Povežite se s nama

U fokusu

Varaždinski klipić uskoro dobiva oznaku zaštite zemljopisnog porijekla

Objavljeno:

- dana

OZNAKA KVALITETE

Udruga kuhara Varaždinske županije potpisala je u Ministarstvu poljoprivrede ugovor kojim su im dodijeljena sredstva za pokretanje postupka zaštite Varaždinskog klipića oznakom zempljopisnog porijekla.

Postupak zaštite naziva proizvoda zahtjevan je i skup postupak pa je Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo program sufinanciranja kao pomoć proizvođačima.

Postupak zahtjeva pripremu i izradu specifikacije, analizu sirovina i proizvoda, istraživanje tržišta i druge aktivnosti kako bi se projekt zaštite naziva proizvoda kvalitetno i uspješno proveo.

Program sufinanciranja u ministarstvu se provodi pod nazivom „Potpora skupinama proizvođača za izradu specifikacije poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda za zaštitu naziva oznakom izvornosti, oznakom zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalnog specijaliteta“.

Bespovratna sredstva

Njegov je cilj potaknuti skupine proizvođača na ulazak u postupak zaštite naziva proizvoda jednom od oznaka kvalitete. Potpora je namijenjena početnoj fazi postupka i podrazumijeva dodjelu namjenskih bespovratnih sredstava za sufinanciranje troškova izrade specifikacije proizvoda, laboratorijska ispitivanja potrebna za izradu specifikacije proizvoda te anketna ispitivanja tržišta.

Visina dodijeljene potpore po pojedinom korisniku iznosi maksimalno 75.000 kuna.

Od zaprimljenih 18 prijava na natječaj, prihvaćeno je njih 14 u ukupnom iznosu oko 726.000 kuna.

Osim za Varaždinski klipić, sredstva su dodijeljena i za sljedeće proizvode: Rudarska greblica – oznaka zemljopisnog podrijetla, Kvargl – oznaka zemljopisnog podrijetla, Zagorski štrukli – oznaka zemljopisnog podrijetla, Zagorski bagremov med – oznaka izvornosti, Novigradska dagnja – oznaka izvornosti, Vrbovečka Pera – zajamčeno tradicionalni specijalitet, Bračko maslinovo ulje – oznaka izvornosti, Krčki sir – oznaka izvornosti, Istarski ovčji sir – oznaka izvornosti, Međimurski krumpir/ Međimurski kalamper – oznaka zemljopisnog podrijetla, Lički škripavac – oznaka zemljopisnog podrijetla, Meso istarskog goveda/ Meso boškarina – oznaka izvornosti te Paški sir – oznaka izvornosti.

 

Izvor: Ilustracija
Foto:

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

U fokusu

Lani u Varaždinskoj županiji 74 pokušaja samoubojstva, gotovo 20 % više nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stručnjaci konstantno upozoravaju da epidemija loše utječe na mentalno zdravlje.

Prema statistici Policijske uprave varaždinske građani s područja Varaždinske županije tijekom 2021. godine pokušali su počiniti 74 samoubojstva, a u svom su naumu uspjeli 32 puta.

To je 19,4 % više onih koji su pokušali počiniti samoubojstvo u odnosu na godinu ranije.

Brojke su još više porazne kada se pogledaju 2020. i 2019. godina. Predpandemijske 2019. pokušalo se ubiti 55 ljudi, a tragičan ishod je bio u 21 slučaju. Godine 2020. pokušalo se ubiti 62-voje ljudi, a preminulo ih je 36.

Godina 2021.

Vratimo se najnovijim podacima, onima za 2021. godinu.

Već druže vrijeme skloniji samoubojstvima su muškarci, pa je tako bilo i lani. Tijekom 2021. godine najviše stariji od 60 godina (njih 27) pokušali su samoubojstvo, a slijede ih ljudi u dobi od 20 do 30 godina (njih 14). Žalosti da su iste godine samoubojstvo pokušale i dvije osobe mlađe od 20 godina.

Najčešća metoda pokušaja samoubojstva bilo je vješanje, a nakon toga trovanje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje