Povežite se s nama

Međimurje

Kolumna „Međimurske prirode“: Zašto prenosimo žabe?

Objavljeno:

- dana

Piše i snima: Sara Janković, stručna suradnica za opće poslove zaštite prirode

Vodozemci se smatraju najugroženijom skupinom kralježnjaka na Zemlji, a čak trećini danas poznatih vrsta vodozemaca prijeti izumiranje. Glavnim uzrokom nestanka i ugroženosti svih vrsta, pa tako i vodozemaca, smatra se promjena staništa, bilo da je riječ o krčenju šuma, isušivanju močvara, kanaliziranju vodotoka, onečišćenju voda, zarastanju travnjaka ili pak cjepkanju staništa prometnicama.

Kao što im samo ime kaže, vodo-zemci su životinje koje dio svog života provode na kopnu, a dio u vodi. S prvim toplim proljetnim kišama započinje sezona razmnožavanja i migracije žaba i drugih vodozemaca pri čemu oni putuju do najbližeg potoka, ribnjaka, bare ili močvare. Taj put ponekad im presijecaju prometnice gdje često stradavaju pod kotačima vozila. Na nekim dijelovima prometnica stradavanja su masovna pa takva mjesta nazivamo crnim točkama. Iz toga je razloga “Međimurska priroda” – Javna ustanova za zaštitu prirode 2013. godine pokrenula projekt “Zaštita vodozemaca od stradavanja na prometnicama”. Na području Međimurja zabilježeno je više crnih točaka, a zasad se projekt provodi na dvjema: u Selnici i Črečanu.

Uz prometnicu postavljamo ograde i na svakih 50-ak metara ukopane kante koje služe kao zamke. Vodozemci hodajući uz ogradu i pokušavajući prijeći cestu upadaju u zamke te ih tada fizički prenosimo preko ceste, u blizinu vodene mase u kojoj se mrijeste. To činimo svakog dana u jutarnjim i večernjim satima, jer su većina vodozemaca noćne životinje.

Od svih vrsta žaba koje u proljeće sele na mriješćenje, najviše stradavaju obične ili smeđe krastače (Bufo bufo). One se mrijeste samo u većim i trajnim vodama pa je put koji prevaljuju često dug i do nekoliko kilometara. Budući da se sve krastače iz zimskog sna bude u isto vrijeme, prema jednoj bari kreće se veliki broj žaba. Krastače se najčešće kreću hodanjem, pri čemu često zastajkuju i dugo borave na prometnici pa je vjerojatnost da ih automobil pregazi vrlo velika. Mužjaci smeđih krastača najčešće već na kopnu hvataju ženke ispod pazuha i do mjesta za razmnožavanje dolaze na ženkinim leđima. Osim smeđih krastača, pojavljuju se još i smeđe žabe, pokoja zelena žaba i vodenjaci.

Pri svakom obilasku crne točke, bilježimo podatke o broju i vrsti vodozemaca, vremenskim uvjetima, gustoći prometa i sl. Tijekom jedne sezone obično prenesemo i do nekoliko tisuća jedinki.

Vodozemcima su primarna hrana kukci, osobito komarci. Stoga je jedini put do prirodnog smanjenja broja komaraca povećanje broja vodozemaca! Uključite se i vi u ove vrijedne akcije!

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje