Povežite se s nama

Život i društvo

Jasenovac je bio ustaški, ali do 1951. i komunistički logor!

Objavljeno:

- dana

POVIJEST

Jugoslavenske komisije procijenile su da je u Drugom svjetskom ratu u cijeloj Hrvatskoj poginulo između 155.000 i 190.000 osoba. No, istovremeno je vrijedio i podatak o 700.000 žrtava – samo u logoru Jasenovac. Kako je to moguće?

Cijelim nizom takvih pitanja, ali i odgovora, obiluje knjiga „Jasenovački logori – istraživanja“ Vladimira Horvata, Igora Vukića, Stipe Pilića i Blanke Matković.

Čak tri logora

Nakon što su profesori Dorotea Ilčić i Darko Rušec izveli kraći koncert, knjigu su, u organizaciji Društva za obilježavanje grobišta žrtava Drugoga svjetskog rata i poraća Varaždin, u palači Herzer 27. lipnja predstavili Igor Vukić i Stipo Pilić.

Knjigu je objavilo Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, koje nastoji dokazati postojanje triju logora: naime, nakon ustaškoga, od 1941. do 1945., u Jasenovcu je djelovao partizansko-komunistički logor, u sklopu kojeg je postojao i logor za informbiroovce, sve do 1951. godine.
Sada u hrvatskoj javnosti prevladava tvrdnja da je u logoru za vrijeme NDH ubijeno oko 83.000 ljudi, no autori naglašavaju da su žrtve ustaškog režima itekako preuveličane, dok su žrtve komunističkog logora jednostavno – prešućene.

Igor Vukić, koji se temom počeo baviti zato jer mu je pradjed, Srbin i pravoslavac, odveden u ustaški logor, tvrdi da je Jasenovac za NDH bio kažnjenički logor, a ne logor smrti. Navodi: „Uz preventivnu funkciju (sprečavanje protivnika, uglavnom po narodnosti Hrvata, u poduzimanju akcija protiv države i poretka), ujedno je bio i logor za prikupljanje radne snage za industriju i poljoprivredu Trećeg Reicha. No, zatočenici u logor nisu dovođeni da bi bili ubijani. Uzroci smrti bili su bolest, odmazde i kazne za pojedine prijestupe (bijeg, krađe, napadi na stražare, odmazde za partizanske napade) te partizanski i saveznički napadi (bombardiranja iz zraka)“.

Prikrivani dokumenti

Postojanju komunističkog logora protivi se dio struke (S. Goldstein), no podastrijeti argumenti vrlo su uvjerljivi, jer brojni prikrivani dokumenti izlaze na vidjelo. Posebno su dojmljiva svjedočanstva o bacanju ubijenih hrvatskih vojnika u Savu s perverznom namjerom da se njihovi leševi prikažu kao ustaške žrtve. Jasenovac je jedini logor u Europi koji je nastavio djelovati i poslije rata, pod vodstvom jedne savezničke vojske. Teško je utvrditi koliko je žrtava bilo u Jasenovcu, jer prava terenska istraživanja nikad nisu provedena! U svim dosadašnjim ekshumacijama i iskopavanjima pronađeni su posmrtni ostaci – 725 žrtava.

 

Suautor Igor Vukić: Jasenovac je tijekom NDH bio kažnjenički logor, a ne logor smrti

Analizirajući pak dostupna izvješća, Stipo Pilić i Blanka Matković na temelju antropoloških pokazatelja tvrde da se u velikom dijelu tih posmrtnih ostataka nije moglo raditi o Židovima, Romima ili Srbima, nego samo o Hrvatima. Nakon kraće rasprave, brojnim se nazočnima obratio Josip Kocijan, koji najavljuje da će Društvo za obilježavanje grobišta žrtava Drugoga svjetskog rata i poraća Varaždin organizirati još sličnih tribina te na sudjelovanje i suradnju poziva institucije i udruge poput Zavoda HAZU, Ogranka Matice hrvatske i Društva povjesničara.

FRAPANTNO

U kontekstu preuveličanih brojki od čak 700.000 žrtava ustaškog logora, frapantno djeluje podatak da su u svim dosadašnjim ekshumacijama i iskopavanjima na području Jasenovca pronađeni posmrtni ostaci – 725 osoba

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Dolazeći tjedan bit će uglavnom sunčan, malo kiše s utorka na srijedu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske očekuje uglavnom sunčani tjedan, pokazuje sedmodnevna prognoza DHMZ-a.

Ponedjeljak, 6. svibnja, bit će uglavnom sunčan, a dnevna temperatura ide do 23 °C.

Utorak će biti uglavnom oblačan, a u večernjim satima trebalo bi pasti nešto kiše. Kiša se očekuje i tijekom srijede ujutro, a potom se očekuje razvedravanje. Tijekom ova dva dana temperatura neće prelaziti 20 °C.

Sve do nedjelje, 12. svibnja, najviše će nas pratiti sunce. Danju temperatura neće prelaziti 21 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Siggy je svjetska prvakinja, a ona i njezin vlasnik Danijel Novak dolaze iz Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek primio je u Gradskoj vijećnici svjetskog prvaka – ženku engleskog buldoga Jack&Jim I’m Siggy i njezinog vlasnika Danijela Novaka iz Preloga.

Ovim se naslovom ponosni vlasnik i dugogodišnji uzgajivač pasa Danijel Novak okitio na najvećem svjetskom kinološkom događanju održanom proteklog tjedna u Hrvatskoj. Jack&Jim I’m Siggy, koja je stara pet mjeseci, je proglašena najboljim ženskim štenetom u pasmini buldoga. Veliko je to priznanje i za uzgajivača Danijela Novaka i njegovu uzgajivačnicu Jack&Jim, koje pokazuje veliku kvalitetu uzgoja i rada, u koji je uloženo mnogo ljubavi i truda.

U Zagrebu je, na prostoru Zagrebačkog velesajma, krajem mjeseca travnja održano ovogodišnje najveće svjetsko kinološko događanje – World Dog Show 2024. Zagreb je tako od 24. do 28. travnja postao svjetsko središte ljubitelja i vlasnika omiljenih četveronožnih ljubimaca iz cijeloga svijeta, a izložba je ugostila više od 23.000 pasa i izlagača.

Posjetitelji su mogli vidjeti više od 300 različitih pasmina, koje su pokazali izlagači iz više od 70 zemalja svijeta, od kojih su najbrojnije bile zlatni retriever, welsh corgi pembroke, njemački patuljasti špic pomeranac, labrador retriever, rodezijski ridžbek, vipet, sibirski haski, engleski bulldog, engleski koker španijel, graničarski koli, bigl i škotski ovčar duge dlake.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje