Povežite se s nama

U fokusu

Suvremena infrastruktura i očuvanje kulturne baštine

Objavljeno:

- dana

GRADSKA PRIČA

Pretprošlog je tjedna u Novi Marof stiglo novih 500 tisuća kuna za gradske projekte. Iako je zbog toga bio zadovoljan, to nije suviše iznenadilo gradonačelnika Sinišu Jenkača.

Cilj je kvalitetno i dugoročno urediti gradsku infrastrukturu i profilirati Grad kao urbanu sredinu, ali istovremeno sačuvati te obnoviti baštinu kao dosad zanemarivani turistički potencijal

Jer, Grad redovito prijavljuje projekte na natječaje ministarstava i fondova pa je, kako kaže, za očekivati da dobro odrađena projektna dokumentacija završi realizacijom. I dok se u Marofu poprilično štedi da bi se pokrili dugovi iz prijašnjeg perioda, na projektima se ne štedi. Cilj je kvalitetno i dugoročno urediti gradsku infrastrukturu i profilirati Grad kao urbanu sredinu, ali istovremeno sačuvati te obnoviti baštinu kao dosad zanemarivani turistički potencijal.

Vodovod

Jedan od trenutno najvećih projekata na području Grada je vodovod za mjesta Ključ, Oštrice i Donje Presečno – ili takozvana Oštrička fara – u čijih četiristotinjak domaćinstava živi 1.500 stanovnika. Iako su još prije sedam godina mjesni odbori Ključ i Oštrice izglasali preuzimanje vodovoda od strane Varkoma, tek se ove, 2016. godine krenulo u realizaciju velikog projekta vrijednog više od šest milijuna kuna.

– Vodovod, izgrađen pedesetih godina prošlog stoljeća, je dotrajao, cijevi su salonitne i bilo je krajnje vrijeme za njihovu zamjenu. Budući da je riječ o lokalnom vodovodu, na koji je priključen veliki broj stanovnika, nije bilo drugog rješenja nego da ga preuzme regionalni dobavljač, Varkom – rekao je Jenkač i zahvalio svima koji su, kako je istaknuo, održali svoje obećanje za što skoriju rekonstrukciju.

Uređenje utvrde Grebengrad svakako je jedna od najvećih novomarofskih priča. Na radove je dosad potrošeno dva milijuna kuna.

– Voda nije bila niti tehnički, a niti mikrobiološki ispravna. Situacija je loša. Nekoliko kritičnih točaka je lani sanirano, a novom izgradnjom i priključcima taj će posao biti završen – ističe.

Grebengrad

Inače, Ključ je treće mjesto po veličini na području Grada Novog Marofa. Jedno je od rijetkih sredina iste veličine koje su još uvijek priključene na lokalni umjesto na regionalni vodovod.

– U dopisu Zavoda za javno zdravstvo, nakon testiranja lokalnih vodovoda, pisalo je da mnogi vodovodi nisu u najboljem stanju, pa smo preporučili mjestima s lokalnim vodovodima da se spoje na regionalni. Ljudi su prvo pitali za cijene. Puno njih nije znalo da se već dvije godine ne plaća naknada za priključak. Košta samo cijena šahta i materijalnih troškova, tako da je cijena daleko manja nego prije – naglasio je gradonačelnik Jenkač. 

Uređenje utvrde Grebengrad svakako je jedna od najvećih novomarofskih priča. Na radove je dosad potrošeno dva milijuna kuna. Baš je prošlog tjedna Ministarstvo kulture – nakon prvih pola milijuna kuna početkom godine – isplatilo dodatnih 300 tisuća kuna. Iako je ideja starija, cijela priča s obnovom počela je 2006. godine, dok je prvi novac iz Ministarstva za obnovu Grebengrada stigao četiri godine kasnije.

– Tvrđava je nukleus Novog Marofa. Iz nje su se i grofovske obitelji spustile u majur, pa je tako i nastao Grad Novi Marof sa svojim naseljima – govori gradonačelnik Jenkač.

Iz Novog Marofa stalno prijavljuju uređenje Grebengrada na natječaje, pa će s istom praksom, prema najavama gradonačelnika, nastaviti i ubuduće. 
– Radovi su tek počeli. Svi mogu doći i pogledati što se radi – pozvao je Siniša Jenkač.

Nastavi li se istom ovom dinamikom obnova Grebengrad a završiti će za šest do sedam goodinakroz sljedećih šest-sedam godina

Postavljeno je i krovište da bi se zaštićeni dio sačuvao od daljnjeg propadanja i erozije. Obnavlja se u fazama i trenutno je u tijeku treća faza. 

– Krećemo dalje i nadamo se da će Ministarstvo jednako kao i dosad, uz sugestije Grada i konzervatora, nastaviti s financiranjem projekta obnove. Ove smo godine dobili više novca – veli Jenkač. Na pitanje je li taj novac dovoljan ili se planira posegnuti za dodatnim financiranjima, gradonačelnik veli da novaca nikad nije dovoljno. – Ali s obzirom na to da je posao predviđen po fazama, vjerujem da će, nastavi li se istom ovom dinamikom kroz sljedećih šest-sedam godina, obnova tada biti gotova. Nakon toga će se pak moći krenuti s iskapanjima – najavljuje Siniša Jenkač.

Aduti

S obzirom na to da Novi Marof teži pokazati svoje turističke adute posjetiteljima, Jenkač se također nada da će u skoroj budućnosti i Bolnica preseliti, pa će i palača Erdödy, u kojoj se nalazi, biti na raspolaganju građanima i turističkoj ponudi. 

– Imamo prekrasan park s mnogim endemskim biljkama, za koji ni sami građani ne znaju o kakvom blagu je riječ. Park je zasadio grof Rudolf Erdödy. Marof ima i jedno od najstarijih Lovačkih društava, osnovano 1928. godine, a upravo je na novomarofsko područje uvezen prvi muflon u ovim krajevima, koji je tu i ustrijeljen.

Novi Marof, dakle, paralelno radi na gradskoj infrastrukturi i turističkoj ponudi. I dok se s jedne strane Grad nastoji profilirati kao urbana sredina, u Novome Marofu se istim intenzitetom teži k obnovi povijesne baštine. Sve to da bi se spojilo ugodno s korisnim – da bi građani dobili najsuvremeniji životni standard te istovremeno koristili gradske potencijale u gospodarske i turističke svrhe. Zasad im to polazi za rukom. 

– Nastavimo li ovom dinamikom, uvjeren sam u uspjeh zacrtanoga koncepta – zaključuje gradonačelnik Siniša Jenkač.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje