Povežite se s nama

U fokusu

SDP-u, HNS-u i HDZ-u po 4 mandata, a Štromar tvrdi da je HNS glavna stranka na sjeveru

Objavljeno:

- dana

IZBORNA MATEMATIKA

U izbornoj noći u Varaždinskoj županiji najviše se slavilo u HNS-ovom i HDZ-ovom stožeru, dok su u SDP-u nisu bili zadovoljni, prvenstveno zbog rezultata na nacionalnoj razini.

– Od izbora smo na nacionalnom nivou očekivali puno više, preko 60 mandata, tako da je ovo za nas nezadovoljavajući rezultat. Na ruku nam nije išao ni znatno manji odaziv birača. Međutim, izbori će biti okončani tek kad se formira saborska većina. U ovom trenutku SDP ima znatno manje izglede od HDZ-a, ali vidjet ćemo razvoj situacije. Što se tiče 3. izborne jedinice, ostvarili smo prvotni plan da osvojimo 8 mandata, od kojih su 4 SDP-ova zastupnika. Nažalost, deveti mandat nam je izmakao za manje od tisuću glasova – rekao je predsjednik županijskog SDP-a Mario Habek.

Izborna matematika

Iako su jednaki broj mandata, po četiri, osvojili SDP, HNS i HDZ, predsjednik županijskog HNS-a Predrag Štromar je ustvrdio da je ta stranka „glavna i stožerna“ u 3. izbornoj jedinici.

– Iako nas na nacionalnoj razini ponovo čekaju pregovori, vjerujem da se neće ponoviti situacija kakvu smo imali u proteklih više od pola godine. Vjerujem da će HNS participirati u Vladi kako bismo mogli raditi na svemu onome za što se zalažemo. Hrvatska treba stabilnu Vladu, a nadam se da ćemo kao stranka u Vladi utjecati na donošenja odluka ministara, Vlade i Sabora – istaknuo je Štromar.

I u županijskom HDZ-u su izračunali da su tri stranke dobile po četiri mandata, no se nisu upuštali u procjene koja je od stranaka “glavna”. U toj stranci su iznimno zadovoljni budući da su sa samostalnom listom osvojili četiri mandata, što je njihov najbolji rezultat u zadnjih 20-ak godina.

– HDZ je sa samostalnom listom ostvario uvjerljivu pobjedu na nacionalnoj razini, a jako smo zadovoljni s rezultatima u 3. izbornoj jedinici i posebno u Varaždinskoj županiji. Osvojili smo 25,37 posto glasova, što je oko jedan posto više u odnosu na lani i čak deset posto više u odnosu 2011. Kao saborski zastupnici borit ćemo za provedbu lokalnih projekata koje smo započeli – istaknuo je Anđelko Stričak, predsjednik županijskog HDZ-a.

Čačić: Glavni cilj smo ostvarili

Radimir Čačić, predsjednik Reformista, nije uspio izboriti novi saborski mandat. U koaliciji sa strankom Milana Bandića osvojili su 4,78 posto glasova. Međutim, Čačić ističe da je zadovoljan jer su Reformisti osvojili mandat u 6. izbornoj jedinici i ostali parlamentarna stranka.

– To je bio naš osnovni cilj. Budući da je naša koalicija osvojila ukupno tri mandata, ostvaren je i drugi važan cilj, a to je da imamo utjecaj u budućoj Vladi. HDZ-u, kao relativnom pobjedniku izbora, nije dovoljna samo koalicija s Mostom, tako da vjerujem da će okupiti sve zastupnike koje mogu, a time bismo osigurali utjecaj u Vladi i borili se za sjevernu Hrvatsku – rekao je Čačić.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varteks je za Jugoslavije, diljem države imao više od 200 trgovina. U toj varaždinskoj tvrtki radilo je preko 12.000 radnika. Bila su zlatna vremena i tvrtka je hranila mnoge obitelji u Varaždinskoj županiji.

Danas je tvrtka spala na manje od 700 radnika. Ti isti radnici nisu primili pola plaće za veljaču, kao ni cijelu plaću za ožujak.

Zbog toga su se odlučili na štrajk. Tužna, smrknuta lica, suze u očima, očaj i bijes, vidjeli smo u ponedjeljak, 6. svibnja na parkiralištu ispred tvrtke.

– Mi smo želimo svoje plaće za svoj rad – vikali su.

Mnogi radnici cijeli svoj radni vijek provode u istoj tvrtki.

– Ovo je žalosno. Tu sam od 16. godine. I prije smo bili bez plaće, ali imali smo puno posla. Svašta smo prošli s raznim upravama. Sada nemamo posla, situacija je eskalirala. Niti taj minimalac ne dobijemo, a nemamo ni posla. Kako da dođemo na posao, kako da si kupimo nešto za jesti na poslu, od čega? Ne znam možemo li ovo prebroditi. Imam 35 godina staža. Pola obitelji mi je ovdje radilo, sa suprugom sam gradila kuću iz tog minimalca. Sve sam ovdje ostavila – rekla je gotovo kroz suze Rosana Liber.

Ono što sve radnike zanima kad će napokon dobiti svoje plaće. Ističu da će štrajk trajati dok ne dobiju svoje plaće.

– Nije tajna da je Varteks već bio u teškoj situaciji, no ovi radnici neće nastaviti s proizvodnjom dok ne dobiju dio plaće za veljaču i cijelu plaću za ožujak. Radnici Varteksa taoci su vrijednosti imovine Varteksa. Pripadnici krupnog kapitala žele se imovine Varteksa domoći što jeftinije i brže – ističe Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje