Povežite se s nama

Međimurje

Stožer civilne zaštite MŽ: Međimurje županija s najmanjim brojem zaraženih

Objavljeno:

- dana

Na današnjoj konferenciji za medije Stožera za civilnu zaštitu MŽ predstavljena je situacija u vezi s koronavirusom u Međimurskoj županiji.

– Stožer civilne zaštite MŽ funkcionira jako dobro, u vezi smo s lokalnim stožerima i Nacionalnim stožerom RH. Najviše upita koje smo dobivali vezano je uz sustav izdavanja propusnica, budući da se zbog brojnih zahtjeva suočava s raznim problemima. Puno upita i nedoumica vezano je uz poljoprivredu. Zasad vrijede dosadašnje propusnice. S Republikom Mađarskom dogovor o lakšem prelaženju granice postoji, ali dogovor nije u stvarnosti primjenjiv jer onda građani koji se vraćaju moraju u samoizolaciju na 14 dana, a kod kuće imaju više zemlje za obrađivanje koju ne mogu toliko dugo ostaviti. Skrenuli smo pozornost na tehnički pregled traktora jer su ga svi radili otprilike istovremeno pa svima i prestaje istovremeno važiti. Neprofitne udruge slale su upite mogu li odgovorne osobe dobivati propusnice. Treba utvrditi i kako će ih dobiti darivatelji krvi. Postoje upiti o obrađivanju zemlje u Sloveniji – za tu Republiku vrijede pogranične propusnice. U Međimurju je dosad u samoizolaciji bilo 1387 osoba, 93 u karanteni, a samoizolaciju su kršile 33 osobe. Zahvaljujem stanovnicima Međimurja na pridržavanju donesenih mjera! – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite MŽ, dožupan Josip Grivec.

Na njega se nadovezao međimurski župan Matija Posavec:

– U Međimurju nema novozaraženih. Od jučer je Međimurska županija jedinica regionalne samouprave s najmanjim brojem zaraženih. Nastavlja se s testiranjima. I dalje su hospitalizirane dvije osobe u ŽB Čakovec, njihovo je stanje stabilno. Strateške mjere očito daju rezultate. S preventivnim mjerama nastavljamo i dalje. Donesena je odluka da se mjeri temperatura svim zdravstvenim djelatnicima, kao i onima koji ulaze u zdravstvene ustanove. S obzirom na novonastalu situaciju, sve udruge koji imaju obvezu za održavanje sjednica, izvještaji, odluke i slično mogu se predavati i putem e-maila, pošte i tako dalje. Tijekom ožujka na Zavodu za zapošljavanje u našoj županiji zbog koronavirusa završilo je otprilike 250 osoba. Idućega tjedna izaći ćemo u javnost s predstavljanjem mjera za gospodarstvo!

Ravnateljica ZZJZ MŽ dr. med. Marina Payerl-Pal rekla je:

– U uobičajenim životnim situacijama nošenje maski nije potrebno: potrebno je samo ako smo sami bolesni ili ako se brinemo za oboljelu osobu. ZZJZ preplavljen je pozivima osoba čija djeca bi trebala na cijepljenje: nema mjesta brizi te se preporuča odgoda cijepljenja! Roditelji se ne trebaju brinuti oko pregleda za upise u prvi razred, oni će se pravovremeno organizirati te će svi biti pravodobno obaviješteni. Zahvalila bih se romskim pomagačima koji su preveli upute HZJZ na jezik kojim govore Romi u Međimurju.

– Sva dodatna cijepljenja se odgađaju do svibnja, no HZJZ je preporučio da se prvo cijepljenje za djecu mlađu od prve godine ne odgađa, kao i za djecu s navršenih godinu dana koja trebaju biti cijepljena protiv ospica. Dogovorit će se termini da se ta cijepljenja provedu. Molimo sve hrvatske građane koji rade u inozemstvu, a htjeli bi se vratiti u Hrvatsku tijekom blagdana, uz svo dužno poštovanje prema Uskrsu, da se suzdrže od toga jer će ionako morati biti u samoizolaciji. Najviše naših građana radi u zemljama u kojima su izloženi koronavirusu te bi kao asimptomatski kliconoše mogli virus donijeti u Hrvatsku i potencijalno zaraziti svoje ukućane ili bližnje – objasnila je epidemiologinja s ZZJZ MŽ, dr. med. Višnja Smilović.

Da su brojke su nešto manje, no da upozoravaju sve korisnike da još uvijek nije vrijeme za opuštanje rekao je ravnatelj ŽB Čakovec, doc. dr. sc. Tomislav Novinščak, dr. med. U Bolnici je formirano novo radilište za one korisnike za koje se ne može isključiti mogućnost zaraze. Dodao je da svim donatorima zahvaljuju na vrijednim donacijama.

– U zadnjih nekoliko dana UO za zdravstvo i socijalnu skrb dobiva upite od korisnika domova za starije i nemoćne osobe koji bi htjeli otići kući i provesti uskrsne blagdane sa svojim ukućanima. Apeliram i molim sve njih da to ne čine, već da Uskrs u ovo krizno doba proslave u svome srcu – nadovezala se pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb MŽ, dr. sc. Sonja Tošić-Grlač.

Javnosti se obratila i dr. sc. Blaženka Novak, pročelnica UO za obrazovanje, kulturu i sport MŽ. Istaknula je da je poduzeto sve da bi se nastava u MŽ mogla odvijati nesmetano. Uspjelo se u ovih nekoliko tjedana sve sustave organizirati da funkcioniraju besprijekorno. Kako je rekla, škole su već i prije raspolagale gotovo svom potrebnom opremom.

Međimurje

Mimohod maturanata u Čakovcu u petak, a na red će paziti i roditeljske ophodnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 16. svibnja u predvorju sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec s početkom u 13 sati održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti povodom ovogodišnje “Coolijade”.

Sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković – Kukolić, ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, pedagoginja Graditeljske škole Čakovec Anja Zadravec Jančikić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i policijski službenik za poslove temeljne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave međimurske Mladen Zadravec.

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 20. do 24. svibnja, od ponedjeljka do petka. Ujedno, u petak, 24. svibnja, s početkom u 15 sati održat će se završni mimohod maturanata. Ovogodišnja trasa kretanja započinje u Ulici Vladimira Nazora kod Ekonomske i Trgovačke škole te se potom povorka maturanata nastavlja kretati Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava kod SRC-a “Mladost” u Športskoj ulici. Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina, završne svečanosti maturanata imat će i natjecateljski karakter kroz biranje najmaturanta/najmaturantice i najoriginalnijeg razreda, a sve u cilju poticanja maturanata na odgovorna i društveno poželjno ponašanja. Proglašenje ovogodišnjih pobjednika održat će se na završnoj svečanosti maturanata u petak, 24. svibnja.

Načelnik Sokač istaknuo je kako prošle godine tijekom Dana maturanata nisu zabilježeni značajniji sigurnosni incidenti. Osnovni cilj nazočnosti policijskih službenika na proslavama maturanata, svakako je smanjiti sve moguće rizike koji dovode do neželjenog ponašanja, odnosno narušavanja javnog reda i mira te naravno oštećenja tuđe imovine ili prekomjerne konzumacije alkoholnih pića. Na kraju je dodao kako mladi imaju pravo proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja, a policiji nije u interesu da to sprječava, već da ih pravilno usmjeri, odnosno da “Coolijada” prođe bez neželjenih ekscesa i posljedica.

Policijski službenik za poslove temeljne policije Mladen Zadravec, upoznao je prisutne novinare kako će se i ove godine o sigurnosti maturanata brinuti tzv. “roditeljske ophodnje”. Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 23. svibnja obilaziti okupljanja maturanata. Dodao je, kako su policijski službenici zaduženi za prevenciju, obišli sve srednje škole na području Međimurske županije te pritom održali prigodna predavanja putem kojih su maturantima uputili mnogobrojne savjete s ciljem preveniranja neželjenih ponašanja.

Na kraju konferencije ravnatelj Srnec poetski se osvrnuo na ovogodišnji finale okupljanja maturanata na SRC-u “Mladost”, pa je rekao: “U petak čakovečki sportsko rekreacijski centar bit će SRCE MLADOSTI”.

Također, u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata u petak, 24. svibnja, od 13 do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, točnije od raskrižja s Vukovarskom ulicom do parkirališta kod Tehničke škole Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

Mursko Središće: podijeljene besplatne članske iskaznice za knjižnicu vrtićarima i prvašićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja, djeci vrtićke dobi te učenicima prvog razreda osnovne škole podijeljene su besplatne članske iskaznice za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mursko Središće koje je osigurao Grad Mursko Središće.

Cilj je ove geste potaknuti čitalačku aktivnost kod najmlađih građana, upoznati ih s knjižnicom kao mjestom na kojem mogu posuđivati knjižnu građu, ali i boraviti, učiti i uroniti u bezbrižan svijet knjiga.

Vjerujemo da će posjet djece i roditelja u Gradsku knjižnicu biti zabavna i redovita aktivnost te molimo da se članske iskaznice koriste za posuđivanje isključivo dječje literature, poručili su iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje