Povežite se s nama

Međimurje

Međimurska županija za potpore u poljoprivredi osigurala 1,4 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Međimurska županija program potpora u poljoprivredi sustavno provodi od 2014. godine s ciljem poticanja razvoja poljoprivrede, unaprjeđenja ruralnog prostora, poticanja konkurentnosti poljoprivrede i postizanja održivog razvoja ruralnih zajednica, kao i drugih ciljeva utvrđenih poljoprivrednom politikom Republike Hrvatske, a obuhvaća mjere koje su usklađene s uredbama Europske komisije koje uređuju državne potpore.

Zbog značaja poljoprivrednog sektora za gospodarstvo Međimurja, ali i brojnih novih izazova s kojima su poljoprivrednici suočeni, Međimurska županija izradila je program potpora za koji su osigurana znatno viša financijska sredstva nego što je to bio slučaj prijašnjih godina.

Dok je 2014. godine putem Programa financirana samo jedna mjera koja je obuhvatila 53 korisnika, lani su mjerama obuhvaćena čak 393 korisnika.

– U razdoblju od 2014. do 2019. godine za potpore u poljoprivredi isplaćen je oko 2,1 milijun kuna, a u 2020. godini u županijskom Proračunu za ovaj program osigurana su čak 1,4 milijuna kuna. Ulažemo u niz mjera kojima našim poljoprivrednicima želimo dati dodatni vjetar u leđa i motivirati ih da rezultati, brojke i uspjeh u plasmanu kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda na tržište iz godine u godinu bude sve bolji – rekao je prilikom predstavljanja Programa međimurski župan Matija Posavec.

Neki od rezultata ovakvoga pristupa poljoprivrednom sektoru u Međimurju su robne marke koje su brendirane po svim pravilima struke – najbolji med, kozje mlijeko i vina – a velika količina hrvatskih tržišnih potreba, posebice za krumpirom i jabukama, pokrivena je proizvodnjom upravo iz Međimurske županije.

Javni poziv u 2020. godini sadrži 10 mjera: edukacija i stručno osposobljavanje poljoprivrednika, podizanje i obnova trajnih nasada, nabava sustava za obranu od tuče, ekološka poljoprivreda, iskorjenjivanje artritisa kod koza (AEK), organizacija i sudjelovanje na sajmovima i izložbama, programi kvalitete te stvaranje robne marke i zaštite poljoprivrednih proizvoda, građenje, rekonstrukcija i opremanje objekata za preradu poljoprivrednih proizvoda, okrupnjavanje i povećanje posjeda poljoprivrednog zemljišta te nabava i zadržavanje uzgojno valjanih rasplodnih životinja.

U prosjeku iz Proračuna za poljoprivredu oko tri milijuna kuna

– Početak je ovo ciklusa financijske potpore u ovoj godini da bismo stvorili bolje uvjete za naše korisnike. Ostvarivanje efikasne poljoprivrede, povećanje kvalitete poljoprivrednih proizvoda i osiguranje egzistencije stanovništvu koje se bavi isključivo poljoprivredom ciljevi su ovoga Programa kojim kontinuirano povećavamo mjere te mu raste broj korisnika. Tijekom godine je u planu raspisivanje još nekoliko mjera, kao što su kontrola plodnosti tla i potpore za istraživačke projekte, a u prosjeku se iz županijskoga Proračuna za poljoprivredu izdvajaju sredstva od oko tri milijuna kuna – istaknuo je Darko Radanović, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije.

Korisnici potpora mogu biti poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, udruge poljoprivrednih proizvođača, udruge koje se bave razvojem ruralnog područja i očuvanja vrijednosti sela te poduzetnici i ustanove koje u trenutku objave javnog poziva imaju sjedište i djelatnost na području Međimurske županije.

Javni poziv je otvoren do utroška osiguranih sredstva, odnosno do konca studenog, izuzev potpora za sajmove i manifestacije, za koje je otvoren do 15. prosinca 2020. godine, a bit će objavljen na mrežnim stranicama Međimurske županije.

Međimurje

Mursko Središće: podijeljene besplatne članske iskaznice za knjižnicu vrtićarima i prvašićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja, djeci vrtićke dobi te učenicima prvog razreda osnovne škole podijeljene su besplatne članske iskaznice za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mursko Središće koje je osigurao Grad Mursko Središće.

Cilj je ove geste potaknuti čitalačku aktivnost kod najmlađih građana, upoznati ih s knjižnicom kao mjestom na kojem mogu posuđivati knjižnu građu, ali i boraviti, učiti i uroniti u bezbrižan svijet knjiga.

Vjerujemo da će posjet djece i roditelja u Gradsku knjižnicu biti zabavna i redovita aktivnost te molimo da se članske iskaznice koriste za posuđivanje isključivo dječje literature, poručili su iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Međimurje

Obavijest o početku priključenja na kanalizaciju u Goričanu – faza 1. prvi dio

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Goričan obavijestila je da su Međimurske vode d.o.o. Čakovec započeti postupak za priključenje objekata na javni sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u Goričanu za fazu 1- prvi dio, u skladu s važećim Općim uvjetima isporuke vodnih usluga Međimurskih voda d.o.o. od 28.12.2020. godine.

Od utorka, 19.03.2024. godine (ovisno o vremenu) su u Goričanu predstavnici Međimurskih voda d.o.o. obilaskom domaćinstva i prikupljali potrebne podatke i vršiti izradu skice budućeg priključka za objekte, a za potrebe sklapanja ugovora o priključenju na sustav javne odvodnje i korištenju usluga javne odvodnje i pročišćavanja.

Kada s predstavnikom Međimurskih voda građani dogovore položaj budućeg priključka na javni sustav odvodnje i dostavite potrebne podatke kopiju katastarskog plana i kopiju građevinske dozvole (ili izvatka iz gruntovnice) za nekretninu, a za određene korisnike gdje postoje usklađeni podaci iz katastra i gruntovnice, Međimurske vode d.o.o. su već pribavile potrebnu dokumentaciju).

Sklapanje ugovora o priključenju na javnu odvodnju održano je 13.05.2024. (ponedjeljak) u prostorijama društvenog doma Goričan, u razdoblju od 12 do 18 sati. Izvedba radova i priključak je besplatan za domaćinstva, dok će radove spajanja od kuće do priključka dogovarati i angažirati domaćinstva o svom trošku.

Za sklapanje ugovora potrebna je osobna iskaznica i OIB vlasnika nekretnine odnosno budućeg korisnika javne kanalizacije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje