uništavanja okoliša. Za taj je problem potrebno pronaći globalno rješenje. EU je predan tome da utre put drugima uz pomoć Europskoga zelenog plana, unaprijedi djelovanje u području klime putem diplomacije te trgovinske i razvojne suradnje i uspostavi standarde održivog rasta diljem globalnih lanaca vrijednosti. Pariški sporazum ima ključnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena – zaključila je predsjednica von der Leyen.

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje