Povežite se s nama

Međimurje

Prihvaćen proračun Međimurske županije za 2024. godinu od gotovo 92 milijuna eura, HDZ je bio suzdržan

Objavljeno:

- dana

Na 15. sjednici Skupštine Međimurske županije, posljednjoj radnoj u ovoj godini, usvojen je proračun Međimurske županije za 2024. godinu s projekcijama za 2025. i 2026. Godinu.

Temeljni dokument usvojen je s 29 glasova “za” i tri suzdržana vijećnika iz kluba HDZ-a.

Proračun Međimurske županije za 2024. godinu iznosi 91.804.450,77 eura.

U velikoj vijećnici Međimurske županije raspravljalo o 34 točke dnevnog reda, a najvažnije među njima odnosile su se na II. izmjene i dopune proračuna Međimurske županije za 2023. godinu te prijedlog proračuna za 2024. godinu.

Župan Međimurske županije Matija Posavec naglasio je da je proračun za 2024. godinu pomno planiran te je izrađen u skladu s inflacijom te aktualnim stanjem u gospodarstvu i društvu. Usklađen je i s daljnjim projektnim aktivnostima, o čemu je rekao: „Pred nama je nova sjednica Skupštine Međimurske županije, posljednja u ovoj godini, na kojoj donosimo i najvažniji dokument Međimurske županije – proračun za 2024. godinu, usklađen sa svim aktualnim parametrima u društvu, uz zadržavanje usmjerenosti šansama u europskim mehanizmima – od NPOO, višegodišnjeg financijskog okvira Europske unije, Industrijske tranzicije, Razvojnog sporazuma Sjever, Fonda solidarnosti EU-a, ITU mehanizma i prekograničnih europskih programa Interreg. Iz tog dijela proizlazi snažan razvojni zamah Međimurja, pri čemu zadržavamo visok stupanj podrške i potpore našim građana u svim segmentima života i djelovanja.“

Župan je još objasnio da održivost proračuna pokazuje udio od 50 % očekivanih poreznih prihoda, te više od 36 % ugovorenih europskih projekata. U proračunu 7 % čine prihodi od dobiti i trgovačkih društava, dok se svega 6 % odnosi na kapitalizaciju imovine.

– Međimurska županija nema kreditno zaduženje, povećano je 80 % proračunskih stavaka, uz što je dosadašnjih 13 potpora za poljoprivrednu proizvodnju povećano na 25. Povećana je stavka za sport, a potpore poduzetnicima podižu se na 227.000 eura umjesto dosadašnjih 150.000 eura itd. – dodao je župan, osvrnuvši se i na skoro stupanje na snagu Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama prema kojem će županije preuzeti predmete upravljanja dijelom imovine Republike Hrvatske što će pridonijeti aktivaciji neiskorištenih nekretnina u vlasništvu RH te učinkovitijem rješavanju imovinsko-pravnih odnosa. Riječ je o građevinama i građevinskom zemljištu. Za Međimurje ovaj Zakon trenutno znači preuzimanje 301 aktivnog zahtjeva, od čega ih je 114 iz jedinica lokalne samouprave, a 187 je zahtjeva fizičkih i pravnih osoba.

– Pred Skupštinom su i odluke i o projektu centra za starije i nemoćne osobe u Nedelišću, ulaganja u obnovljive izvore energije na javnim zgradama, financijske potpore našim studentima, zatim prijedlog javnih potreba u kulturi, tehničkoj kulturi, sportu, dakle, konkretni oblici podrške koju usmjeravamo prema učenicima, studentima, umirovljenicima te našim udrugama – naglasio je Matija Posavec.

Pri kreiranju proračuna ponovo se vodilo računa o njegovoj održivosti, socijalnoj osjetljivost, kao i razvojnom zamahu, što je vidljivo u više od 120 kapitalnih projekata na koje ima Županija ima utjecaj, u kojima je partner ili koje financira ili sufinancira.

Izglasavanju proračuna prethodila je rasprava o tri amandmana. Vijećnik Hrvatske stranke umirovljenika Zlatko Marciuš predložio je da se u proračun uvrsti pomoć najugroženijim umirovljenicima čije mirovine ili pomoć obitelji ne mogu podnijeti teret troškova smještaja u domovima za starije i nemoćne, što je župan prihvatio. Prihvatio je i amandman vijećnice Bojane Petrić s Nezavisne platforme Sjever koja je zatražila povećanje stavke za zavičajna društva na 7000 eura.

Vijećnik HDZ-a Ljubomir Kolarek tražio je 450.000 eura pomoći iz županijskog proračuna za kanalizaciju, oborinsku odvodnju te sanaciju cesta u dijelu Preloga, no župan je vijećniku ponudio drugi prijedlog: „Preveliki je to iznos s obzirom da ste mogli dio sredstava povući i iz EU fondova, predlažem da preformulirate amandman te da vam u 2024. godini za navedene potrebe Županija osigura 100.000 eura sa stavke tekućih i kapitalnih pomoći gradovima i općinama.“

Vijećnik Kolarek je pristao i župan je preformulirani amandman prihvatio, čime je postao dio proračuna. Predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina prokomentirao je ovaj dogovor sljedećim riječima: “Bilo bi lijepo da se i na državnoj razini možemo ovako brzo i lako dogovoriti.“

Međimurje

Usred noći 27-godišnji vozač stisnuo papučicu gasa i Malom Suboticom projurio sa 133 km/h

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 15. do 21. travnja 2024. godine proveli su pojačane aktivnosti iz akcije “Nadzor brzine kretanja vozila”.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 262 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

 • 142 prekršaja nepropisne brzine kretanja,
 • devet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola,
 • sedam prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,
 • pet prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,
 • sedam prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje,
 • jedan prekršaj tehničke neispravnosti vozila,
 • šest prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,
 • tri prekršaja upravljanja vozilom nakon isteka važenje prometne dozvole za više od 15 dana,
 • jedna prekršaj upravljanja za vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilima,
 • 56 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te,
 • 25 ostalih prekršaja.

Najveća brzina od 133 km/h utvrđena je u subotu, 20. travnja, u 2:44 sati u Maloj Subotici, Glavnoj ulici (brzina ograničena na 50 km/h), kod 27-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka. Odredbom članka 53. Zakona o sigurnosti prometa, vozač koji se u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km/h veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana. Također, za spomenuti prekršaj predviđena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 3 do 12 mjeseci.

Nastavite čitati

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje