Povežite se s nama

Život i društvo

Vraća se lijepo vrijeme: neki na moru, neki u lavoru, a neki i na omiljenim kupalištima na kontinentu

Objavljeno:

- dana

Mnogi stanovnici Varaždinske županije godišnji odmor provode ili će ga provesti na Jadranu. No, neće svi na more. Oni koji ostaju kod kuće rashladit će se na omiljenim kupalištima u Varaždinskoj županiji.

Mnogi će tako godišnji odmor provesti na Dravskim bazenima, Gradskim bazenima ili pak na Aquacityju.

Cijena ulaznice na Dravskim bazenima za odrasle iznosi 20 kuna, za djecu, umirovljenike i studente 10 kuna, dok je za djecu do 7 godina starosti ulaz besplatan.

Kupanje u Varaždinu

Inače, u razdoblju od 1. lipnja do 15. srpnja 2020. godine na Gradskom kupalištu na Dravi prodano je ukupno 5357 ulaznica, što u odnosu na isto razdoblje 2019. godine iznosi oko 40 % manje prodanih ulaznica.

Lipanj ove godine bio je mnogo hladniji i kišniji od prošlogodišnjeg, dok je u prvoj polovici srpnja ove godine prodano čak 50 % ulaznica više nego u istom razdoblju prošle godine (ovogodišnjih 3245 prodanih ulaznica u razdoblju 1. do 15. srpnja prema 2029 prodanih ulaznica u razdoblju 1. do 15. srpnja 2019.).

Na Gradskim bazenima u Zagrebačkoj ulici dnevna ulaznica za odrasle stoji 38 kuna, za djecu, učenike, umirovljenike, branitelje i studente 28 kuna, dok obiteljska ulaznica stoji 85 kuna.

Dodajmo da je na Gradskim bazenima u razdoblju od 8. lipnja, kada su Bazeni počeli s radom nakon remonta, do 15. srpnja ove godine prodano 6760 ulaznica za bazen, dok je u istom razdoblju 2019. godine prodano 9229 ulaznica, što je smanjenje od oko 26 %.

– Smanjenje se ne može u potpunosti pripisati epidemiji, nego i djelomično lošijem vremenu. Segmenti kod kojih se primjećuje značajniji pad prometa su organizirane (grupne) aktivnosti: proslave dječjih rođendana i sportski kamp – odgovorili su nam iz Gradskih bazena Varaždin.

I dok se ulaznice naplaćuju na Gradskim i Dravskim bazenima, ulaz je besplatan na Aquacity. Ove godine ondje su uređena dva vanjska toaleta, a na manji posjet nisu utjecale epidemiološke mjere zbog pandemije koronavirusa, već lošije vrijeme.

– Uz redovite posjetitelje, koji su uporni, primjećujemo da nam dolaze posjetitelji iz Međimurja, Sv. Ivana Zeline, Slovenije i Austrije, a tu su poneki gosti iz Slovačke, Češke i Poljske koji su u tranzitu – rekla nam je Vera Kanjuga Starčević, direktorica Aquacityja.

Omiljena kupališta

Prije desetak dana otvoreni su i vanjski bazeni Minerve u Varaždinskim Toplicama. Razlog otvaranja tek u srpnju je energetska obnova Hotela Minerva. Radno vrijeme je od 9 do 20 sati. Dnevna ulaznica za odrasle radnim danom iznosi 40 kuna, a subotom, nedjeljom i blagdanom 45 kuna. Ista ulaznica za djecu tijekom tjedna stoji 35 kuna, a vikendom i blagdanom 40 kuna. Također, u ponedjeljak, 27. srpnja, otvoren je i tobogan.

Omiljeno kupalište kod Novog Marofa je Izletište Topličica, koje sadrži ugostiteljski objekt s oko 200 sjedećih mjesta, dva velika bazena s toboganima, dječji zabavni park, dva zemljana i jedan asfaltni teniski teren, dva stola za stolni tenis,te veliki parking kapaciteta oko 200 automobila. U Topličici kupanje stoji 20 kuna za odrasle, 10 za djecu i još 10 želite li ležaljku.

Rashladiti se možete i na divljim kupalištima. Popularno je ono na Dravi zvano Cirkovečka, a kupati se možete i u oteretnom kanalu akumulacijskog jezera kod Malog Bukovca, na Plitvici kod Selnika te na Bednji kod Novog Marofa.

Kupanje na divljim kupalištima može biti opasno, a posebno zbog temperaturnog šoka, struja i promjenljive dubine jezera ili rijeke. Zato budite uvijek oprezni.

SAVJETI HRVATSKOGA CRVENOGA KRIŽA

Kako bi se izbjegla mogućnost novih nesretnih događaja, Hrvatski Crveni križ podsjeća sve kupače na važnost sigurnog ponašanja u vodi.

– Nitko nije potpuno siguran u vodi, ali dobro znanje plivanja omogućava ipak sigurniji boravak u vodenoj sredini, pa je važno da svaka osoba bude svjesna svojih plivačkih sposobnosti te da samu sebe ne izlaže opasnosti. Postoje ljudi kod kojih je dodatan oprez nužan, a to su osobe s kroničnim zdravstvenim tegobama, kao i tinejdžeri, zbog sklonosti dokazivanju i precjenjivanju vlastitih sposobnosti – ističe Crveni križ, koji dodaje da je velika razliku između plivanja u slanoj i slatkoj vodi.

– Treba znati da je teže plivati u slatkoj vodi zbog smanjene plovnosti, pa je na takvim kupalištima potreban veći oprez. Prilikom kupanja u rijekama treba pripaziti na riječne struje, promjene vodostaja, virove, sifone, brane, potopljene objekte i predmete. U jezerima opasnost predstavljaju smanjena vidljivost, gusto raslinje, nagle promjene dubine i temperature te potopljeni predmeti. Treba biti oprezan i kod kupanja u moru te izbjegavati mjesta izložena valovima, vjetrovima i jakim strujama. Pripaziti treba i kod ulaza u vodu, mjesta za skakanje, tobogana, molova i plovila – ističu iz Crvenoga križa i objašnjavaju da su nezgode na plažama najčešće izazvane nepraćenjem i nepridržavanjem uputa i znakova, nedovoljnim znanjem plivanja, rizičnim ponašanjem kupača, zlouporabom alkohola i opojnih sredstava, panikom, iscrpljenošću, temperaturnim razlikama i ozljedama prilikom ulaska u vodu ili u vodi i drugim.

– Osobi koja se utapa treba što prije pružiti pomoć jer sam proces utapanja traje od 3 do 5 minuta, te je stoga važno znati pružiti prvu pomoć. Ako u vodi uočite nekoga u nevolji, odmah zovite pomoć! Za sigurno kupanje važno je birati mjesta pod nadzorom spasioca – zaključuju.

Život i društvo

Varaždinska županija je na korak do statusa prijatelj djece

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je usvojena Strategija projekta „Varaždinska županija – prijatelj djece“ za razdoblje 2023.-2025. na sjednici Županijske skupštine održanoj u ožujku, u ponedjeljak, 29. travnja, održan je u Maloj dvorani Županijske palače još jedan radni sastanak članova Koordinacijskog odbora Varaždinska županija – prijatelj djece.

Sastanku su, uz župana Varaždinske županije Anđelko Stričak i članove koordinacijskog odbora, sudjelovale i Snježana Krpes, glavna tajnica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i dr. sc. Arijana Mataga Tintor, suradnica Društva naša djeca. 

Tema sastanka je bila kandidatura Varaždinske županije za dobivanje statusa “Županija – prijatelja djece”. Gošće su upoznale župana i članove Koordinacijskog odbora s procedurom kandidature za stjecanje statusa, a bila je to ujedno i prilika da se ukaže na sve projekte koje Varaždinska županije provodi s djecom i za djecu. Župan je gošće upoznao s najvažnijim dijelovima strategije, proračunskim izdavanjima za obrazovanje te programom kandidature.

Nakon sastanka gošće su posjetile centar Lori gdje ih je ravnateljica Željka Marković Bilić provela kroz Newton učinioce i upoznala s planovima samog centra.

– Varaždinska županija na korak je do dobivanja statusa prijatelja djece. Ovim putem zahvaljujem svima koji rade s našim najmlađim sugrađanima, čineći brojne iskorake da Varaždinska županija bude predvodnik u obrazovanju. Često nismo ni sami svjesni koliko toga imamo i koliko toga znamo i radimo, a ovakve nas situacije uvijek na to podsjete i što je još važnije, motiviraju da budemo još bolji. Stoga pozivam sve gradove i općine s područja Varaždinske županije koji nemaju taj status da krenu u njegovo ostvarivanje – rekao je župan Stričak.

A da je kandidatura Varaždinske županije za dobivanje statusa “Županija – prijatelj djece” opravdana slaže se i glavna tajnica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske Snježana Krpes.

– Županija je zadovoljila sve preduvjete za kandidaturu, što uključuje trogodišnji strateški plan kroz koji su obuhvaćeni svi obavezni kriteriji projekta “Županija-prijatelj djece”. Osim toga, kroz realizaciju plana vidi se da je Županija u nekoliko zadnjih godina, ne samo ostvarila, već i postigla nadstandarde u nekim važnim područjima kvalitete života djece u suradnji s odgojno-obrazovnim, socijalnim, zdravstvenim, kulturnim, sportskim, javnim ustanovama na širem županijskom području, posebice na području obrazovanja, inovacija, regionalnog razvoja, u čemu prednjači u Hrvatskoj. Izdvajamo centre izvrsnosti, znanstvene centre za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području, centar za mentalno zdravlje, jaku mrežu osnovnih škola, visok postotak osnovnih škola u jednoj smjeni, kvalitetni preventivni programi, građanski odgoj, obnavljanje i stavljanje u funkciju dvoraca na području Županije, kao i impresivan postotak županijskog proračuna koji se izdvaja za obrazovanje i dostupnost usluga za djecu i mlade u zajednicama u kojima oni i žive. Kako je program “Županija – prijatelj djece” upravo prilika da se međusektorski povežu svi dionici koji skrbe za djecu, drago nam je da je to prepoznato u Varaždinskoj županiji, koja je razvila dobre modele upravljanja i praksi – rekla je Snježana Krpes dodavši kako u sljedećih nekoliko mjeseci, pred županijskim koordinacijskim odborom slijedi da sve što se kroz strateški plan realiziralo u zadnje tri godine, da se izvijesti u završnom izvještaju, nakon čega će uslijediti i samo ocjenjivanje i izvid komisije na teren.

– Ukoliko Županija ispuni svih 80% kriterija i uspješno prođe ocjenjivanje, ostvarit će sve preduvjete za dobivanje prestižnog, ali ujedno i obvezujućeg javnog priznanja “Županija – prijatelj djece”, kojeg dodjeljuju Savez društava “Naša djeca” Hrvatske i Hrvatska zajednica županija – zaključila je Krpes.

Nastavite čitati

Život i društvo

Proslavili Praznik rada i ispratili voćanske branitelje na hod do Vukovara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svetom misom kod kapelice sv. Josipa u zaseoku Kraljsko/Martani u Donjoj Voći mještani Općine Donja Voća odali počast bratu, sinu, suborcu i sumještaninu Josipu Martan, ali prisjetili se i svih poginulih i nestalih hrvatskih branitelja koji su dali svoje živote za ono u što su vjerovali.

Nakon mise, za sve sumještane, Udruga branitelja „Voća“ organizirala druženje i podjelu graha na Sportskom Parku Hrvatskih branitelja u Donjoj Voći. Zajedničkim druženjem mještani su obilježili Praznik rada, ali i ispraćaj voćanskih branitelja koji su krenuli pješke put Vukovara.

Ovim zahtjevnim pothvatom odaju počast svim braniteljima s područja bivše Općine Ivanec poginulima u Domovinskom ratu, to više što je i njihov rođak Josip Martan, pripadnik Specijalne policije PU varaždinske „Roda“, i sam smrtno stradao 1991. godine u Hrvatskoj Kostajnici.

Tom prilikom, načelnica Općine Donja Voća Kočet staknula je sljedeće: „Naša obaveza je da nove generacije ne zaborave njihovu žrtvu, trud i suze jer nemamo se pravo kititi ordenjem prošlosti ako ne djelujemo sada za budućnost i zajedno težimo istom cilju za koji su se svi oni borili. Stoga, težimo svi zajedno da kreiramo zajednicu u kojoj nitko nije manje vrijedan, zaboravljen i potlačen jer je drugačiji. Dužni smo im to, svi zajedno. Danas poneki olako daju savjete koje ni sami ne bi prihvatili. Drže prodike bez imalo odgovornosti, a da i sami ne rade to isto. Licemjerno i ravnodušno! Neka nam naši sumještani, Slavko i Marijan Martan, budu vodilja da krenete od sebe i da svojim dijelima pokažete kako bi se i drugi trebali ponašati. Naši dragi Marijan i Slavko Martan, na ponos svih nas, sutra kreću na put od Ivanca do Vukovara i time će odati počast svim braniteljima s područja bivše Općine Ivanec. Neka ih na tom putu prati Božji blagoslov!“

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje