Povežite se s nama

Foto i video

VIDEO Video spot “Nedam se“ varaždinskih Puma dobio englesku verziju

Objavljeno:

- dana

Lani predstavljen osebujni video spot Udruge veterana 7. gardijske brigade “Puma”,  za pjesmu “Ne dam se / PTSP”, prije mjesec dana je dobio i svoju englesku verziju “ PTSD I don’t give up“.

Podsjećamo, riječ je o spotu realiziranom u sklopu projekta kojem je cilj  psihosocijalno osnaživanje branitelja i stradalnika Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, te smanjenja broja samoubojstava branitelja oboljelih od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP).

Kako doznajemo od Roberta Puje, predsjednika UV 7. gardijske brigade “Puma”, spot i pjesma koju interpretira član udruge Dražen Popijač Pupi, je iznimno dobro prihvaćena u braniteljskoj populaciji.

–  Sama pjesma je godinama uspješno korištena u grupnim terapijama prim. dr. sc. Ivana Krpana, sada već umirovljenog voditelja odjela za psihijatriju Opće bolnice Varaždin. Stoga očekujemo da će ovako uglazbljena posredovanjem Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva zdravstva, poslužiti liječnicima u terapeutske svrhe kao jedan od pomoćnih „alata“. Glazbu za pjesmu napisao je Nenad Kumrić Charlie koji ju je i aranžirao, a autor i režiser video spota koji sada ima engleske titlove je Ljubomir Kerekeš. Direktor fotografije je Tin Majnarić, a u spotu uz hrvatske branitelje, ulogu ima i Draško Zidar, hrvatski filmski, kazališni, te televizijski glumac. Da su svi oni odradili odličan posao, potvrđuje činjenica da je spot stekao brojne poklonike, dok je pjesma odavno popularna i među američkim ratnim veteranima – naglasio je Puja.

Na njega se nadovezao Dražen Popijač koji ističe da je spot u proteklih godinu dana prikazivan i u sklopu HRT-ovih televizijskih programa, a emitiran je i na CMC-u.

– Pokazalo se da je dr. Ivan Krpan bio u pravu kada je radeći s oboljelima od posttraumatskog stresnog poremećaja zaključio da se pjesma treba koristiti tijekom terapija. Na nama je bilo da snimimo novi spot, koji govori puno o PTSP-u. Naime, samo ljudi koji su prošli ratne strahote,  znaju kakve posljedice ostaju i koliko je pojedincima ponekad teško reintegriranje u civilni život – govori ovaj sudionik Domovinskog rata koji je danas aktivan član udruga koje okupljaju veterane legendarnih „Puma“ i „Tigrova“.

Spotu koji ima jasnu poruku, da je najveća borba i pobjeda – život, snimljen je na DVD-e koje zainteresirani mogu nabaviti kod izdavača, u Udruzi veterana 7. gbr „Puma“, a uskoro će ga distribuirati i pojedine Županije.

– Projekt je realiziran uz svesrdnu pomoć donatora, izbornika nogometne reprezentacije Zlatka Dalića, saborskog zastupnika Anđelka Stričaka, HEP-a, HRT-a, Općine Martijanec, Grada Varaždina i Ministarstva hrvatskih branitelja. Ako smo njime spasili makar jedan život, naš cilj je postignut – rekao je Robert Puja.

Iskusan varaždinski psihijatar, dr. Ivan Krpan, koji se s braniteljima bavio 23 godine, smatra da video spot zasigurno ima veliki potencijal u terapijama.

– Treba znati da kada bi ratovi trajali duže od 5 godina, svi bismo „prolupali“. Liječnici su bivšim braniteljima s PTSP-om pokušavali pomoći psihoterapijama i lijekovima. S njima se radilo individualno ili u grupama, što je bilo povoljnije jer ih je radi zajednički proživljenih ratnih trauma bilo lakše povezati. No, grupu nije uvijek lako započeti i ponekad sam ju započinjao pjesmom Dražena Popijača. Naknadne, povratne informacije brojnih članova grupe potvrđivale su korisnost ove skromne inovacije – zaključio je Ivan Krpan.

U nastavku donosimo video spot koji se može pogledati na servisu Youtube:

Foto i video

FOTO Ludbreg je ovog vikenda nezaobilazno mjesto za zaljubljenike u cvijeće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIC

U Ludbregu je prvi svibanjski vikend rezerviran za 27. po redu sajam cvijeća Flora Centrum Mundi.

Izložbeno – prodajni dio sajma cvijeća i ove se godine održava na Otoku mladost od 3. do 5. svibnja.

Ludbreški kraj prepoznat je kao dio Hrvatske u kojem cvjećarstvo ima važnu ulogu pa je zato sajam cvijeća ovog vikenda nezaobilazno mjesto za sve koji vole cvijeće ili se žele opskrbiti sadnicama za dolazeću sezonu.

Manifestaciju obično posjeti oko 30.000 ljudi, a ove bi godine ta brojka mogla biti i veća jer se održava i dodatni sadržaj – Blues festival.

U dvorcu Batthyany održava se bonsai izložba, a na Zanatskom trgu je Dječji cvjetni korzo.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Praznik rada na Dravi uz grah i druženje mnogima je omiljen

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Praznik rada kod većine je rezerviran za druženje s prijateljim i rodbinom.

Neki za ovo odabiru vlastiti dom, prirodu ili vikendicu, a drugi rado pohode organizirana duženja gradova i općina. U svako slučaju prvomajski grah ili roštilj su nezaobilazni.

Svake godine, pa tako i ove, među najvećim manifestacijama povodom Praznika rada je druženje na izletištu Drava u Varaždinu.

Grad Varaždin pripremio je besplatnih 6000 porcija graha za Varaždince, ali i izletnike iz drugih krajeva.

Dan je počeo budnicom Puhačkog orkestra KUD-a HŽ-a Varaždin ulicama Varaždina, a budnica se mogla čuti na Dravi. Bilo je i sportskih te drugih događanja, a mnogi su rado sudjelovali i u humanitranoj tomboli.

Prije podjele graha obratio se gradonačelnik Varaždina Bosilj, a veselo druženje se nastavilo uz tamburaški sastav Špancir.

Pogledajte kako je bilo…

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje