Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Ivančanin Damir Habek paragliderom preletio rekordnih 209,6 kilometara!

Objavljeno:

- dana

Damir Habek, član Kluba padobranskog jedrenja LET iz Ivanca, ostvario je hrvatski rekord u preletima paragliderom. U neprekidnom letu od Ravne gore do Đakova preletio je 209,6 kilometara, a let je trajao šest sati.

Time je Damir ostvario san najboljih parajedriličara ne samo iz Hrvatske, već i susjednih zemalja, koji već desetak godina pokušavaju u Hrvatskoj ostvariti prelet dulji od 200 km.

Sve je počelo 2007. godine, kada je Habek s Ivančice „odletio“ na prvu hrvatsku „stotku“, a već godinu dana kasnije ostvario je 150 kilometara dug prelet od Ivančice do Nove Gradiške.

Otada piloti iz cijele Hrvatske i okolice svakog proljeća dolaze na Ivančicu i Ravnu goru kako bi realizirali svoje najdulje letove, no samo je 10 preleta bilo duljih od 150 km.

Damirovih 173 km iz 2011. godine dugo je držalo hrvatski rekord, koji je nadmašen tek 2019., kada su Antun Lovrec i Damir Habek, obojica iz kluba LET, preletjeli 186 i 178 km od Ivančice do Slavonskog Broda.

Teško je predvidjeti koliko će novi rekord od 209,6 km ostati neporažen, no prvi prelet dulji od 200 km dugo će ostati u sjećanju svih poklonika padobranskog jedrenja.

Život i društvo

“Bitka za Čanjevo“ iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Boris Matijašec/eVaraždin

Na utvrdi Čanjevo u Općini Visoko je 5. listopada 19. put održana “Bitka za Čanjevo“.

Ova povijesna manifestacija, koja iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja, prikazuje život stanovnika utvrde Čanjevo u srednjem vijeku. Središnji dio programa i ove je godine bilo atraktivno uprizorenje bitke Praškocijevih haramija i Turaka iz 16. stoljeća.

– Još smo jednom oživjeli povijest i prikazali život stanovnika ovoga kraja u srednjem vijeku te se prisjetili velike pobjede. Naime, Turci nisu nikad osvojili Čanjevo, a sad mi pokazujemo kako je to moglo izgledati. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali i dali svoj doprinos da nastavimo tradiciju i dobro organiziramo ovu manifestaciju – rekao je načelnik Mateković.

Uz domaćine, Praškocijeve haramije, u prikazu napada na utvrdu sudjelovali su Red Srebrnog Zmaja iz Zagreba, Viteški red Svetog Nikole iz Varaždina, Ivanečki vitezovi, Zelingradski vitezovi, Povijesna postrojba “Ban Gašpar Alapić” iz Mičevca, Udruga grofovije Konjski iz Konjščine i Udruga “Red zlatnog hmelja“ iz Zagreba. U cjelodnevnom programu sudjelovali su i članovi Kuburaškog društva „Prva kubura Višnjica“.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak rekao je da je „Bitka za Čanjevo“ jedina turistička manifestacija toga kraja.

– „Bitka za Čanjevo“, manifestacija koja je iz lokalne prerasla u regionalnu, pravi je primjer kako se povijesna baština istovremeno može čuvati i oživjeti. Utvrdu svake prve subote u listopadu zbog uprizorenja povijesne bitke posjećuju brojni zaljubljenici u našu povijest, ali i zaljubljenici u prirodu. Osim što nas zidine, kule i bedemi vraćaju u prošlost, s utvrde se pruža prekrasan pogled na nekoliko županija sjevera Hrvatske – istaknuo je župan Stričak.

Nakon rekonstrukcije borbe, za brojne posjetitelje okrepu je osigurao DVD Čanjevo, vojnički grah pripremili su veterani, dok su KUD “Braća Radić“ Visoko i Dramska družina organizirali radionice za djecu, a predstavilo se i nekoliko OPG-ova sa svojim proizvodima.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Novom Marofu Udruga Ana organizirala radionicu “Naše drvo mašte”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Novom Marofu održana je odlična Radionica za djecu u organizaciji “Ana – udruga za pomoć djeci i obiteljima”, a pod pokroviteljstvom Grada Novog Marofa.

Radionica je održana pod nazivom “Naše drvo mašte”.

– U Novom Marofu je provedena još jedna u nizu radionica za djecu koju u sklopu programa organizira Udruga Ana. U sklopu radionice provedena je aktivnost „Naše drvo mašte“. Zadatak djece sudionika je bio pronaći tri lista iz parka, koja su potom, koristeći se temperama, obojali u boje po želji. Nakon toga, od crteža smo sastavili drvo mašte te su djeca tako imala priliku slikovno prikazati što je zajednica i tko su članovi njihove zajednice. Tako je drvo prikazalo zajednicu u kojoj žive, uče i igraju se, a listovi koje su bojali su označavali njih i članove njihove zajednice. Nakon provedene radionice, uslijedile su igre na otvorenom poput lovice te plesa. Kao i dosada, atmosfera je bila vrlo ugodna i prijateljska te ispunjena dječjim smijehom i radošću. Prema osmijesima na dječjim licima, možemo zaključiti kako je i ova radionica bila vrlo uspješna – kazala je studentica Magdalena Mudri

– Jako sam sretna da je Grad Novi Marof prepoznao ovaj Program. Ovaj utorak bilo je prelijepo vrijeme, kao i svakog utorka, kao da se vrijeme razvedri kad započne naša radionica. Ovdje dolaze i djeca koja prvi puta u životu su došla u Novi Marof. Divno je vidjeti djecu kako su sretna i zadovoljna. Svaki utorak od 16 do 20 sati održava se susret djece u Novom Marofu. Djeci je prelijepo. Pozivam sve roditelje iz Novog Marofa da uključe svoju djecu. Ako želite danas dobro učiniti za svoje dijete, onda je to dovesti ga na naše radionice. To je ulaganje u dobru budućnost svih nas – rekla je Ana Duga, predsjednica Ana – udruga za pomoć djeci i obiteljima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje