Povežite se s nama

U fokusu

SDP-u, HNS-u i HDZ-u po 4 mandata, a Štromar tvrdi da je HNS glavna stranka na sjeveru

Objavljeno:

- dana

IZBORNA MATEMATIKA

U izbornoj noći u Varaždinskoj županiji najviše se slavilo u HNS-ovom i HDZ-ovom stožeru, dok su u SDP-u nisu bili zadovoljni, prvenstveno zbog rezultata na nacionalnoj razini.

– Od izbora smo na nacionalnom nivou očekivali puno više, preko 60 mandata, tako da je ovo za nas nezadovoljavajući rezultat. Na ruku nam nije išao ni znatno manji odaziv birača. Međutim, izbori će biti okončani tek kad se formira saborska većina. U ovom trenutku SDP ima znatno manje izglede od HDZ-a, ali vidjet ćemo razvoj situacije. Što se tiče 3. izborne jedinice, ostvarili smo prvotni plan da osvojimo 8 mandata, od kojih su 4 SDP-ova zastupnika. Nažalost, deveti mandat nam je izmakao za manje od tisuću glasova – rekao je predsjednik županijskog SDP-a Mario Habek.

Izborna matematika

Iako su jednaki broj mandata, po četiri, osvojili SDP, HNS i HDZ, predsjednik županijskog HNS-a Predrag Štromar je ustvrdio da je ta stranka „glavna i stožerna“ u 3. izbornoj jedinici.

– Iako nas na nacionalnoj razini ponovo čekaju pregovori, vjerujem da se neće ponoviti situacija kakvu smo imali u proteklih više od pola godine. Vjerujem da će HNS participirati u Vladi kako bismo mogli raditi na svemu onome za što se zalažemo. Hrvatska treba stabilnu Vladu, a nadam se da ćemo kao stranka u Vladi utjecati na donošenja odluka ministara, Vlade i Sabora – istaknuo je Štromar.

I u županijskom HDZ-u su izračunali da su tri stranke dobile po četiri mandata, no se nisu upuštali u procjene koja je od stranaka “glavna”. U toj stranci su iznimno zadovoljni budući da su sa samostalnom listom osvojili četiri mandata, što je njihov najbolji rezultat u zadnjih 20-ak godina.

– HDZ je sa samostalnom listom ostvario uvjerljivu pobjedu na nacionalnoj razini, a jako smo zadovoljni s rezultatima u 3. izbornoj jedinici i posebno u Varaždinskoj županiji. Osvojili smo 25,37 posto glasova, što je oko jedan posto više u odnosu na lani i čak deset posto više u odnosu 2011. Kao saborski zastupnici borit ćemo za provedbu lokalnih projekata koje smo započeli – istaknuo je Anđelko Stričak, predsjednik županijskog HDZ-a.

Čačić: Glavni cilj smo ostvarili

Radimir Čačić, predsjednik Reformista, nije uspio izboriti novi saborski mandat. U koaliciji sa strankom Milana Bandića osvojili su 4,78 posto glasova. Međutim, Čačić ističe da je zadovoljan jer su Reformisti osvojili mandat u 6. izbornoj jedinici i ostali parlamentarna stranka.

– To je bio naš osnovni cilj. Budući da je naša koalicija osvojila ukupno tri mandata, ostvaren je i drugi važan cilj, a to je da imamo utjecaj u budućoj Vladi. HDZ-u, kao relativnom pobjedniku izbora, nije dovoljna samo koalicija s Mostom, tako da vjerujem da će okupiti sve zastupnike koje mogu, a time bismo osigurali utjecaj u Vladi i borili se za sjevernu Hrvatsku – rekao je Čačić.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Unazad 10 godina PU varaždinskoj predano 143 komada automatskog oružja, 47 kilograma streljiva…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

policija

Sloganom kampanje „Učinite svoje okružje sigurnim!“ Policijska uprava varaždinska pridružila se provedbi modernizirane nacionalne preventivne kampanje MUP-a RH „Manje oružja, manje tragedija!“

Naime, kampanja se provodi već dulji niz godina u Hrvatskoj kako bi se spriječila zlouporaba oružja, eksplozivnih tvari i drugih ubojitih sredstava, ali i senzibilizacije javnosti te poticanja građana da bez sankcija dragovoljno predaju ilegalno oružje.

Prošle godine kampanja je modernizirana sufinanciranim sredstvima Europske unije putem Fonda za unutarnju sigurnost i kao takva odvijat će se 365 dana diljem Hrvatske.

– Dragovoljnom predajom ilegalnog oružja policiji, domovi postaju sigurniji te se time izbjegavaju opasnosti od tragičnih događaja koji često završavaju teškim ozljedama i smrću. Građani se, nerijetko, pokušavaju riješiti ilegalnog oružja na način da ga odbacuju na neprimjerenim mjestima ili ga nezakonito prodaju, čime se izlažu kaznenom progonu – ističu iz PU varaždinske.

Objašnjavaju da su ratna zbivanja devedesetih na području Hrvatske ostavila za sobom velike količine ilegalnog oružja u posjedu građana.

Na području PU varaždinske unatrag 10 godina, u sklopu akcije „Manje oružja, manje tragedija“, građani su dragovoljno predali: 143 komada automatskog oružja, 1283 komada rasprskavajućeg oružja, 279 komada dozvoljenog oružja, 106.579 komada streljiva te 47 kilograma eksploziva.

– Zakonom je određeno da je dragovoljna predaja ilegalnog oružja bez sankcija. Stoga, pozivamo sve one koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da se bez straha od sankcija obrate policiji. Važno je znati da ne donosite sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje – poručuju iz PU varaždinske.

Prvi je korak, stoga, nazvati policiju na broj telefona 192 nakon čega će policijski službenik u civilnoj odjeći  i u civilnom vozilu doći na adresu pronalaska ili dogovorene predaje i na siguran način opasna sredstva preuzeti.

Djeci se poručuje da, ako naiđu na nepoznati predmet, ništa ne diraju, već se obrate roditeljima ili drugoj bliskoj odrasloj osobi koja će obavijestiti policiju.

Nastavite čitati

U fokusu

Darko Molnar: Grad Ludbreg prvi se odazvao zahtjevima za smanjenjem nameta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg prvi se odazvao zahtjevima koje je prošli tjedan Udruga Glas poduzetnika uputila županu, gradonačelnicima i načelnicima, a koji su vezani za smanjenje i ukidanje nameta u svrhu amortiziranja štete nastale u gospodarstvu u ovoj krizi, a u cilju očuvanja radnih mjesta, izvijestio je Darko Molnar iz Regionalnog ureda Glasa poduzetnika u Varaždinu.

– Grad Ludbreg prvi se odazvao na naše prijedloge, a nakon gradonačelnika Dubravka Bilića čekamo ostale gradonačelnike i načelnike. Vjerujem da svi imamo zajednički cilj, a to je da vratimo gospodarstvo na noge, ljudima osiguramo siguran posao i plaću i nastavimo s razvojem ovog našeg kraja – rekao je Molnar.

Dodaje kako su ovih dana stupili u kontakt s županom i još nekim načelnicima, te da očekuje da će se svi odazvati i smanjiti namete u svojim gradovima i općinama.

– Poduzetnici, ali i svi građani godinama na leđima nose teret birokracije, ali i korupcije. Nakon krize koja nas je sve zadesila zbog pandemije, kad dio djelatnosti ima zabranu poslovanja, nezaposlenost se povećava iz dana u dan, a ljudima je ugrožena egzistencija, najmanje što država i lokalne uprave i samouprave mogu napraviti je smanjenje i ukidanje nameta – smatra Molnar.

Podsjeća da je UGP Varaždin tražio ukidanje poreza na potrošnju za područje Varaždinske županije, smanjenje 50 % prireza porezu na dohodak kroz sljedeće četiri godine od gradskih i lokalnih uprava i samouprava, osnivanje/povećanje bespovratnih potpora za poduzetnike, obrtnike, OPG od županijskih, gradskih, lokalnih uprava i samouprava, smanjenje 50% komunalnih naknada i doprinosa za sve poduzetnike, obrtnike, OPG-ove za vrijeme trajanja COVID-19 krize i vremena oporavka gospodarstva do 31.12.2021, uključivanje gradova i općina pomoći stradalom području Sisačko-moslavačke županije po načelu obnove jedan grad-jedna kuća (ustanova ili slično), te zajedničku organizaciju edukativnih panela i seminara za poduzetnike, ali i sve građane.

Nastavite čitati