Povežite se s nama

Međimurje

Međimurje 21 dan bez novooboljelih osoba od koronavirusa

Objavljeno:

- dana

U ponedjeljak, 13. srpnja, u Međimurskoj županiji nema novooboljelih osoba od virusa COVID 19, javio je županijski Stožer civilne zaštite.

Za vrijeme pojave bolesti COVID 19, uzrokovane virusom SARS-CoV-2 sva upravna tijela Međimurske županije nastavljaju obavljati svoj redovan posao i radne zadatke, poštujući pritom sve upute Nacionalnog stožera i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Mjere će se provoditi s ciljem suzbijanja širenja zaraze uzrokovane virusom COVID 19 te zaštite građana i službenika od nepotrebnog izlaganja rizicima zaraze.

Epidemiološka situacija u Međimurju u ovome trenutku je iznimno dobra i nema razloga za zabrinutost. Stožer civilne zaštite Međimurske županije poziva građane da, kao i do sada, dosljedno poštuju sve propisane mjere i svojim odgovornim ponašanjem pridonesu daljnjoj dobroj epidemiološkoj situaciji u našoj Županiji.

Podsjetimo, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je dvije nove Odluke.

Prva je Odluka o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID 19 koja je na snazi od ponedjeljka, 13. srpnja.

Ovom odlukom se za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID 19 uvodi nužna mjera obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski.

Maske za lice ili medicinske maske obvezni su koristiti:

– zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjete dopuštene

– vozači, ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu

– zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama

– zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi, jela pića i napitaka

– druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Druga donesena odluka je Odluka o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije COVID-19.

Organizatori koji na okupljanju očekuju više od sto sudionika obvezni su Županijskom centru 112 dostaviti obavijest o održavanju okupljanja najkasnije 48 sati prije planiranog početka okupljanja. Organizatori koji su okupljanje prijavili sukladno Zakonu o javnom okupljanju nisu dužni dostavljati ovu obavijest. Također, svi organizatori okupljanja s više od sto sudionika obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika, kako bi se u slučaju da se ustanovi da je netko od sudionika bio zaražen virusom SARS–CoV-2, što efikasnije moglo spriječiti širenje bolesti. Kontrolu provođenja Odluke, kao i pridržavanja preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provodit će timovi sastavljeni od inspektora civilne zaštite i policijskih službenika, a temeljem koje Odluke je Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio Upute i preporuke za okupljanja, koje su vidljive na njihovim stranicama kao i na stranicama Ravnateljstva civilne zaštite.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje