Povežite se s nama

Međimurje

Članovi LAG-a “Međimurski doli i bregi” i ACT grupe boravili u Španjolskoj

Objavljeno:

- dana

U španjolskom gradu Aranjuezu je 5. i 6. veljače održan seminar pod nazivom „New skills for digital farming“ u organizaciji skupine EIP-AGRI, tijela Europske komisije.

Na seminaru su sudjelovali i partneri na projektu „Smart Farming Innovation Brokers“, financiranog sredstvima programa Erasmus+, odnosno LAG „Međimurski doli i bregi“, Sindikat poljoprivrednih proizvođača Italije (CIA) iz Padove, ACT Grupa iz Čakovca, Inovacijsko tehnološki klaster (ITC) iz Murske Sobote i Poljoprivredna komora Austrije (LKÖ) iz Beča.

Nakon što je službeno seminar otvorio španjolski ministar poljoprivrede, ribarstva i hrane Luis Planas Puchades, predstavljena su najnovija iskustva poljoprivrednika u korištenju digitalnih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji, a u radu u grupama definirana su najvažnija znanja i vještine potrebni za lakšu prilagodbu i korištenje novih tehnologija. Predstavljene su i različite inicijative te projekti koji podupiru jačanje i razvoj navedenih vještina.

Na završnoj sjednici vođena je rasprava o poticanju suradnje i sinergije najvažnijih dionika jačanja digitalne poljoprivrede na razini Europe sada i u budućnosti.

Međimurje

Ukusni kotlić i zabava uz tamburaše 18. svibnja na manifestaciji “Što smo, kaj smo i kak kuhamo”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kao uvod u Dane grada i Ljeto uz Muru i ove godine održava se manifestacija „Što smo, kaj smo i kak kuhamo“, tradicionalno kuhanje kotlića 18. svibnja, a dobra zabava je zagarantirana.

Kuhanje započinje u ranim jutarnjim satima, dok će podjela delicija započeti u 11 sati na izletištu „Fusek“ u Murskom Središću, a svoje umijeće pokazat će Mjesni odbori Mursko Središće, Peklenica, Križovec, Hlapičina, Štrukovec i Sitnice.

Jela će biti besplatno podijeljena posjetiteljima, a za dobru atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav „Prim“.

Nastavite čitati

Međimurje

Mraz pogodio područja Murskog Središća i Štrigove pa je proglašena prirodna nepogoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu od mraza za Grad Mursko Središće i Općinu Štrigova, gdje je mraz u razdoblju između 19. i 22. travnja 2024. godine izazvao smrzavanje, oštećenje i očekivano značajno smanjenje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima i vinogradima.

Odluka o proglašenju prirodne nepogode – mraza stupa na snagu 6. svibnja 2024.

Međimurska županija ovom odlukom zadužuje općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda da procjenu štete prijave županijskom povjerenstvu putem Registra šteta i to u roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogode. Županijsko povjerenstvo potom će izraditi zbirno izvješće o nastaloj šteti na navedenom području.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje