Povežite se s nama

Život i društvo

Svečano misno slavlje u obnovljenoj stogodišnjoj kapelici Srca Isusova u Majerju

Objavljeno:

- dana

U nedjelju, 21. lipnja, varaždinski biskup mons. Bože Radoš predslavio je misno slavlje u kapeli Srca Isusova u Majerju, u Župi svetih Petra i Pavla Petrijanec.

Vjernici u Majerju na svečani su i radostan način proslavili završetak obnove stotinu godina stare kapele.

Obnova kapelice, izgrađene 1920. godine, omogućena je sredstvima župljana i donatora, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Općine Petrijanec.

Načelnik Željko Posavec podsjetio je na početak izgradnje kapelice 1919. godine i njezino posvećenje 4. srpnja 1920.

– Stogodišnjica nije mala stvar. Trebalo je objekt održavati. Tako je 2008. nadograđen dio sa sakristijom. Zahvaljujem svima koji su doprinijeli donacijama prilikom obnove, ali i prilikom održavanja. Krajem 2019. godine prijavili smo Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, na Program ulaganja u zajednicu, obnovu stogodišnje kapele Srca Isusova u Majerju. Odobreno nam je 50 tisuća kuna. Ukupna vrijednost investicije, ove obnove je oko 180 tisuća kuna. Općina je donirala 43 tisuće kuna, a mještani i donatori ostalo – rekao je Posavec te dodao i podsjetio na druga ulaganja.

– Tijekom protekle tri godine, u ovom mandatu, sudjelovali smo i u obnovi ograde oko kapelice. 2018. godine ugradili smo električno zvono vrijedno 24 tisuće kuna, sredstvima iz općinskog proračuna za pomoć našoj župi – kazao je petrijanečki načelnik te dodao da se uređuje i Radnička ulica uz kapelicu.

– Početkom ove godine krenuli smo s radovima na obnovi Radničke ulice, koje je sufinanciralo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Malo su nas vremenski uvjeti i situacija s COVID-om zaustavili, ali vjerujem da ćemo u narednih mjesec dana napraviti preostale kanalizacijske priključke i završni sloj asfalta – najavio je Posavec.

Majerje je malo mjesto s oko 700 stanovnika.

– Svi se držimo zajedno. Držimo do naše kršćanske vjere što dokazuje i dolazak dvojice biskupa na blagoslov obnovljene kapele – 2008. godine biskupa Josipa Mrzljaka, a sada biskupa Bože Radoša – završio je načelnik.

Biskup Radoš naglasio je radost sudjelovanju na ovom velikom događaju za zajednicu vjernika u Majerju i Petrijancu.

– Lijepo je danas biti ovdje. Osjetili smo da su vjernici okružili ovo malo mjesto i da je to za njih posebna kuća u mjestu, kao srce u organizmu. Ako je živo i obnavlja se, onda i mjesto živi i radi, raste, obnavlja se – poručio je varaždinski biskup.

– Svaka zgrada, crkva, kapela ili kapelica, prije svega je podsjetnik je svakom vjerniku na ono duhovno. Kad se vjernik nađe unutra da bi molio, onda mu je važna. Kao što nam je kuća važna, gdje smo s obitelji, tako nam je kapelica važna za duhovno – dodao je župnik vlč. Ivan Sakač.

Na kraju svečanosti načelnik Posavec i autor, mladi umjetnik Hrvoje Svaty varaždinskom su biskupu uručili sliku, akvarel, s motivom kapelice Srca Isusova u Majerju.

Život i društvo

Na hitnoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća prihvaćene ponude za zakup zemljišta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak je održana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina koja je sazvana po hitnom postupku.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića razlog hitnosti je da bi poljoprivrednici koji su dali ponude za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području Grada Varaždina mogli na vrijeme krenuti u ovogodišnju sjetvu.

Na sjednici je prisustvovalo 16 vijećnika koji su na kraju većinom glasova izglasali odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta. Donošenje odluke na Gradskom vijeću je preduvjet za sklapanje ugovora o zakupu i uvođenja zakupaca u posjed.

Javnim natječajem bilo je obuhvaćeno 16 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 15 godina i 40 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 5 godina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sve nedjelje, praznici i blagdani do kraja 2024. u Ludbregu proglašeni javnim manifestacijama i sajamskim danima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg donio je Zaključak da će sve nedjelje do kraja godine, kao i blagdani  te praznici biti takozvani sajamski dani.

-U svrhu promidžbeno-turističkih aktivnosti i povećanja obujma turističke ponude Grad Ludbreg i Turistička zajednica područja Centar svijeta provode različite aktivnosti na proširenju kulturno-turističke ponude. Tako se sve nedjelje  u razdoblju od 1. svibnja 2024. do 31. prosinca 2024. godine proglašavaju danima javnih manifestacija i sajamskim danima na području Grada Ludbrega – objavili su u Gradu Ludbregu.

Pojedine aktivnosti i programi odvijat će se i u dane praznika ili neradnih dana te se, pored nedjelja, u toku godine danima javnih manifestacija i sajamskim danima proglašavaju ovi dani: 30. 05. 2024. – Dan državnosti i Tijelovo – četvrtak, 22. 06. 2024. – Dan antifašističke borbe – subota, 5. 08. 2024. – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja-ponedjeljak, 15. 08. 2024. – Velika Gospa – četvrtak, 1. 11. 2024. – Dan svih svetih – petak, 18. 11. 2024. – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje – ponedjeljak i 26. 12. 2024. – Sveti Stjepan – četvrtak.

-Prigodna prodaja na kioscima, štandovima i slično, kao sastavni dio javnih i sajamskih manifestacija  može započeti najranije u 6:00 sati i završiti  najkasnije do 22:00 sata, a u dane manifestacije „Ludbreška Sveta Nedjelja“ može započeti najranije u 6:00 sati i završiti najkasnije do 24:00 sati – kažu u Gradu Ludbregu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje