Povežite se s nama

Život i društvo

Veliki projekti u N. Marofu – dječji vrtić, sanacija odlagališta, reciklažno dvorište i istočna obilaznica

Objavljeno:

- dana

Na sjednici Gradskog vijeća Novog Marofa u srijedu, 15. srpnja, između ostalog, prihvaćeno je izvješće o izvršenju proračuna za 2019. godinu.

– Ostvarili smo značajna sredstva i višak u prošloj godini, što se pokazalo dobrim u ovoj, specifičnoj godini. Sada to možemo utrošiti za nastavak projekata, a da se ne moramo kreditno zaduživati – rekao je gradonačelnik Siniša Jenkač i podsjetio na projekte dogradnje dječjeg vrtića, sanaciju odlagališta Čret, izgradnju reciklažnog dvorišta.

S obzirom da sve planirane i započete investicije u 2019. godini nisu izvršene u planiranim iznosima, neutrošena sredstva raspodijeljena su izmjenama i dopunama proračuna za 2020. godinu, točci koja se također našla na dnevnom redu.

Ukupno se proračun povećava za 18,2 milijuna kuna i iznosi 110,11 milijuna. Ponajviše je to zbog spomenutog ostvarenog viška, kao i investicija koje nisu realizirane u 2019 godini, već će se izvršiti u 2020, te povećanih prihoda EU sredstava za 5,5 milijuna kuna.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač podnio je izvješće o radu u razdoblju od srpnja do prosinca 2019. godine. Istaknuo je samo dio od mnogih aktivnosti vezanih uz kapitalne projekte i investicije na području grada.

– Važno je istaknuti da smo prije nekoliko dana potpisali ugovor za početak gradnje istočne obilaznice, što je velik uspjeh – rekao je Jenkač zahvalivši resornom ministru Olegu Butkoviću, Hrvatskim cestama i svima koji su sudjelovali u pripremi projekta dodavši da su značajna sredstva koje državne i tvrtke s područja Varaždinske županije ulažu na području Grada Novog Marofa.

Gradonačelnik je u izvješću naveo završene radove na modernizaciji i asfaltiranju 11 nerazvrstanih cesta, sanaciju na nerazvrstanim cestama na području grada te izradu prilaza buduće gradske ceste Remečica ukupne vrijednosti 2,8 milijuna kuna. Dovršena je i sanacija klizišta na nerazvrstanoj cesti u Podevčevu vrijedna 292 tisuće kuna, a Hrvatske vode sufinancirale su 60 posto troškova.

Dovršena je i izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju Oštričke ulice u Novom Marofu. Izdana je lokacijska dozvola, a u tijeku je izrada parcelacijskog elaborata i rješavanje preostalih imovinsko-pravnih odnosa. Izrađena je i projektna dokumentacija za rekonstrukciju spojne ceste od županijske ceste ŽC 2109 do križanja na budućoj obilaznici Novog Marofa.

Završen je nogostup u Grani, uređeno je parkiralište i prilaz kod Društvenog doma u Gornjim Podrutama te kod Društvenog doma Oštrice. Uređeno je parkiralište u Mađarevu, a u narednom razdoblju taj se prostor planira urediti kao igralište sa igralima/spravama za djecu i odrasle.

Završena je 1. faza izgradnje javne rasvjete u dijelu Štuk, dok će se tijekom 2020. godine nastaviti izvođenje radova na rekonstrukciji u preostalim ulicama naselja Novi Marof – dio Štuk.

U tijeku je izrada projektne dokumentacije za izgradnju groblja u Novom Marofu. Kreće se i sa sanacijom i zatvaranjem odlagališta neopasnog otpada Čret, a radi se i na projektu izgradnje reciklažnog dvorišta.

U tijeku je rekonstrukcija i dogradnja Dječjeg vrtića u Novom Marofu, a završena je i energetska obnova zgrade.

Dovršeni su radovi na adaptaciji društvenih domova u Orehovcu, Sudovcu i Završju Podbelskom, a nastavljeno je ulaganje u utvrdu Grebengrad.

Što se tiče Programa građenja komunalne infrastrukture za 2019. godinu za koji je Grad Novi Marof izdvojio 3,3 milijuna kuna, većina predviđenih investicija izvršena je u cijelosti, odnosno u obimu u kojem je to bilo moguće učiniti s obzirom da se radi o investicijama koje se protezu na više godina. One koje nisu izvršene ili su u tijeku, realizirat će se u 2020. godini.

Za realizaciju Programa održavanja komunalne infrastrukture u 2019. godini utrošeno je 3,5 milijuna kuna.

Na sjednici se našla i točka izmjena i dopuna programa građenja komunalne infrastrukture za 2020. godinu.

Prvotnim programom je bilo određeno da se 20,6 milijuna kuna koristiti za građenje komunalne infrastrukture te 17,4 milijuna za izgradnju građevina za gospodarenje komunalnim otpadom, tj. ukupno 38 milijuna kuna. Izmjene i dopune potrebne su jer će se pojedine investicije realizirati u većem ili manjem obimu no što je bilo predviđeno, a planirane su i neke dodatne. Slijedom toga, umjesto prvobitno planiranih 38 milijuna kuna izmjenama i dopunama predviđa se ukupno 38.137.500 milijuna kuna.

Život i društvo

Varaždinska županija je na korak do statusa prijatelj djece

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je usvojena Strategija projekta „Varaždinska županija – prijatelj djece“ za razdoblje 2023.-2025. na sjednici Županijske skupštine održanoj u ožujku, u ponedjeljak, 29. travnja, održan je u Maloj dvorani Županijske palače još jedan radni sastanak članova Koordinacijskog odbora Varaždinska županija – prijatelj djece.

Sastanku su, uz župana Varaždinske županije Anđelko Stričak i članove koordinacijskog odbora, sudjelovale i Snježana Krpes, glavna tajnica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i dr. sc. Arijana Mataga Tintor, suradnica Društva naša djeca. 

Tema sastanka je bila kandidatura Varaždinske županije za dobivanje statusa “Županija – prijatelja djece”. Gošće su upoznale župana i članove Koordinacijskog odbora s procedurom kandidature za stjecanje statusa, a bila je to ujedno i prilika da se ukaže na sve projekte koje Varaždinska županije provodi s djecom i za djecu. Župan je gošće upoznao s najvažnijim dijelovima strategije, proračunskim izdavanjima za obrazovanje te programom kandidature.

Nakon sastanka gošće su posjetile centar Lori gdje ih je ravnateljica Željka Marković Bilić provela kroz Newton učinioce i upoznala s planovima samog centra.

– Varaždinska županija na korak je do dobivanja statusa prijatelja djece. Ovim putem zahvaljujem svima koji rade s našim najmlađim sugrađanima, čineći brojne iskorake da Varaždinska županija bude predvodnik u obrazovanju. Često nismo ni sami svjesni koliko toga imamo i koliko toga znamo i radimo, a ovakve nas situacije uvijek na to podsjete i što je još važnije, motiviraju da budemo još bolji. Stoga pozivam sve gradove i općine s područja Varaždinske županije koji nemaju taj status da krenu u njegovo ostvarivanje – rekao je župan Stričak.

A da je kandidatura Varaždinske županije za dobivanje statusa “Županija – prijatelj djece” opravdana slaže se i glavna tajnica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske Snježana Krpes.

– Županija je zadovoljila sve preduvjete za kandidaturu, što uključuje trogodišnji strateški plan kroz koji su obuhvaćeni svi obavezni kriteriji projekta “Županija-prijatelj djece”. Osim toga, kroz realizaciju plana vidi se da je Županija u nekoliko zadnjih godina, ne samo ostvarila, već i postigla nadstandarde u nekim važnim područjima kvalitete života djece u suradnji s odgojno-obrazovnim, socijalnim, zdravstvenim, kulturnim, sportskim, javnim ustanovama na širem županijskom području, posebice na području obrazovanja, inovacija, regionalnog razvoja, u čemu prednjači u Hrvatskoj. Izdvajamo centre izvrsnosti, znanstvene centre za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području, centar za mentalno zdravlje, jaku mrežu osnovnih škola, visok postotak osnovnih škola u jednoj smjeni, kvalitetni preventivni programi, građanski odgoj, obnavljanje i stavljanje u funkciju dvoraca na području Županije, kao i impresivan postotak županijskog proračuna koji se izdvaja za obrazovanje i dostupnost usluga za djecu i mlade u zajednicama u kojima oni i žive. Kako je program “Županija – prijatelj djece” upravo prilika da se međusektorski povežu svi dionici koji skrbe za djecu, drago nam je da je to prepoznato u Varaždinskoj županiji, koja je razvila dobre modele upravljanja i praksi – rekla je Snježana Krpes dodavši kako u sljedećih nekoliko mjeseci, pred županijskim koordinacijskim odborom slijedi da sve što se kroz strateški plan realiziralo u zadnje tri godine, da se izvijesti u završnom izvještaju, nakon čega će uslijediti i samo ocjenjivanje i izvid komisije na teren.

– Ukoliko Županija ispuni svih 80% kriterija i uspješno prođe ocjenjivanje, ostvarit će sve preduvjete za dobivanje prestižnog, ali ujedno i obvezujućeg javnog priznanja “Županija – prijatelj djece”, kojeg dodjeljuju Savez društava “Naša djeca” Hrvatske i Hrvatska zajednica županija – zaključila je Krpes.

Nastavite čitati

Život i društvo

Proslavili Praznik rada i ispratili voćanske branitelje na hod do Vukovara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svetom misom kod kapelice sv. Josipa u zaseoku Kraljsko/Martani u Donjoj Voći mještani Općine Donja Voća odali počast bratu, sinu, suborcu i sumještaninu Josipu Martan, ali prisjetili se i svih poginulih i nestalih hrvatskih branitelja koji su dali svoje živote za ono u što su vjerovali.

Nakon mise, za sve sumještane, Udruga branitelja „Voća“ organizirala druženje i podjelu graha na Sportskom Parku Hrvatskih branitelja u Donjoj Voći. Zajedničkim druženjem mještani su obilježili Praznik rada, ali i ispraćaj voćanskih branitelja koji su krenuli pješke put Vukovara.

Ovim zahtjevnim pothvatom odaju počast svim braniteljima s područja bivše Općine Ivanec poginulima u Domovinskom ratu, to više što je i njihov rođak Josip Martan, pripadnik Specijalne policije PU varaždinske „Roda“, i sam smrtno stradao 1991. godine u Hrvatskoj Kostajnici.

Tom prilikom, načelnica Općine Donja Voća Kočet staknula je sljedeće: „Naša obaveza je da nove generacije ne zaborave njihovu žrtvu, trud i suze jer nemamo se pravo kititi ordenjem prošlosti ako ne djelujemo sada za budućnost i zajedno težimo istom cilju za koji su se svi oni borili. Stoga, težimo svi zajedno da kreiramo zajednicu u kojoj nitko nije manje vrijedan, zaboravljen i potlačen jer je drugačiji. Dužni smo im to, svi zajedno. Danas poneki olako daju savjete koje ni sami ne bi prihvatili. Drže prodike bez imalo odgovornosti, a da i sami ne rade to isto. Licemjerno i ravnodušno! Neka nam naši sumještani, Slavko i Marijan Martan, budu vodilja da krenete od sebe i da svojim dijelima pokažete kako bi se i drugi trebali ponašati. Naši dragi Marijan i Slavko Martan, na ponos svih nas, sutra kreću na put od Ivanca do Vukovara i time će odati počast svim braniteljima s područja bivše Općine Ivanec. Neka ih na tom putu prati Božji blagoslov!“

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje