Povežite se s nama

U fokusu

Udruga Roda: „Odvajanje djeteta od roditelja tijekom hospitalizacije ugrožava djetetovo zdravlje!“

Objavljeno:

- dana

Udruga Roda pismom se obratila ministru zdravstva Viliju Berošu i stručnim pedijatrijskim društvima, skrenuvši pažnju na problematiku odvajanja djece od roditelja tijekom bolničkog liječenja.

Obratili su im se zbog niza pristiglih pritužbi o zabrani boravka roditelja u hrvatskim bolnicama uz hospitaliziranu malodobnu djecu te o zabrani posjeta roditelja hospitaliziranoj djeci, uz napomenu da se u velikom broju slučajeva radi o djeci staroj svega nekoliko tjedana ili mjeseci, te da se pritužbe odnose jednako na djecu koja su dojena, kao i onu koja nisu.

Iz Udruge ističu da se ovdje ne radi samo o odvajanju isključivo dojene djece od majki, prekidu dojenja, ili o nemogućnosti roditelja da vidi dijete rođeno prije termina ili majke da boravi u bolnici uz dijete rođeno prije termina, nego o pravu svakog djeteta da na bolničkom liječenju uz sebe ima roditelja u pratnji.

Nedopustivo je da djeca koja su bolesna i njihovo stanje zahtijeva bolničko liječenje, budu sama u bolnici u 21. stoljeću, upozoravaju iz Rode.

– Pratimo zadnjih dana najave postupnoga smanjenja zaštitnih epidemioloških mjera i ovim putem apeliramo da se takve prakse odvajanja djece koje su uvedene u svrhu zaštite od zaraze, odmah ukinu, s obzirom na to da njihovo uvođenje niti nije bilo temeljeno na znanstvenim dokazima – apeliraju iz Udruge.

Dodaju da su u potpunosti svjesni zahtjevne javnozdravstvene situacije u kojoj se našlo cijelo društvo, ali da ovakve krizne situacije ne bi smjele biti izgovor ili poticaj za onemogućavanje praksi temeljenih na znanstvenim dokazima kojima se, među ostalim, i olakšava rad zdravstvenim djelatnicima.

– Naime, prakse odvajanja djeteta od roditelja tijekom hospitalizacije, uz djetetovu osnovnu dijagnozu zbog koje je hospitalizirano, traumatiziraju dijete, kompromitiraju njegov imunološki sustav te ugrožavaju njegovo zdravlje i dobrobit. Uz to, prisustvo roditelja uz dijete dokazano smanjuje trajanje hospitalizacije i ubrzava oporavak, stoga je omogućavanje boravka roditelja uz dijete i važna epidemiološka mjera u ovim trenucima – napominju u pismu, dajući primjer drugih europskih zemalja koje nisu uvele takve prakse.

– Odvajanje od roditelja uslijed bolničkog liječenja u bilo kojoj dobi za dijete predstavlja šok i strah koji ostavlja posljedice za cijeli život. Djetetovo zdravstveno stanje zbog kojega je bilo hospitalizirano izaziva kod djeteta nesigurnost, strah i bol. Ulaskom djeteta u nepoznato bolničko okruženje koje i u normalnih okolnostima za dijete može predstavljati neprijateljsko okruženje, a pogotovo u okolnostima pandemije, kada zdravstveno osoblje nosi zaštitne maske, odijela i rukavice, kod djeteta se može razviti akutna reakcija na stres, čak i post traumatski poremećaj, kao što su pokazale preporuke Europske udruge za hospitaliziranu djecu. Zbog toga djetetova trauma može imati teške i dugoročne posljedice – ističu.

Osim toga, navode da odvajanje majke i djeteta može uzrokovati i prestanak dojenja, što ima dugoročne zdravstvene posljedice za dijete i majku. Dojenje ima potencijal skratiti djetetov boravak u bolnici.

– Pozivamo vas zato da što prije djelujete svojim autoritetom i preko svojih stručnih organizacija, kako bi se na bolničkim odjelima diljem Hrvatske odmah omogućio boravak roditelja uz hospitalizirano dijete, i u svrhu dobrobiti djece, ali i cijeloga zdravstvenoga sustava – poručuju iz Udruge Roda.

U fokusu

Želja je da se dvije obale jezera u Trakošćanu spoje mostom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

Tijekom proteklog vikenda najnovije informacije je za Regionalni tjednik iznio Milan Rezo, direktor Hrvatskih voda za Gornju Muru i Dravu.

– Kroz 44 radna dana na projektu nastavka čišćenja jezera Trakoščan izvađeno je 70.000 metara kubnih sedimenta te je isti deponiran na privremenoj deponiji. Građevinska operativa s 11 dampera te bagera duge ruke seli se uzvodno u neočišćene dijelove jezera gdje je još preostalo izvaditi i deponirati 130.000 metara kubnih sedimenta na površini od 13 hektara. Zbog erozija koje su nastale uz rubove staze na pokosima jezera, kreće se u sanaciju istih kroz radove preventivne, redovne i izvanredne obrane od poplava. Na lijevoj obali se gradi 150 metara obaloutvrde gdje će se ugraditi oko 600 metara kubnih kamena na visinu 100 godišnje vode, drugim riječima kamena obloga će se vidjeti iznad punog jezera u visini od pola metra. Također, Hrvatske vide kroz redoviti program uređuju 120 metara obale na desnoj strani jezera na način ugradnje gabionskih zidova, gdje će se istih ugraditi približno 150 metara kubnih. Ukupna vrijednost radova izgradnje obalo utvrde procjenjena je na iznos nešto manji od 300.000 eura i isti se ne idnosi na ugovor vezan za čišćenje jezera – pojasnio je Rezo.

Dodao je da će tijekom ovog tjedna uputiti pismo namjere Dvoru Trakišćan s ciljem preuzimanja građevinske dozvole, faza II, koja se odnosi na gradnju mosta koji bi spojio stazu s lijeve na desnu obalu jezera. Prema prvim informacijama most bi trebao biti viseći. Ovo je novost za koju se prvi put čuje.

– S obzirom da most ide preko jezera Hrvatske vode sukladno Zakonu o gradnji mogu dokazati pravni interes i građevinsku dozvolu s Dvora Trakošćan prenijeti na Hrvatske vode, naravnon uz suglasnost nadležnog Ministarstva kulture i medija. Ovu ideju ostvarujemo uz izniman napor varaždinskog župana Anđelka Stričaka i stručnih službi Županije. Stoga uz prisustvo župana, direktora Hrvatskih voda i resornig ministarsta očekujemo sastanke u Vladi RH koja bi trebala poduprijeti ovu inicijativu. Razlog ovome nalazi se u činjenici da je jezero trenutno suho i gradnja samog mosta bi kroz manje izmjene glavnog projekta s 3.500.000 eura koštala najviše 1.000.000 eura. Uzevši sve u obzir svi u Hrvatskim vodama, zajedno s iznimnim zalaganjem i potporom varaždinskog župana, možemo ustvrditi da smo državnom proračunu uštedili više od 2.500.000 eura ili zaključno, vlastitim znanjima, promišljanjem, zajedničkim rješenjima i potporom župana, očistili smo jezero Trakošćan za nula “0” eura! – završio je Rezo.

Nastavite čitati

U fokusu

HDZ i DP postigli dogovor o Vladi  predvođenoj i u 3. mandatu premijerom Andrejom Plenkovićem

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Marko Milić, član pregovaračkog tima HDZ-a potvrdio je da je na današnjem sastanku postignuto suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade.

Prijedlog postignutog dogovora, uz raspodjelu resora, iznijet će se na stranačkim tijelima tijekom današnjeg dana, a potom ćemo o svim detaljima izvijestiti javnost.

Nakon potvrde na stranačkim tijelima pristupit će se prikupljanju potpisa kako bi mandat za sastavljanje buduće Vlade HDZ-a, Domovinskog pokreta i partnera dobio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje