Povežite se s nama

Život i društvo

Mjesec i pol dana otkako su udrugama podijeljeni ključevi, prostorije zgrade u Graberju 33 poluprazne!

Objavljeno:

- dana

GDJE SU UDRUGE?

– Imamo telefon i internet! Svi dolaze k nama jer ih zanima kako smo tako brzo uspjeli to riješiti – rekla je Irena Vrdoljak, predsjednica Društva multiple skleroze Varaždinske županije čim nas je ugledala.

Nju i tajnicu Društva Andreju Miter sreli smo u njihovim novim prostorima na novoj lokaciji: u Graberju 33, odnosno u bivšem Centru Tomislav Špoljar.

Gdje su radovi?

Većina stvari još su uvijek po kutijama koje su naslagane po nekadašnjoj zbornici, no u Društvu multiple skleroze normalno se radi.

– Očistili smo prostor, okrečili ga i počeli s radom. Sve ostalo rješavat ćemo postupno – kažu u Društvu multiple skleroze, koje je, čini se, među rijetkima koja su u funkciju stavila svoje nove prostore. 

Mjesec i pol dana otkako su udrugama podijeljeni ključevi, hodnici i prostorije zgrade u Graberju 33 su –poluprazni! 

Ispred ulaza u zgradu u srijedu smo naišli na gomilu nabacanih stvari: potrganih panoa, kutija i ladica, a u gomili odbačenih stvari bio je i jedan hladnjak. Iako bi se po tome moglo zaključiti da udruge naveliko preuređuju, hodnici su bili prazni, a većina prostorija otprilike u istom stanju u kojem je bila kod preuzimanja ključeva 1. lipnja: ploče i umivaonici su još na zidovima iz kojih vire žice, stolarija i parketi uništeni, a u hodnicima smo nabasali i na wc-školjke! 

Na prvom katu zgrade pronašli smo prostorije Mammae kluba, Pčelarskog društva i Invalidskog društva ILCO, no vrata su im bila zaključana. U prizemlju su predstavnici Zajednice tehničke kulture Varaždinske županije uređivali svoje prostorije.

Gotovo, ali… 

– Moramo još riješiti telefon i internet, za što smo zadužili radioamatere, no većina ostalih stvari je gotova. Mislim da je najgore iza nas – rekao je Stjepan Androlić, predsjednik Zajednice tehničke kulture Varaždinske županije, koja okuplja osam udruga koje će sad raditi na gotovo dvostruko manjem prostoru u odnosu na Križanićevu, gdje su bili na 450 kvadrata.

– Najveću prostoriju smo pregradili na dva dijela, a iskoristit ćemo i hodnik. Sve smo prostorije okrečili, i to zahvaljujući suradnji sa Srednjom strukovnom školom Varaždin. Njihovi učenici smjera ličilac-soboslikar pokrečili su nam zidove u sklopu svoje stručne prakse, a mi smo im osigurali sav potreban materijal te pauzu – rekao je Androlić.

Promijenili su i polakirali parket u svim prostorijama, a uspjeli su riješiti i probleme koje su imali s vodom, pa sad mogu koristiti i sanitarni čvor.

– Uspjeli smo s Gradom dogovoriti da nam najamninu umanji za jedan dio iznosa koji smo uložili u uređenje prostora. Jučer je ovdje bio i komunalni pročelnik, s kojim smo se dogovarali oko odvoza stvari koje stoje ispred ulaza. No, kako udruge prostore još uređuju dogovoreno je da se s tim još malo pričeka – otkrio nam je Androlić.

Što čeka Grad?

Nedavno je usvojen i rebalans proračuna za 2016. godinu, u kojem je Grad osigurao 100.000 kuna za uređenje zgrade bivšeg Centra Tomislav Špoljar. 

Na njega se pozivao varaždinski gradonačelnik Goran Habuš kad se opravdavao zašto u protekle dvije godine Grad nije osigurao novce i uredio prostore u koje su se udruge morale na brzinu preseliti. Bit će zanimljivo vidjeti kad će se krenuti i što će Grad Varaždin urediti da bi 17 udruga kojima su dani ključevi napokon moglo i koristiti dobivene prostore za koje već plaćaju najamnine.

Svoje stare prostore u Križanićevoj u srijedu su napustili članovi Društva energetičara i tako je zgrada konačno ostala prazna. No, službena primopredaja je upriličena 29. srpnja, između gradonačelnika  Gorana Habuša i rektora Sveučilišta Sjever Marina Milkovića. Njezina obnova bi trebala početi ovih dana, a devet milijuna kuna, koliko će se potrošiti za njezinu obnovu, osigurana su kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Varaždinci danas sve do podneva u centru grada mogu doznati sve o reanimaciji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, obilježava se 08. svibnja u čast Henryju Dunantu, utemeljitelju Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, a proslavom ovoga dana u Republici Hrvatskoj započinje i obilježavanje Tjedna Crvenog križa  8.-15. svibnja.

 Društvo Crvenog križa Varaždinske županije tim povodom organizira niz aktivnosti. Jedno od događanja bit će prezentacija pružanja Prve pomoći unesrećenim osobama, odnosno upoznavanje sa pravilnim postupkom reanimacije. Tom prigodom, građani će se moći upoznati sa aktivnostima, radom i djelovanjem Crvenog križa.

Prisutnima će biti dostupno besplatno mjerenje vrijednosti šećera u krvi i krvnog tlaka.

 Svrha obilježavanja Tjedna Crvenog križa je promicanje djelatnosti Crvenog križa i na taj način približavanje svih oblika pomoći našim korisnicima i osobama u potrebi te ovim putem svim djelatnicima, volonterima, članovima, korisnicima, simpatizerima i prijateljima Crvenog križa čestitamo Svjetski dan crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

 Pozivamo sve građane da dođu 08.05.2024.godine na Franjevački trg, ispred Grgura Ninskog u vremenu od 9,00 do 12,00 sati, na druženje uz kavu i sokove.

Očuvajmo humanost, spoznajmo važnost solidarnosti i zamislimo koliko bi svijet bio bolji kada bi svatko od nas dao svoj doprinos.

Nastavite čitati

Život i društvo

Iz varaždinske Bolnice poručili: Budimo pametniji od bakterija i, za početak, perimo svoje ruke ispravno

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 5. svibanj Svjetskim danom higijene ruku u zdravstvenim ustanovama i pokrenula globalnu kampanju „Spasimo živote – perimo naše ruke” koja se obilježava širom svijeta.

U kampanju se uključila i Opća bolnica Varaždin zajedno s Društvom za prevenciju i kontrolu infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi HUMS-a, prepoznavši važnost prakse higijene ruku, kao i aktivnog promicanja svijesti o ključnoj ulozi te praske u očuvanju zdravlja pacijenata i osoblja.

Svjetski dan higijene ruku u varaždinskoj bolnici tako je obilježen u utorak predavanjem na temu “Čiste ruke spašavaju živote”, a nastaviti će se 9. svibnja u Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof i Službi za plućne bolesti i TBC Klenovnik.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, Željka Gajski, istaknula je kako je higijena ruku najstarija, najjednostavnija, najefikasnije i najjeftinija mjera smanjenja infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi, istaknuvši kako je ona neizostavan faktor kada se govori o sigurnosti bolesnika u zdravstvenoj ustanovi.

– Naša bolnica posvećena je kontinuiranom unaprijeđenju standarda kvalitete zdravstvene skrbi, a higijena ruku jedan je od temeljnih stupova na kojima se temelji naša praksa. Kroz ove aktivnosti želimo podići svijest o važnosti higijene ruku među našim zaposlenicima -rekla je Gajski te dodala kako su u bolnici svjesni da su intrahospitalne infekcije ozbiljan izazov s kojim s suočavaju zdravstvene ustanove diljem svijeta.

– Opća bolnica Varaždin kontinuirano radi na implementaciji najviših standarda prevencije, uključujući pravilnu higijenu ruku, čišćenje i dezinfekciju prostora te edukaciju osoblja i pacijenata – poručila je Gajski.

Svjetski dan higijene ruku Opće bolnice Varaždin podržala je i pomoćnica ravnatelja za kvalitetu, Larisa Čmelak.

– Jedan od ciljeva Odjela za kvalitetu Opće bolnice Varaždin je promicanje svijesti o važnosti higijene ruku, zato smo jako ponosni na naše medicinske sestre iz tima za kontrolu bolničkih infekcija što su danas pripremile kvalitetno i edukativno predavanje o važnosti higijene ruku. Slogan Svjetske zdravstvene organizacije je „Spasimo živote – perimo naše ruke”. Podsjetila bih javnost i zdravstvene djelatnike na važnost racionalne primjene antibiotika. Zbog ljudske neracionalne primjene antibiotika, bakterije stvaraju pametne mehanizme pomoću kojih razvijaju otpornost na antibiotike, stoga imamo velik broj multirezistentnih bakterija s kojima se borimo svaki dan. Molim vas, budimo pametniji od bakterija i, za početak, perimo svoje ruke ispravno kako bismo spasili živote – poručila je Čmelak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje