Povežite se s nama

Međimurje

Članovi DOSTI-ja na edukativnoj online radionici razmjenjivali iskustva

Objavljeno:

- dana

Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije 5. svibnja obilježilo je Nacionalni dan osoba sa cerebralnom paralizom, i to 20. obljetnicu. Ove godine obilježavanje je proteklo na drugačiji način zbog pandemije izazvane COVID-19 virusom.

Članovi poludnevnog boravka Društva osoba s tjelesnim invaliditetom sudjelovali su u edukativnoj radionici putem ZOOM aplikacije radi poštivanja mjera socijalne distance. Radionica je bila interaktivna te su članovi podijelili svoja iskustva i poteškoće na koje nailaze.

Prema službenim podacima, u Hrvatskoj živi 20.939 osoba s cerebralnom paralizom, a u Međimurskoj županiji 578 osoba, od kojih su 76 članovi Društva.

Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom, 5. svibnja, obilježava se s ciljem senzibiliziranja javnosti za probleme s kojima se suočavaju osobe s cerebralnom paralizom. Problemi osoba s cerebralnom paralizom, njihovih obitelji i osoba koje o njima skrbe još uvijek nisu dovoljno prepoznati, a zadatak je cijeloga društva da osigura uvjete za izjednačavanje mogućnosti i unapređenje kvalitete života ove posebice vulnerabilne populacije.

Što je cerebralna paraliza?

Cerebralna paraliza (CP) je grupa neprogresivnih poremećaja pokreta i položaja uzrokovanih prirođenom anomalijom ili oštećenjem nezrelog mozga. Neki od simptoma i znakova cerebralne paralize su slaba napetost ili mlohavost mišića, nesposobnost sjedenja bez potpore u dobi od osam mjeseci, upotreba samo jedne strane tijela, teškoće s hranjenjem, jaka iritabilnost i odsutnost osmijeha, a konačnu dijagnozu cerebralne paralize postavlja neuropedijatar ili fizijatar.

Najčešći oblik cerebralne paralize, više od 75 posto, je spastični, a ostatak su ataktički, distoni i atetotski. Učestalost cerebralne paralize kreće se između 2 i 4 posto te je to najučestaliji tjelesni invaliditet u djetinjstvu. Višestruki poremećaji prisutni su kod više od četvrtine osoba s cerebralnom paralizom. Bez obzira na jačinu oštećenja, cerebralna paraliza je kompleksni invaliditet koji zahtijeva interdisciplinarni pristup i kontinuiranu podršku. Bitno je naglasiti da cerebralna paraliza nije bolest i ne može se izliječiti, no individualnim pristupom i tretmanom mogu se ublažiti simptomi, spriječiti daljnje razvojne teškoće i znatno poboljšati kvaliteta života osoba s cerebralnom paralizom.

Osobe s invaliditetom čine 12,4 posto ukupnog stanovništva

Prema službenim podacima Izvješća o osobama s invaliditetom, u Republici Hrvatskoj živi 511.281 osoba s invaliditetom, koje čine 12,4 posto ukupnog stanovništva. Od ukupnog broja osoba s invaliditetom, osobe s cerebralnom paralizom čine 4,1 posto, odnosno 20.939 osoba.
Najveći broj osoba s CP-om živi u Gradu Zagrebu (2879), zatim na području Splitsko-dalmatinske županije (1903), Primorsko-goranske (1298), Zagrebačke (1166), Osječko-baranjske (1140) i Varaždinske županije (1066). Suprotno tome, najmanji broj osoba s CP-om živi na području Ličko-senjske (213), Požeško-slavonske (419), Dubrovačko-neretvanske (461), Virovitičko-podravske (479), Šibensko-kninske (493), Zadarske (567) i Međimurske županije (578).

Međimurje

Mursko Središće: podijeljene besplatne članske iskaznice za knjižnicu vrtićarima i prvašićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja, djeci vrtićke dobi te učenicima prvog razreda osnovne škole podijeljene su besplatne članske iskaznice za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mursko Središće koje je osigurao Grad Mursko Središće.

Cilj je ove geste potaknuti čitalačku aktivnost kod najmlađih građana, upoznati ih s knjižnicom kao mjestom na kojem mogu posuđivati knjižnu građu, ali i boraviti, učiti i uroniti u bezbrižan svijet knjiga.

Vjerujemo da će posjet djece i roditelja u Gradsku knjižnicu biti zabavna i redovita aktivnost te molimo da se članske iskaznice koriste za posuđivanje isključivo dječje literature, poručili su iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Međimurje

Obavijest o početku priključenja na kanalizaciju u Goričanu – faza 1. prvi dio

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Goričan obavijestila je da su Međimurske vode d.o.o. Čakovec započeti postupak za priključenje objekata na javni sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u Goričanu za fazu 1- prvi dio, u skladu s važećim Općim uvjetima isporuke vodnih usluga Međimurskih voda d.o.o. od 28.12.2020. godine.

Od utorka, 19.03.2024. godine (ovisno o vremenu) su u Goričanu predstavnici Međimurskih voda d.o.o. obilaskom domaćinstva i prikupljali potrebne podatke i vršiti izradu skice budućeg priključka za objekte, a za potrebe sklapanja ugovora o priključenju na sustav javne odvodnje i korištenju usluga javne odvodnje i pročišćavanja.

Kada s predstavnikom Međimurskih voda građani dogovore položaj budućeg priključka na javni sustav odvodnje i dostavite potrebne podatke kopiju katastarskog plana i kopiju građevinske dozvole (ili izvatka iz gruntovnice) za nekretninu, a za određene korisnike gdje postoje usklađeni podaci iz katastra i gruntovnice, Međimurske vode d.o.o. su već pribavile potrebnu dokumentaciju).

Sklapanje ugovora o priključenju na javnu odvodnju održano je 13.05.2024. (ponedjeljak) u prostorijama društvenog doma Goričan, u razdoblju od 12 do 18 sati. Izvedba radova i priključak je besplatan za domaćinstva, dok će radove spajanja od kuće do priključka dogovarati i angažirati domaćinstva o svom trošku.

Za sklapanje ugovora potrebna je osobna iskaznica i OIB vlasnika nekretnine odnosno budućeg korisnika javne kanalizacije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje