Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U Prvoj varaždinskoj gimnaziji subota je bila u znaku šaha i robotike

Objavljeno:

- dana

U prostorima Prve gimnazije Varaždin u subotu, 29. veljače, održan je 4. Festival šaha Varaždinske županije koji se inače održava u sklopu Dana Europskog centra za darovite – Centara izvrsnosti Varaždinske županije.

Cilj festivala je se popularizira i promovira šah kod učenika osnovnih i srednjih škola. Obzirom da ovo natjecanje organizira Varaždinska županija u suradnji sa Šahovskim savezom Varaždinske županije otvorenju su prisustvovali i župan Radimir Čačić, njegov zamjenik Tomislav Paljak i Željko Matkun, predsjednik Šahovskog saveza Varaždinske županije.

Na natjecanje se prijavilo 200-tinjak učenika osnovnih i srednjih škola, a ove školske godine šah je ušao u Centre izvrsnosti te se Program za šah izvodi u okviru Centra izvrsnosti iz informatike. Šahovska aktivnost se redovito provodi u dvadeset osnovnih škola.

U sklopu Festivala šaha održao se i 5. PUŽ – Pojedinačno prvenstvo učenika osnovnih škola Varaždinske županije, Pojedinačno prvenstvo učenika srednjih škola Varaždinske županije – Veliki PUŽ, kao i seniorsko brzopotezno prvenstvo. Za učitelje šaha organiziran je seminar na kojem su istaknuti predavači, šahovski pedagozi Vlado Karagić i Igor Ševo prenijeti svoja znanja i iskustvo u podučavanju šaha.

Nakon otvorenja Festivala šaha, u Gospodarskoj školi u Varaždinu otvoreni je 1. Europski talent festival robotike „Robostar – igrom do znanja”. Ovdje se radi o smotri znanja, vještina, stvaralaštva, inovativnosti i kreativnosti učenica i učenika osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske te dječjih vrtića.

Na Festivalu je sudjelovalo više od 200 učenika u pratnji 50 mentora iz devet hrvatskih županija: Grada Zagreba, Zagrebačke županije, Ličko-senjske županije, Karlovačke županije, Splitsko-dalmatinske županije, Dubrovačko-neretvanske županije, Varaždinske županije, Koprivničko-križevačke županije i Požeško-slavonske županije.

Županijski dužnosnici izrazili su oduševljenje te zadovoljstvo organizacijom, ali i odazivom sudionika. Nakon pozdravnih riječi Ivice Kolarića, voditelja programa za robotiku te dr.sc. Miroslava Huđeka, voditelja Europskog centra izvrsnosti Hrvatska i pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije, župan Čačić zaželio je robotičarima puno uspjeha i sreće u natjecanju.

– Danas je jedan od ključnih pokazatelja spremnosti obrazovnog sustava da odgovori na izazove vremena, kada govorimo o novim tehnologijama sasvim sigurno robotika. Mi smo kao država, a posebno kao Županija ponosni što se nalazimo u europskom i svjetskom vrhu, naši učenici osvajaju medalje na svim olimpijadama, a sada je taj rad i trud pretvoreni u sustav. Treba se prisjetiti Nietzscheove izreke da ne postoji ništa snažnije od ideje izrečene u pravom trenutku, a sad je očito sazrio i došao taj trenutak. Robotika je i igra i tehnologija istovremeno, ovdje kreativnost nema limita, povezuje se cijeli niz komponenti, te imamo prilike vidjeti izvorne proizvode koje su izradili naši učenici uz pomoć svojih mentora kojima čestitam na trudu, zalaganju i angažmanu – rekao je župan te dodao kako će slijedeći Festival biti još veći i sadržajniji.

Život i društvo

Na 1. svibnja varaždinski će policajci posebno motriti mopediste i motocikliste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske provest će u srijedu, 1. svibnja, u vremenu od 12 do 20 sati, operativnu akciju „Mopedisti i motociklisti“ s ciljem utvrđivanja prekršaja od strane ove skupine sudionika u prometu te prekršaja drugih sudionika u prometu, kojima se ugrožava sigurnost mopedista i motociklista.

Akcija će se provoditi na cijelom području Varaždinske županije, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih, javila je policija.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ožujak je na varaždinskom području bio iznadprosječno kišan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U većini Hrvatske je tijekom ožujka zabilježeno više oborine u odnosu na prosjek, a u Zadru je ožujak 2024. bio najkišovitiji u povijesti mjerenja na toj postaji. Samo je u istočnim predjelima količina oborine bila manja od prosjeka za ožujak, ukazuju najnoviji podaci DHMZ-a.

Prema raspodjeli percentila u ožujku 2024. godine ožujak je bio ekstremno kišan u Zadru, vrlo kišan u dijelu srednje Dalmacije (Split, Šibenik), središnje Istre (Pazin) i sjeverne Hrvatske (Varaždin i Zagreb).

Kišne prilike prevladale su u gorju (Parg, Zavižan, Gospić) te zapadnim predjelima kontinentalne Hrvatske, a u Slavoniji je bilo sušno.

Normalne količine oborine zabilježene su u središnjem dijelu kontinentalne unutrašnjosti, dijelu sjevernog primorja (Senj, Rijeka) te krajnjem jugu (Dubrovnik).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje