Povežite se s nama

U fokusu

Kraljevski pitoni i boa kućni ljubimci obitelji iz Trnovca

Objavljeno:

- dana

Život sa zmijama

Nino Kućina jučer je na proslavu Blagdana Gospe Snježne u Trnovcu došao sa svoja tri ljubimca. Nije mu baš bilo drago što mu nisu dopustili s njima ušetati u masu pa je morao ostati na obližnjoj livadi.

Nino i zmije zavoljeli su se na prvi pogled

On zna da njegovi ljubimci ne bi nikome naškodili ali nije lako uvjeriti ljude da su zmije bezopasne. Da, zmije. Nino je oko vrata nosio veliku Bou – Đonija, staru 5,5 godina dok su se dva kraljevska pitona – Đoko i Dodo – sunčala na vrućem popodnevnom suncu.  

Susjedi nisu uopće obraćali pažnju na Nina i društvo, neki su prolaznici gledali podozrivo dok su se drugi odvažili i fotografirali.

Zmije jedu jednom u dva tjedna – štakora koji košta deset kuna.

Nino i zmije zavoljeli su se na prvi pogled. Jedan je dan iz škole došao doma, prošvrljao malo facebookom i vidio čovjeka s zmijom kao kućnim ljubimcem. Odmah je pogledao oglase, našao prodavača zmija i već idućeg je dana postao vlasnikom jedne zmije, kraljevskog pitona. Platio ga je sto eura. Tako je krenulo i sad Nino ima dva terarija , u svakom po dvije zmije.

Jeftini kućni ljubimci

Ovaj je ljubitelju zmija, koji je i svoje ukućane – isprva skeptične – naveo da dom dijele sa zmijama – Svi ih vole. Na početku je netko i trčao po kuhinji oko stola, ali na kraju se svi slažu sa zmijama. Maze ih kao što drugi maze mačku ili psa – veli i daje nam da pogladimo pitona – Vidite da uopće nije sluzav kako se tvrdi – veli istinu Nino Kućina.

Zmije su jeftini kućni ljubimci. – Jedino što košta je terarij i dalje praktički s njima nemate troška. Ali nas niti terarij, dugačak dva metra, nije koštao jer ga je tata sam izradio. Jedu štakore,  ništa ne trebaju niti ne traže. Nema cijepljenja, ničega.– priča. Štakore kupuje od drugog zmijoljupca za deset kuna komad. To znači da na hranu potroši samo 60 kuna mjesečno jer udavi  jedu svaka dva tjedna. Nino kao da ima misiju uvjeriti ljude da i zmije mogu biti čovjekov najbolji prijatelj – Ne traže ništa, vole se maziti, jedina briga o njima je dati im frišku vodu dva puta dnevno, najčišće su životinje… – nabraja uvjerljivo Nino. 

Gore potpisana novinarka ispričava se zbog (ne)kvalitete fotografija, ali baš i nije bila pretjerano fokusirana na foto aparat.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varteks je za Jugoslavije, diljem države imao više od 200 trgovina. U toj varaždinskoj tvrtki radilo je preko 12.000 radnika. Bila su zlatna vremena i tvrtka je hranila mnoge obitelji u Varaždinskoj županiji.

Danas je tvrtka spala na manje od 700 radnika. Ti isti radnici nisu primili pola plaće za veljaču, kao ni cijelu plaću za ožujak.

Zbog toga su se odlučili na štrajk. Tužna, smrknuta lica, suze u očima, očaj i bijes, vidjeli smo u ponedjeljak, 6. svibnja na parkiralištu ispred tvrtke.

– Mi smo želimo svoje plaće za svoj rad – vikali su.

Mnogi radnici cijeli svoj radni vijek provode u istoj tvrtki.

– Ovo je žalosno. Tu sam od 16. godine. I prije smo bili bez plaće, ali imali smo puno posla. Svašta smo prošli s raznim upravama. Sada nemamo posla, situacija je eskalirala. Niti taj minimalac ne dobijemo, a nemamo ni posla. Kako da dođemo na posao, kako da si kupimo nešto za jesti na poslu, od čega? Ne znam možemo li ovo prebroditi. Imam 35 godina staža. Pola obitelji mi je ovdje radilo, sa suprugom sam gradila kuću iz tog minimalca. Sve sam ovdje ostavila – rekla je gotovo kroz suze Rosana Liber.

Ono što sve radnike zanima kad će napokon dobiti svoje plaće. Ističu da će štrajk trajati dok ne dobiju svoje plaće.

– Nije tajna da je Varteks već bio u teškoj situaciji, no ovi radnici neće nastaviti s proizvodnjom dok ne dobiju dio plaće za veljaču i cijelu plaću za ožujak. Radnici Varteksa taoci su vrijednosti imovine Varteksa. Pripadnici krupnog kapitala žele se imovine Varteksa domoći što jeftinije i brže – ističe Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje