Povežite se s nama

Život i društvo

Zoran Vinceković: Zbirke propisa niskogradnje i visokogradnje uvele red u zbrku normi i standarda

Objavljeno:

- dana

Ove godine obilježit će se mali, ali za građevinarstvo značajni jubilej – 30. obljetnica izlaska prve hrvatske zbirke građevinskih propisa niskogradnje i visokogradnje s kompletnim normama i standardima.

Prevažna edicija

Naime, 1990. godine nekolicina mladih hrvatskih građevinskih stručnjaka na čelu s voditeljem grupe autora, našim Varaždincem mr. sc. Zoranom Vincekovićem, dipl. ing. građ., objavila je preko izdavača “Poslovna politika” iz Beograda dvije edicije. Svaka je sadržavala četiri knjige pod naslovima “Niskogradnja – Zbirka propisa sa kompletnim JUS-evima” i “Visokogradnja – Zbirka propisa sa kompletnim JUS-evima“. S obzirom na to da je 1991. godine uspostavljena suverena i samostalna Hrvatska, a odmah potom je Zakonom o preuzimanju preuzeta sva stručna građevinska regulativa iz bivše države, spomenute edicije postale su i prve hrvatske zbirke građevinskih propisa s tada kompletnim hrvatskim normama. Zoran Vinceković, danas uvaženi građevinski stručnjak i redovni sudski vještak, otkrio nam je da zbirke nisu nastale slučajno, a osvrnuo se i na aktualno stanje ukupne hrvatske građevinske regulative.

– S obzirom na to da sam do 1990. godine već radio niz godina na poslovima projektiranja i operative u graditeljstvu, bili su mi poznati svi nedostaci i negativne posljedice koje su proizlazile iz nedovoljnog poznavanja prvenstveno domaće zakonske regulative, a potom i neodređenosti u definiranju određenih pojmova u njoj. Odnosno, trebalo se uhvatiti ukoštac s hrpom nesređene sistematizacije tadašnjih zakona, propisa i pravilnika, nepronalaženja načina adekvatnog praćenja svakodnevnog održavanja zakonske regulative u smislu izmjena određenih propisa, nepreglednog načina spremanja stručne literature u svakodnevnom korištenju, pa do onih tada najbanalnijih razloga. Riječ je o nevjerojatnoj komociji izvršitelja da u rješavanju svog projektnog zadatka svaki čas ustaje od stola kako bi definiranje određenih pojmova i problema tražio u različitoj literaturi… – prisjeća se Vinceković.

Njega je baš ovakav skup iznimno negativnih iskustava ponukao da sa svojim timom priredi knjige koje će omogućiti projektantima, operativcima i ostalim korisnicima isključivanje nepotrebnih komplikacija iz spomenutih razloga. Štoviše, zbirke propisa omogućile su da cijelo vrijeme pred sobom korisnici imaju sve što im je u određenoj situaciji neophodno, sistematizirano i koncentrirano na jednome mjestu.

– Nažalost, prije tri desetljeća kompjuterizacija je bila u povojima i nije bila ni blizu današnjeg nivoa. Stoga su spomenute edicije predstavljale značajno i skoro neophodno pomagalo u svakodnevnom radu svima koji su na bilo koji način bili u kontaktu s građevinskom znanošću i djelatnošću. Ove vrlo vrijedne i stručne knjige koristile su se i prodavale u svim bivšim jugoslavenskim republikama i predstavljale su u to vrijeme, pa i kasnije, najtraženiju i najtiražniju stručnu građevinsku literaturu – govori naš sugovornik o zbirkama koje su utrle povijesni trag u novijoj hrvatskoj građevinskoj znanosti i praksi.

Spomenimo i to da je Zoranu Vincekoviću ta literatura predstavljala osnovu, kao priznati znanstveni rad, za pristup izradi doktorske disertacije na Građevinskom fakultetu u Zagrebu. To ne čudi jer sadržaj zbirki činili su svi tada važeći zakoni i pravilnici, JUS-evi i norme, strani propisi iz pojedinih područja koje nije „pokrivala“ domaća regulativa te komentari pojedinih grupa propisa i preporuke za korištenje.

– Posebnu vrijednost ovih zbirki predstavljale su preporuke korištenja stranih propisa onih područja građevine koja nisu ili su nedovoljno bila pokrivena domaćom zakonskom regulativom (aerodromi, melioracije, tuneli i drugo). Današnja situacija u Hrvatskoj u smislu postojanja i sadržajnosti kompletne građevinske zakonske regulative oslonjena je na dvije osnovne državne ustanove. Riječ je o Ministarstvu graditeljstva, koje izdaje i odgovorno je za samu zakonsku regulativu, dok Hrvatski zavod za izdaje norme i odgovara za normizaciju. Jedna i druga ustanova povezane su, na što nas obvezuje članstvo u EU-u, s međunarodnim, odnosno srodnim europskim organizacijama – rekao je Vinceković.

Napomenuo je i da je hrvatsko graditeljsko zakonodavstvo danas pokriveno hijerarhijski preko zakona, uredbi, odluka, pravilnika, naputaka i tehničkih propisa.

Ono pokriva gotovo sva područja građevine – od projektive, operative i tehnologije gradnje do proizvodnje građevinskih materijala i ostalog. Još jedno važno područje graditeljske regulative odnosi se na područje hrvatskih normi, u kojem su sadržani svi vrlo važni i preuzeti eurokodovi.

– Eurokodovi su u naravi utvrđene i važeće europske norme. Sam posao izvedbe i objave hrvatskih normi odvija se preko tehničkih odbora ustrojenih pri Hrvatskom zavodu za norme (HZN), koji okupljaju predstavnike svih zainteresiranih strana – od proizvođača, državne uprave, strukovnih udruga, obrazovnih i znanstvenih ustanova do različitih korisnika (laboratoriji, certifikacijske ustanove) i potrošača. U području graditeljstva postoji Programski odbor za graditeljstvo, koji se sastoji od 25 tehničkih pododbora koji predlažu politiku normizacije u graditeljstvu, te povezuje interese u tom području i utvrđuje djelokrug rada na međunarodnoj i europskoj razini preko međunarodne ISO i europske CEN organizacije za normizaciju.

Mukotrpan proces ulaska priključivanja Hrvatske EU-u uključivao je i sinkronizaciju hrvatskog zakonodavstva, te je u tom smislu proteklih godina učinjen značajan napor na promjenama i dopunama naše građevinske regulative u prilagođavanju regulama i normama EU-a – ističe Vinceković.

Dodajmo da se današnja, aktualna zbirka hrvatskih normi u graditeljstvu sastoji od 3276 normi, među kojima su preuzeti i svi eurokodovi.

Nova normizacija

– Još 2008. godine u potpunosti su povučeni svi preuzeti JUS-evi iz bivše države, a od 1. srpnja 2013. godine, kada je RH ušla u EU, usklađen je u potpunosti i Hrvatski zavod za norme s europskim organizacijama za norme (ISO i CEN). Osnovna ideja pri razvoju eurokodova te njihova preuzimanja od strane RH kao hrvatskih normi je stvaranje ujednačenog sustava konstrukcijskih pravila uz pridržavanje CEN-ovih normizacijskih pravila, odnosno pretvaranje eurokodova u europske, pa potom u hrvatske norme. Ovdje treba još spomenuti, kao važna područja, cijeli niz eurokodova za projektiranje i izradu betonskih, metalnih, drvenih i ostalih konstrukcija te projektiranje konstrukcija otpornih na potres. Na kraju, kada se danas govori o kompletnosti i pokrivenosti hrvatske građevinske regulative na cijelom kompletnom području graditeljstva u RH, može se zaključiti da je ono na relativno visokom i uređenom nivou. Ona, naime, uglavnom pokriva sva područja graditeljstva te kao zajednički segment europske graditeljske regulative EU-a podliježe promjenama i dopunama. Dakako, u skladu sa svakodnevnim tehnološkim napretkom građevinske znanosti, građevinske tehnologije i prakse, kao i proizvodnje građevinskih materijala – zaključio je Zoran Vinceković.

Europske norme uz uvažene domaće specifičnosti

S konstituiranjem RH javila se prvotno ideja da se ide s izradom vlastitih hrvatskih normi u svim područjima graditeljstva. No, kad se zaključilo da je to iznimno složen, dugotrajan i nadasve skup posao, odlučeno je da se samo određene norme izrade kao vlastite, hrvatske norme, dok se za veći dio normi rezoniralo „da topla voda već postoji, pa je ne treba izmišljati“!

– Jedino logično bilo je usvajanje postojećih europskih normi, naravno s uvažavanjem domaćih specifičnosti i posebnosti ovog podneblja i reljefa. Treba znati da su negativni primjeri iz građevinske prakse, koji su nastajali prije ulaska RH u EU, bili upravo posljedica neusklađene, nedorečene građevinske regulative i dobro je da polako postaju stvar prošlosti – veli Vinceković.

Jedan od loših primjera bila je sanacija mosta u Goričanu, koji je bio dimenzioniran na opterećenja prema zakonima Republike Mađarske prije njezina ulaska u EU.

– Rezultat je u tom slučaju nametnuo potrebu uključivanja međunarodne komisije kako bi se uskladilo dimenzioniranje opterećenja s pravilima naših propisa. Lošom se pokazala i izvedba jednog od tunela na autocesti A1 s odabirom dvaju različitih izvođača sa svake strane tunela. Njihovo spajanje u sredini tunela, a pritom korištenje različite regulative u službama nadzora, rezultiralo je razlikom u širini revizijskih staza, što je nepotrebno nametnulo dodatne radove usklađenja – ističe Vinceković. Već i ovi navedeni primjeri govore u prilog tomu koliko je bitno što danas imamo usuglašeno ustrojstvo i jednoznačno definiranje ovog područja koje se odnosi na regulativu graditeljstva na razini EU-a.

Život i društvo

Ne propustite 15. Varaždinski sejem jer će biti glazbe, zdrave hrane i humanitarnog sekeli gulaša

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska Ulica Augusta Šenoe ponovno će postati pozornica za još jedan zanimljiv događaj. Naime u subotu, 18. svibnja, od 8 do 13 sati ona će biti ispunjena proizvođačima domaćih proizvoda na 15. Varaždinskom sejmu – sajmu zdrave hrane i domaćih proizvoda.

I ove godine posjetitelji će imati mogućnost degustirati i kupiti proizvode brojnih proizvođača suhomesnatih proizvoda, raznih poljoprivrednih proizvoda i prerađevina od voća i povrća, ljekovitog bilja i cvijeća, gastronomskih delicija, vina, likera, craft piva i gina, mliječnih proizvoda te brojnih drugih.

Dominirat će jagode, ali i prve trešnje kao i razni džemovi i sokovi od sezonskih proizvoda. Bit će tu pregršt hrane za vegane, te za one koji žele u svoje jelovnike uvesti više cjelovitih organskih namirnica. Nezaobilazan je i med te drugi pčelinji proizvodi.

U zabavnom dijelu programa nastupit će KUD Hrvatskih željeznica, dječji sastav KUD-a Vidovec i Tamburaški sastav Sedef. Gradska tržnica misli i na najmlađe pa će tako za mališane biti organizirana likovno kreativna radionica – besplatno oslikavanje platnenih torbi u suradnji s kreativnom varaždinkom Matejom Prstec iz Muzeja anđela.

Kroz program će posjetitelje voditi varaždinski notar Krunoslav Čolo.

Humanitarni karakter

U sklopu sajma održati će se i humanitarna podjela sekeli gulaša kojeg će pripremiti marljivi učenici Gospodarske škole u Varaždinu pod vodstvom svojih mentora. Na štandu udruge Društva osoba s invaliditetom posjetiteljima će se porcije nuditi po preporučenoj donaciji od 2 eura, a sav prihod je namijenjen prijevozu osoba s invaliditetom.

Uz Gradsku tržnicu, suorganizatori 15. Varaždinskog sejma su Grad Varaždin, Varaždinska županija, Županijski savez poljoprivrednih udruga te Gospodarska škola Varaždin.

– Varaždinski sejem je uvijek i prigoda za druženje, razmjenu kontakata, poslovnu suradnju, nova poznanstva i prijateljstva. Stoga ne propustite priliku i dođite se u subotu, 18. svibnja u ulicu A. Šenoe, gdje vas očekuje bogat program prilagođen posjetiteljima svih dobnih skupina. Vidimo se na 15. Varaždinskom sejmu! – poziv je organizatora.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Rekordan broj sudionika utrke grada anđela trčao za plemeniti cilj – za osobe s intelektualnim oštećenjima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ulicama i trgovima uže gradske jezgre Varaždina ove je subote trčalo gotovo 800 malih i velikih trkača na 5. humanitarnoj utrci grada anđela.

Trkači nisu sudjelovali samo zbog rekreacije, nego i zbog plemenitog cilja, a ove godine utrka je bila posvećena varaždinskoj udruzi za osobe s intelektualnim oštećenjem “Sunce”.

Idejni začetnik ove utrke plemenitog cilja bio je sadašnji ministar gospodarstva i održivog razvoja, Damir Habijan.

– Od početka, kada smo krenuli, rekli smo da bi voljeli da postane tradicionalna utrka. Krenuli smo skromno i s nekom rezervom. Nikada ne znate kako će teći prva utrka. Ovo je peta, mali jubilej. Nikada više prijavljenih, mislim da ćemo doći do broja 800, jedan respektabilni broj. Prošle godine oko 700. Iz godine u godinu rastemo, s novim sadržajima – rekao je Habijan te zahvalio svim sponzorima, Varaždinkama i Varaždincima i svima koju su sudjelovali u utrci.

Dodao je kako su na utrci sudjelovali i državljani Italije, Slovenije i Bosne i Hercegovine, čime je utrka poprimila i međunarodni karakter.

Utrka je u planu i slijedeće godine, a kako je rekao Habijan, sigurno će biti nekih pozitivnih noviteta.

– Kako je krenulo, mislim da ćemo iz godine u godinu samo rasti – kazao je Habijan.

Budući da se radi o humanitarnoj utrci, krajnji plasman nije bio u prvom planu, no troje najboljih iz apsolutne muške i ženske kategorije dobili su simbolične nagrade.

Tako je u kategoriji muškaraca prvo mjesto osvojio Zoran Križanić iz AK Varaždin. U istoimeni klub otišla je i druga nagrada koju je osvojio Matej Nötig, dok je treće mjesto pripalo Ivanu Golubu iz TK Marathon 95 Varaždin.

U ženskoj kategoriji pobjedu je odnijela Simona Jambrošić iz AK Sloboda, drugo mjesto pripalo je Niki Svetec iz AK FIT, dok je treće mjesto osvojila Diana Lesar.

Dodajmo da je u sklopu utrke održana i javnozdravstvena akcija “Znaš li svoj broj?” koju je organiziralo Hrvatsko društvo za aterosklerozu HLZ-a i platforma kolesterol.hr u suradnji s Hrvatskom ligom za hipertenziju, Kliničkim bolničkim centrom Zagreb te ostalim uvaženim Partnerima akcije.

Gradonačelnik Varaždina, Neven Bosilj, izrazio je zadovoljstvo spajanjem utrke i javno-zdravstvene akcije, kao i činjenicom da je ovogodišnja utrka imala rekordan broj sudionika. Za akciju “Znaš li svoj broj?” naglasio je kako je vrlo važna.

– Kolesterol, trigliceridi su tihi ubojice i građani toga trebaju postati svjesni, ali i redovito kontrolirati – naglasio je Bosilj dodajući još jednom da je bitno spojiti ovakve dvije akcije budući da su i građani, ali i trkači došli provjeriti “svoj broj”.

Ivan Pećin, jedan od organizatora javno zdravstvene akcije “Znaš li svoj broj?”, kazao je kako je to jedno od najvažnijih pitanja u javnom zdravstvu ove, ali i u godinama koje slijede.

-Većina ljudi u Hrvatskoj ne zna svoje brojeve. Ne znaju koliki im je tlak, šećer, a poglavito kolesterol – kazao je Pećin koji je pohvalio činjenicu što je Varaždin drugi grad u Hrvatskoj koji je prihvatio ovu akciju.

Bojan Jelaković, predsjednik Hrvatske lige za hipertenziju dodao je kako je važnost ovakve akcije osvijestiti javnost o važnosti očuvanja vlastitog zdravlja. Naglasio je kako je sport važan za očuvanje zdravlja i da mu je drago što je javno-zdravstvena akcija u Varaždinu bila vezana uz sportski događaj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje