Povežite se s nama

Međimurje

Predavanja za trenere i sportske djelatnike o važnosti tjelesne aktivnosti djece i redovitim liječničkim pregledima

Objavljeno:

- dana

Sportske zajednice Međimurske županije i Grada Čakovca još jednom su pokazale širinu brige oko sportaša i sporta. Ovog puta organizirale su dva predavanja namijenjena trenerima i sportskim djelatnicima koji rade u međimurskim klubovima. Predavanja u okviru programa Hrvatskog olimpijskog odbora „Promicanje sporta i olimpizma u cilju očuvanja zdravlja i poticanja zdravstvenog turizma u lokalnim sredinama“ održali su liječnici Igor Šegović i Zrinka Rusan.

Predavanja na Gradskim bazenima Marija Ružić otvorio je poznati čakovečki pedijatar Igor Šegović na temu „Važnost tjelesne aktivnosti i sporta u dječjoj dobi“. Kako je objasnio za tu se temu odlučio zbog pandemije, ali ne one o kojoj trenutačno svi pričaju, pandemije koronavirusa, već pandemije prekomjerne težine, posebice kod mladih.

– Sport i tjelesna aktivnost koja mora biti strukturirana, ima vrlo veliku važnost za život djece. Nekada je tjelesna aktivnost bila nešto normalno, nešto svakodnevno, a danas o tome treba promišljati i čak poticati kod djece i mladih – poručio je Šegović.

Kako je objasnio, novi način život, manje kretanje i više unošenja nezdravih namirnica postaje sve veći javnozdravstveni problem, a najbolji recept za to je tjelesna aktivnost.

U vrlo zanimljivom i dinamičnom predavanju pedijatar Županijske bolnice Čakovec osvijestio je brojne sportske djelatnike o važnosti bavljenja tjelesnom aktivnosti za kasniju životnu dob. Naime, osim stvaranja zdravih životnih navika i manjoj sklonosti pušenju i konzumiranju alkohola, svi oni koje se od malih nogu bave sportom kasnije su puno otporniji na razne bolesti kostiju.

U drugoj polovici interaktivnog poslijepodneva s trenerima i sportskim djelatnicima mikrofon je preuzela Zrinka Rusan koja je govorila o važnosti kontinuiranih sportskih pregleda. Rusan je dugogodišnja liječnica medicine rada i sporta i karijeru je izgradila obavljajući liječničke preglede sportaša. Kako je objasnila predavanje je bazirala na iskustvu, ali i preporukama Hrvatskog društva za sportsku medicinu. Pohvalila je broj liječničkih pregleda sportaša, koji su zakonska obaveza, ali i njihov kontinuitet u Čakovcu i Međimurju.

– Dugo je trajala faza u kojoj se pregledi nisu obavljali ili se nisu obavljali redovito. Zahvaljujući Zajednici sportskih udruga Čakovca, a kasnije i Zajednici sportskih udruga i saveza Međimurske županije postigli smo dobru suradnju s trenerima i stručnim osobljem u klubovima – naglasila je dodavši da se to treba nastaviti.

– Kontinuitet pregleda sportaša nam daje bazu podataka, lakše nam ih je usmjeravati i pratiti na njihovom sportskom putu – poručila je Rusan.

Kroz predavanje moglo se između ostalog čuti da se na pregledima vrlo često pronađu simptomi bolesti kojih do sada sportaš nije bio svjestan. Većinom se radi o bolestima srca i krvožilnog sustava.

Iz Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije te Zajednice sportskih udruga Čakovca poručuju da će se s ovakvim predavanjima nastaviti i u budućnosti. Kažu da se od kada tajnik gradske zajednice Tomica Jakopec obavlja i tajničke poslove u županijskoj zajednici, ovakva predavanja, zahvaljujući uspješnoj prijavi na različite natječaje, mogu puno lakše organizirati.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje