Povežite se s nama

U fokusu

Čakovčanka Tamara Laptoš na mandat od šest godina postaje europskom tužiteljicom!

Objavljeno:

- dana

Vijeće Europske unije jučer je imenovalo europske tužitelje. Među njima se nalazi i Tamara Laptoš, bivša ravnateljica USKOK-a iz Čakovca. Ona na novu funkciju odlazi s položaja zamjenice glavne državne odvjetnice.

Kako piše Jutarnji list, novoimenovani europski tužitelji i tužiteljice nadzirat će istrage i kazneni progon te će, zajedno s glavnom europskom tužiteljicom Laurom Codruţom Kövesi, činiti kolegij EPPO-a, priopćili su iz Vijeća EU-a.

Europski tužitelji imenuju se na mandat od šest godina koji se ne može obnoviti. Vijeće na kraju tog razdoblja može odlučiti produljiti mandat za najviše tri godine. U okviru prijelaznih pravila za prvi mandat nakon osnivanja EPPO-a europski tužitelji, određeni ždrijebom, iz jedne trećine država članica bit će imenovani na trogodišnji mandat koji se ne može obnoviti. To vrijedi za tužitelje i tužiteljice iz Grčke, Španjolske, Italije, Cipra, Litve, Nizozemske, Austrije i Portugala.

Svaka država članica predložila je kandidate za funkciju europskog tužitelja. Kandidati su morali biti aktivni članovi javnog tužiteljstva ili pravosudnih tijela države članice čija je neovisnost neupitna i imati kvalifikacije potrebne za imenovanje na visoku tužiteljsku ili pravosudnu funkciju u svojim državama članicama. Morali su imati odgovarajuće praktično iskustvo u nacionalnim pravnim sustavima, financijskim istragama i međunarodnoj pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima. Povjerenstvo za odabir zatim je izradilo obrazložena mišljenja i ocjenu za svakog predloženog kandidata koji je ispunio uvjete. Nakon što je primilo obrazložena mišljenja, Vijeće je odabralo i imenovalo jednog od kandidata na funkciju europskog tužitelja za svaku državu članicu sudionicu.

Tamara Laptoš u sustavu državnog odvjetništva radi od 1994. godine, prvo u županijskom odvjetništvu u Čakovcu, a od 2007. u USKOK-u gdje je ubrzo počela raditi na velikim predmetima iz sfere gospodarskoga kriminala. Široj je javnosti postala poznata kao tužiteljica najprije u dvama slučajevima u kojima je bio optužen bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, slučajevima fiktivne studije te aferi Spice, a zatim i kao tužiteljica u aferi Hypo protiv bivšega premijera Ive Sanadera.

Zbog svoga rada Laptoš je u travnju 2011. imenovana za voditeljicu Odjela tužitelja u USKOK-u, a mjesec dana kasnije u lipnju 2011. Međunarodno udruženje tužitelja proglasilo ju je tužiteljem godine. Od 11. travnja 2014., kad je Dinko Cvitan imenovan glavnim državnim odvjetnikom, ona ga je naslijedila na čelnom mjestu u USKOK-u. Nju je nakon isteka mandata naslijedila Vanja Marušić.

Nakon nedavne ostavke glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića ime Tamare Laptoš spominjalo se među mogućim kandidatima za njegova nasljednika, no već se tada isticala njezina kandidatura za europsku funkciju te se navodilo da je manje izgledno njezino imenovanje za čelnicu DORH-a.

Ured europskog javnog tužitelja bit će neovisno tijelo EU zaduženo za istrage, kazneni progon i podizanje optužnica za kaznena djela kojima se narušavaju financijski interesi Unije (npr. prijevare, korupcija, prekogranične prijevare povezane s PDV-om u iznosu višem od 10 milijuna eura…) EPPO u tom pogledu provodi istrage i kazneni progon te vrši funkcije tužitelja na nadležnim sudovima država članica.

U EPPO-u trenutačno sudjeluju 22 države članice (Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Češka, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Rumunjska, Slovenija, Slovačka i Španjolska).

Očekuje se da će EPPO započeti s radom krajem 2020. Sjedište će mu biti u Luksemburgu, piše Jutarnji list.

U fokusu

Bakić o Varteksu: Pokušava li netko već duže vrijeme jeftino otkupiti dugove od banaka?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Radnici nekadašnjeg tekstilnog diva Varteksa trenutno su u štrajku zbog neisplata plaća.

>>FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Na njihov štrajk i tešku situaciju u tvrtki osvrnuo se Nenad Bakić, nekadašnji najveći dioničar.

– Kod Varteksa je ključna stvar sljedeća: da li netko već duže vrijeme pokušava jeftino otkupiti dugove od banaka? Ako da, znate što to znači.

Da li moguće da takvi pokušaji odlažu mogućnost razrješenja krize prodajom neaktivne imovine, što Varteks i dužan napraviti prema predstečajnoj nagodbi? Jer naravno ako netko pokušava otkupiti dug, nije mu u interesu da se prije toga taj dug zatvara.

Kome odlaze novci od prodaje imovine? S druge strane, postoje li vjerovnici koji su predložili otpis dugova? Tko naplaćuje kamate i je moguće da one idu i do 12%?

To su ključne stvari – sve ostalo je magla.

Ohrabrujem one koji možda znaju više o tome, naročito sindikate, da upoznaju javnost s time – ističe Bakić na svojem Facebooku.

Nastavite čitati

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje