Povežite se s nama

U fokusu

Uz 31. srpnja, Svjetski dan rendžera: u spomen na sve njih koji su stradali na dužnosti

Objavljeno:

- dana

Naslovna fotografija: rendžer Velimir Bašek, glavni čuvar prirode u Javnoj ustanovi za zaštitu prirode “Međimurska priroda”. FOTO: Roberta Radović.

Svake godine 31. srpnja u svijetu se obilježava Svjetski dan rendžera (“World Ranger Day”) u spomen na sve rendžere koji su stradali obavljajući svoje dužnosti.

Praćenje stanja populacije ciljnih vrsta obavlja se u različitim vremenskim uvjetima: dok se pčelarica ili kiseličin vatreni plavac prate kad sunce prži i do 40 stupnjeva, ptice močvarice prebrojavamo za vrijeme najjače zime kad se temperature spuštaju i do -10 stupnjeva!

– Zadnjega dana srpnja slavimo rendžere i njihov posao zaštite svjetske prirodne i kulturne baštine. Dan je to kada se s ponosom sjećamo kolega rendžera u svim krajevima svijeta koji su riskirali svoje živote obavljajući častan posao čuvara prirode. Ove godine ujedno i obilježavamo 28 godina osnivanja Međunarodne rendžerske federacije – International Ranger Federation (IRF) – kažu iz Javne ustanove za zaštitu prirode “Međimurska priroda”.

Rukovanje s ozlijeđenim, bolesnim ili uginulim strogo zaštićenim vrstama jedan je od izazovnijih poslova čuvara prirode

IRF je neprofitna krovna organizacija osnovana s ciljem podizanja svijesti i podrške rendžerima kod njihove uloge u očuvanju našeg prirodnog i kulturnog naslijeđa. Nažalost, i u proteklih 12 mjeseci stradalo je više od stotinu rendžera diljem svijeta. Iza svakog rendžera stoji ime i prezime, obitelj, priča o hrabrosti i gubitku. Neizmjerna je cijena koju su oni platili kako bi zaštitili biljni i životinjski svijet, kulturnu baštinu, zajednicu i svijet u kojem živimo.

Nakon terenskog rada slijedi sastavljanje zabilješki, popunjavanje obrazaca, pisanje prijava, objava za medije i komunikacija s dionicima

Percepcija javnosti

I u “Međimurskoj prirodi” jednu od ustrojstvenih jedinica čini Nadzorna služba unutar koje djeluju čuvari prirode. Upravo oni čine najvidljiviji dio Ustanove: u svakodnevnom su direktnom doticaju s lokalnim stanovništvom te predstavljaju Ustanovu na terenu. Percepcija javnosti o poslovima koje obavljaju čuvari prirode često je idealizirana u skladu s viđenim na televiziji… To su oni sa šeširima koji se voze ili šeću po prirodi, broje tratinčice i promatraju ptice. Iako sudjeluju u istraživanjima te praćenju stanja biljnih i životinjskih vrsta, to je samo jedan od poslova koji pripadaju djelokrugu rada čuvara prirode.

Održavanje infrastrukture u vlasništvu ustanove i postavljanje nove zahtjeva od čuvara prirode spretne ruke!

Osnovna zadaća čuvara prirode je neposredni nadzor zaštićenih područja kojima upravlja Javna ustanova. Nadzorom se kontrolira, odnosno provjerava, pridržavaju li se svi relevantni subjekti odredbi zakona, uredbi, pravilnika, dopuštenja, uvjeta i mjera. Svrha nadzora je spriječiti da dođe do po prirodu štetne radnje, a ukoliko do štetne radnje ipak dođe, da se popravi šteta, to jest, vrati u prvobitno stanje.

Svrha svakodnevnih terenskih obilazaka je sprečavanje nedopuštenih radnji, otkrivanje i procesuiranje kažnjivih djela, kao i nadzor dopuštenih djelatnosti u zaštićenim dijelovima prirode.

Poznavanje zavičaja, znanje korištenja tehnoloških pomagala i čitanje zemljopisnih karti preduvjet su snalaženja na terenu!

Organizacija i provedba različitih događaja, manifestacija i volonterskih akcija tijekom čitave godine jedan su od primjera uspješne suradnje čuvara prirode s lokalnom zajednicom

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varteks je za Jugoslavije, diljem države imao više od 200 trgovina. U toj varaždinskoj tvrtki radilo je preko 12.000 radnika. Bila su zlatna vremena i tvrtka je hranila mnoge obitelji u Varaždinskoj županiji.

Danas je tvrtka spala na manje od 700 radnika. Ti isti radnici nisu primili pola plaće za veljaču, kao ni cijelu plaću za ožujak.

Zbog toga su se odlučili na štrajk. Tužna, smrknuta lica, suze u očima, očaj i bijes, vidjeli smo u ponedjeljak, 6. svibnja na parkiralištu ispred tvrtke.

– Mi smo želimo svoje plaće za svoj rad – vikali su.

Mnogi radnici cijeli svoj radni vijek provode u istoj tvrtki.

– Ovo je žalosno. Tu sam od 16. godine. I prije smo bili bez plaće, ali imali smo puno posla. Svašta smo prošli s raznim upravama. Sada nemamo posla, situacija je eskalirala. Niti taj minimalac ne dobijemo, a nemamo ni posla. Kako da dođemo na posao, kako da si kupimo nešto za jesti na poslu, od čega? Ne znam možemo li ovo prebroditi. Imam 35 godina staža. Pola obitelji mi je ovdje radilo, sa suprugom sam gradila kuću iz tog minimalca. Sve sam ovdje ostavila – rekla je gotovo kroz suze Rosana Liber.

Ono što sve radnike zanima kad će napokon dobiti svoje plaće. Ističu da će štrajk trajati dok ne dobiju svoje plaće.

– Nije tajna da je Varteks već bio u teškoj situaciji, no ovi radnici neće nastaviti s proizvodnjom dok ne dobiju dio plaće za veljaču i cijelu plaću za ožujak. Radnici Varteksa taoci su vrijednosti imovine Varteksa. Pripadnici krupnog kapitala žele se imovine Varteksa domoći što jeftinije i brže – ističe Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje