Povežite se s nama

Život i društvo

Reformiste smeta ZDS, gaženje prava LGBT zajednica i nacionalnih manjina…

Objavljeno:

- dana

U subotu je održana konferencija za medije na kojoj je Natalija Martinčević, potpredsjednica Reformista i predsjednica Županijske organizacije Reformista Varaždinske županije, izjavila da osuđuju opasne i zastrašujuće poruke Domovinskog pokreta M. Škore i Mosta – negiranje antifašizma, veličanje proustaških pozdrava, gaženje prava žena, nacionalnih manjina i LGTB zajednica.

Na konferenciji za mediji bile su još Valerija Paljak, potpredsjednica Županijske organizacije Reformista Varaždinske županije i predsjednica Interesnog odbora žena te Vlasta Cindrić, predsjednica Interesnog odbora Gradske organizacije Varaždin i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije.

– S obzirom na to da do danas nismo čuli ozbiljnije reakcije na cijeli niz ekstremnih stavova i izjava, a posebno ne od političkih stranaka iz naše Županije, sazvali smo konferenciju za medije kako bismo kao Reformisti jasno osudili ali i dodatno upozorili građane na sadržaj političkih opcija koje se nude biračima na ovim parlamentarnim izborima – istaknuto je na konferenciji.

Potom je Valerija Paljak nanizala zamjerke na račun Raspudića i Hasanbegovića.

– Izjave vodećih ljudi Domovinskog pokreta poput one Z. Hasanbegovića: „Antifašizam je floskula i nema ga u Ustavu.“, izjave K.Vidović Krišto, Ž.Glasnovića i samog M. Škore koji je jasno izjavio da je protiv pobačaja, odnosno protiv prava žena na izbor te da pozdravlja presudu po kojoj pozdrav Za dom spremni nije prekršaj. Posebno je zastrašujuća ideja N. Raspudića, kandidata Mosta i nezamislive okrutnosti da se silovanim ženama treba zabraniti pobačaj odnosno koji traži zabranu pobačaja čak i za žene zatrudnjele u silovanjima.

Izjave našeg sugrađanina Ladislava Ilčića koji u Varaždinu predstavlja Domovinski pokret nećemo ponovno navoditi, njegovi stavovi su našim građanima poznati i samo potvrđuju što su stavovi koje zastupa Domovinski pokret. Ovdje se naravno radi o samo nekim od izjava iz tog spektra krajnje uznemirujućih stavova i poruka. Prekjučer smo imali prilike vidjeti i zastrašujuće transparente u Kustošijanskoj ulici u Zagrebu. To samo pokazuje kakav se naboj i kakva se atmosfera širi Hrvatskom, a upravo izjave i stavovi koje smo danas naveli potiču izjave takve mržnje – naglasila je Paljak.

Na nju se nadovezala Natalija Martinčević pojasnivši da sve ovo govore „zato što se našim građanima koji možda sve ne prate, čitaju i gledaju, što je potpuno razumljivo, može činiti da se ovdje radi o simpatičnom pjevaču“.

– Građani će odlučiti koga će podržati ali neka budu upoznati sa za Reformiste svakako opasnim i zastrašujućim stavovima i idejama vezanima uz ljudska prava, prava žena, prava djece, prava istospolnih zajednica, prava nacionalnih manjina i odnosa prema antifašizmu. Uz ove stavove i poruke koje predstavljaju direktno gaženje osnovnih ljudskih prva i sloboda, za naše bi građene trebale biti važne i poruke u kojima Domovinski pokret Hrvatsku vidi sa četiri centra Zagreb, Osijek, Split i Rijeka. Kao i svi ostali uopće ne vidi Sjever, niti Varaždin, niti Krapinu niti Čakovec. HDZ-ove i HNS-ove Vlada hvale se da su uz Savez za Slavoniju, Fond za Slavoniju dali i 12 milijardi kuna za razvoj te iste Slavonije, dok u isto vrijeme s županima Sjevernih regija nisu niti jednom sjeli za stol da bi uopće razgovarali o našim problemima i našim projektima. Naši građani zaista bi trebali razmisliti žele li ponovno dati glas nekome tko dolazi iz Osijeka i tko će se brinuti ponovno za Slavoniju ili nekome iz Metkovića tko će se ponovno brinuti za Dalmaciju. Reformisti će za ove izbore predložiti naše ljude, koji ovdje žive i koji su se dokazali svojim radom i rezultatima – zaključila je Martinčević.

Život i društvo

Korzo će sutra biti središte kulturne raznolikosti, bit će tu pjesme i plesa, ali i nepalske kuhinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin i Varaždinska županija u suradnji s nacionalnim manjinama s područja Grada Varaždina i Varaždinske županije obilježit će u subotu 18. svibnja 2024. godine od 10 do 13 sati na Trgu kralja Tomislava (Korzo) Dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj – predstavljanje nacionalnih manjina Grada Varaždina i Varaždinske županije.

-Pozivamo sve građane da se pridruže obilježavanju i uživaju u kulturno umjetničkom programu i tradicionalnoj gastronomiji nacionalnih manjina s područja Varaždinske županije – istaknuli su u Gradu Varaždinu.

Na Trgu kralja Tomislava (Korzo) predstavit će se albanska, bošnjačka, slovenska i srpska nacionalna manjina te predstavnici Nepala i Ukrajine.

PROGRAM:

9:00 h – PRIJEM PREDSTAVNIKA NACIONALNIH MANJINA I GOSTIJU, Gradska vijećnica, svečani salon, Trg kralja Tomislava

10:00 h – SLUŽBENO OTVORENJE MANIFESTACIJE, Trg kralja Tomislava – pozornica ispred Fakulteta organizacije i informatike

  PREDSTAVLJANJE NACIONALNIH MANJINA NA POZORNICI:

10:00 h – SLOVENSKA NACIONALNA MANJINA: Kulturno-umjetničko društvo „Hajdina“

10:30 h – BOŠNJAČKA NACIONALNA MANJINA: Ženski pjevački zbor „Bulbuli“ – Kulturno društvo bošnjaka Hrvatske

11:00 h – SRPSKA NACIONALNA MANJINA: SKD Prosvjeta – pododbor Benkovac       

11:30 h – ALBANSKA NACIONALNA MANJINA: KUD Shkendija Zagreb 

12:00 h – SLOVENSKA NACIONALNA MANJINA: Slovensko kulturno društvo „Nagelj“          

* Ukrajina – predstavljanje kulture i tradicije

* Nepal – predstavljanje nacionalne kuhinje 

Nastavite čitati

Život i društvo

Pomolimo se: u subotu u Klenovniku hodočasnici polaze na tradicionalni svibanjski Marijin put

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svibanjski Marijin put u Klenovniku održat će se u subotu, 18. svibnja, s početkom u 14 sati.

Hodočasnici će se okupiti u župnoj crkvi Presvetog  Trojstva, te započeti pobožnost molitve krunice i hoda Marijinim putem prema kapeli sv. Wolfganga u Vukovoju. Po završetku pobožnosti bit će euharistijsko slavlje u kapeli sv. Wolfganaga.
 
Podsjećamo, grof Ivan IV. Drašković dao je postaviti 1672. godine, prije više od 3 i pol stoljeća, od dvorca u Klenovniku do hodočasničke kapele sv. Vuka u Vukovoju, petnaest kamenih pilova s prikazima radosnih, žalosnih i slavnih otajstava krunice. Tijekom stoljeća pilovi su više puta obnavljani, a zadnja je obnova načinjena od 2008. do 2015. godine, kada su 4 pila rekonstruirana na temelju izvornog izgleda prikaza otajstava, a 11 postaja isklesano je u kamenu na novi način.
 
Od 2008. godine se redovito održavaju pobožnosti u Marijinim mjesecima – svibnju i listopadu zahvaljujući domaćem sinu mons. Nedjeljku Pintariću i tadašnjem župniku vlč. Josipu Jagarčecu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje