Povežite se s nama

U fokusu

Piškornica: Dominka zanimalo je li Jozinović vratio milijunski bonus, Ružman: „I mi čekamo odgovor“

Objavljeno:

- dana

– Nastavno na Izvještaj o radu Piškornice, htio bih reći da je to ogledni primjer kako se treba transparentnije raditi na izvještajima. Svaka čast novome vodstvu. Jer je prošlo moralo otići, zbog prijave DORH-u i slično. Mi ćemo podržati ovakav izvještaj o radu – istaknuo je vijećnik Luka Zrinski na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine.

Nakon njegova izlaganja i prihvaćanja Izvješća o radu trgovačkog društva „Piškornica“ za 2019. godinu, započela je rasprava o novoj točki dnevnog reda, Izvješću o radu trgovačkog društva „Piškornica – sanacijsko odlagalište“ za 2019. godinu.

– Upozorio bih vijećnike da nije baš sve tako čisto kako se prikazuje. Moglo bi biti nečisto. U šestom mjesecu podnesene su kaznene prijave protiv vodstva „Piškornice – sanacijsko odlagalište“ gdje ih se tereti za manipuliranje količinom otpada, odnosno priče koliko ga je izbijeno i gdje se prema izvješćima koja su davali g. Ružman i g. Blažok tvrdilo da je zbijenost 0.7 tone po metru kubnom, pa ste rekli da ne znate, pa je bila 1.5 tona po kubnom metru i sl. Veliki su tu nesrazmjeri. Gospodine Blažok, otkud ti veliki nesrazmjeri u tvrdnjama? Također, je li je Mladen Jozinović vratio bonuse koje je dobio? U kojoj je to fazi? Riječ je o milijun, dva kuna – istaknuo je Dominko u raspravi te apelirao na vijećnike da ne podrže Izvješće „jer i dalje ima indicija da se tamo radi sve i svašta“.

Zatim je za govornicu stao vijećnik Hrvoje Kovač, koji je nastavio u smjeru Dominka.

– Da, govori se o 40.000 tona neprikazanog zbrinjavanja otpada, što je 14 milijuna kuna neprikazanog novca i tu je nezadovoljstvo građana Koprivničkog Ivanca. Nešto je tu nečisto, voda i dio zraka, to se vidi u lanjskom izvješću. Je li se što poduzelo po tom pitanju? Da građani mogu biti bezbrižniji. Izvješće u kontekstu financijskog jest transparentno, no taj dio priče je u kontekstu da papir može trpjeti sve. Zeleni aktivizam je onaj koji nas tjera da razmišljamo agresivnije o budućnosti i bilo bi važno znati što i kako Piškornica planira napraviti u smislu problema koji je javljaju zbog emisija u okoliš – zanimalo Kovača, nakon kojeg je Marijan Blažok, direktor „Piškornice – sanacijsko odlagalište“, ustvrdio da se posljednjih tri mjeseca radi jedna „medijska promidžba“ koja ima veze s nedavno održanim parlamentarnim izborima.

– Zašto? Najprije zbog količine koeficijenta zbijenosti. Ne postoje nikakvi koeficijenti, okolišne dozvole, u dozvoli za gospodarenjem otpada. Apsolutno ne postoje. Ukratko, količina temeljem okolišne dozvole u jednom je dijelu izrađena temeljem koeficijenata kojima su priložene nominalne količine ranije odloženog otpada. To je kompliciranje nego što se čini, stoga ne stoji ta teza o propisanim koeficijentima zbijenosti – objašnjava Blažok.

I dodaje:

– S druge strane, ostvariti jedan i pol koeficijent na novoj plohi, a šljunak je 1,7, zamislite. Ne komunalni otpad. Beton je 2. Takve koeficijente je nemoguće postići u tom trenutku. Jer, o spornih 40.000 tona govori se o novoj plohi na koju smo počeli odlagati u 2018. Sve ovisi o vremenu odlaganja, vrsti otpada i najvećem dijelu enertizaciji samog otpada. To struka kaže. Ovih 40.000 tona je usporedba izračunatog volumena odloženog otpada uz primjenu koeficijenta, nepostojećeg, od 1.25, i onog 0.89. Dakle, na žalost, nekog će to neznanje koštati – govori Blažok.

Kada je riječ o ukazivanju na nečistu vodu, Blažok ističe da je situacija upravo suprotna te da većina građana Koprivničkog Ivanca i naselja Pustakovec vidi unapređenje u monitoringu.

– Što se tiče podzemnih voda, također – ne! Sporne su površinske vode, u izvještajima se vidi da je upitna kvaliteta i uzvodno i nizvodno. Prema tome, odlagalište nije točka koja onečišćava – smatra direktor „Piškornice – sanacijsko odlagalište“.

Ustvrdio je da „s jedne strane imamo neprestane primjedbe na naš rad, a s druge strane opstrukcije načelnika u provođenju projekta i dodatnog monitoringa i nadzora”, te da im načelnik nije dopustio ni da izmjere kvalitetu zraka u Općini Koprivnički Ivanec.

Potom je za govornicu stao direktor „Piškornice“ Mladen Ružman, koji se osvrnuo na bonus koji je bivši direktor Mladen Jozinović trebao vratiti.

– To je pitanje na koje i mi čekamo odgovor, ne možemo utjecati na pravosuđe. U građanskim parnicama podigli smo dvije tužbe, za naknadu štete i za isplatu bonusa te za isplatu tzv. druge plaće. Državno odvjetništvo je potvrdilo kaznenu prijavu i optužnicu u istome postupku za istim suspektnim radnjama bivše uprave. Postupak nije u našim rukama, nadamo se da će završiti povoljno – rekao je Ružman.

I dodao: – Kad nemate što raditi i niste u stanju proizvesti projekte, onda tražite sukob kojeg objektivno, u zadnje tri godine više nema razloga biti. Kada je čelnik JLS-a nakon svih nevolja oko Piškornice vidio da on sam nema ništa dobroga za proizvesti za tu općinu, onda se on sam vratio na staru temu – poručio je i naveo još primjera o lošem upravljanju i političkoj povezanosti na štetu Društva.

Upitao se i sljedeće: – Koji bi to bio kriminalni um koji bi 14 milijuna kuna uspio odložiti na odlagalište, uza sve mjere koje poduzimaju, koja bi to hobotnica trebala biti da umreži 14 komunalnih poduzeća iz četiri županije? – pita se Ružman, koji je najavio mogućnost obraćanja NO i Skupštini da „nas zaštite od suvlasnika tvrtke koji radi sve što može da našteti toj tvrtki“.

Potom je župan Čačić ustvrdio da je trenutno na čelu Priškornice prvorazredna ekipa koja radi transparentno.

– Ne znam treba li neka genijalna inteligencija da shvati o čemu je riječ. Voda je ista iznad smetlišta i ispod. To sa time nema veze. A kada je riječ o zraku, lokalni čelnik ne dozvoljava da se izmjeri. Pazi čuda. Zašto? A konzistencija? Beton je 2 tone. Najvažnije je da smo doveli prvorazrednu ekipu na čelo. I tko se javlja? Tip koji se nikada nije javio za vrijeme Štromara, kad se pokralo što se stiglo. Kad se ponovo spominju paljenja i zagađenja, čovjek bi pomislio da to ima veze s onom upravom. Ne! S bivšom, ali se sada ponovo reciklira. A uz Brezje, to je ozbiljno i s Gradom Varaždinom. Kad sam zaustavio neke procese vezane uz naš otpad, počelo je vrištanje. Samo mi je čudno tko sve vrišti o tom otpadu. Pametnome dosta. Čistimo stvari, pokušavamo da budu maksimalno transparentne. A neki se i dalje koprcaju. Dio je optužen, bit će i kažnjen i nadajmo se da to neće predugo trajati – rekao je Čačić.

Potom je direktor Ružman dodao da „sa Piškornicom nema više problema kojih je bilo ranije.“

– Čim je počela priprema terena za ostvarenje boljeg rezultata na proteklim izborima, odmah smo zatražili inspekcijski nadzor, predložili sudu da se provede mjera sudskog osiguranja dokaza jer se stanje na otpadu mijenja. I tražili smo stručno mišljenje Geotehničkog fakulteta na temu zbijenosti. Sa Piškornicom nema više problema kojih je bilo ranije! – objasnio je Ružman, nakon kojeg je vijećnica Dubravka Biberdžić uputila apel osobama iz sanacijskog odlagališta da „obavještavaju javnost kad treba i ne treba“.

Marijan Dominko potom je replicirao županu:

– Siguran sam da nitko nije zlonamjeran i nitko vas ne napada, ne trebaju nikome politički poeni. No, javnost i vijećnici su zabrinuti. I prije je bilo sve u redu, i sad je. Dakle, mi samo postavljamo pitanja da se izjasnite i prokomentirate tu temu – zaključio je Dominko.

Vijećnici su na kraju većinom glasova prihvatili Izvješće o radu trgovačkog društva „Piškornica – sanacijsko odlagalište“ za 2019. godinu.

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje