Povežite se s nama

Život i društvo

Važnost za zdravlje: Hrvatska među zemljama s razmjerno visokim stopama dojenja djece

Objavljeno:

- dana

Hrvatska je tradicionalno među zemljama s razmjerno visokim stopama dojenja. Prema posljednjim podacima, dvoje od troje djece u dobi rođenja do dva mjeseca je isključivo dojeno, kao i 57,2 % djece u dobi od trećeg do petog mjeseca života.

Tomu je svakako doprinijela i predanost Hrvatske provedbi inicijative „Rodilišta – prijatelji djece“. Danas su sva rodilišta u Republici Hrvatskoj rodilišta prijatelji djece. Novi izazov predstavlja održivost programa, kao i razvijanje dodatnog programa “Rodilište – prijatelj majki i djece” te promicanje dojenja u jedinicama intenzivnog liječenja nedonoščadi.

– Zaštita, promicanje i potpora dojenja je javnozdravstveni prioritet Republike Hrvatske i dio je Nacionalne strategije razvoja zdravstva 2012. – 2020. godine te Nacionalnog programa za zaštitu i promicanje dojenja u Republici Hrvatskoj 2018. – 2020., koji je usvojila Vlada Republike Hrvatske. Temeljem provedenog pilot-projekta „Rodilište – prijatelj majki i djece“ u KBC-u Rijeka, KB-u „Merkur“ i KB-u „Sveti Duh“ u Zagrebu te u OB u Zaboku i Bolnici hrvatskih veterana planirano je daljnje unapređenje zdravstvene zaštite žena i djece u rodilištima. Ministarstvo zdravstva prepoznalo je važnost osnivanja Banke humanog mlijeka kao jedno od ključnih ulaganja u dobrobit najmlađe djece za osiguravanje najvišeg standarda zdravstvene njege za prijevremeno rođene i teško bolesne djevojčice i dječake kojima nije dostupno majčino mlijeko. Banka humanog mlijeka dala je poseban doprinos u osiguranju dostupnosti majčinog mlijeka navedenim skupinama djece u vrijeme potresa u Zagrebu u ožujku 2020. godine – rekla je pomoćnica ministra zdravstva prim. Vera Katalinić-Janković.

Kontinuirana podrška

Održavanje standarda koji su dosad ostvareni u hrvatskim rodilištima, predanost sustavnom praćenju podataka i kontinuirana podrška majkama koje doje, a posebno u prvih šest mjeseci djetetova života, ključni su za održavanje i podizanje stope dojenja. S tim ciljem UNICEF u suradnji s Ministarstvom zdravstva kontinuirano radi na osiguravanju uvjeta koji podržavaju prehranu majčinim mlijekom. U posljednjih godinu dana UNICEF je zahvaljujući donacijama građana i tvrtki osigurao 30 fototerapijskih gnijezda koja omogućuju boravak djeteta uz majku i za vrijeme terapijskog postupka kod novorođenačke žutice za 18 rodilišta i dvije jedinice intenzivnog neonatalnog liječenja te jedan telemetrijski uređaj. Ulaganje je ukupno vrijedno 1,1 milijun kuna. Osigurano je i dostavno vozilo vrijedno 250.000 kuna za Banku humanog mlijeka, koja se pokazala iznimno važnom za zdravstvenu skrb o prijevremeno rođenoj djeci za vrijeme krize uzrokovane pandemijom i potresom. Osim toga, UNICEF podržava održavanje trudničkih e-tečajeva u suradnji s Udrugom “Roda” – Roditelji u akciji”, putem kojih roditelji dobivaju potrebne informacije o važnosti dojenja.

Razdoblje pandemije

U vrijeme pandemije izazvane novim koronavirusom mnoge se majke pitaju kakve su preporuke kada je riječ o dojenju.

– Slijedom preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, i majke koje su COVID-19 pozitivne mogu dojiti i hraniti dijete izdojenim majčinim mlijekom, ako to žele i ako to djetetovo i njihovo stanje omogućuje, naravno, pridržavajući se preporučenih higijenskih mjera – istaknula je izv. prof. dr. sc. Anita Pavičić Bošnjak, nacionalna koordinatorica Programa promicanja dojenja u jedinicama intenzivnoga neonatalnog liječenja i njege te voditeljica Nacionalnog ocjenjivačkog tima za inicijativu “Rodilišta – prijatelji djece”.

Stručni časopis

“Paediatria Croatica”, glasilo Hrvatskih pedijatrijskih udruženja, prihvatilo je ideju da se pripremi i tiska poseban broj ovoga stručnog časopisa u kojemu je stavljen naglasak na aktualne zdravstvene izazove djece i mladih. Ovaj poseban broj sufinanciralo je Ministarstvo zdravstva, a uredništvo je za gosta urednika odabralo prof. dr. Josipa Grgurića, koji je poseban naglasak stavio na zaštitu od pandemije. Časopis će, kao i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije vezane za dojenje u vrijeme pandemije koronavirusa, biti dio edukacijskog paketa koji će u sklopu obilježavanja 30. Međunarodnog tjedna dojenja (od 1. do 7. kolovoza) biti poslan svim rodilištima i brojnim stručnjacima u Hrvatskoj.

Život i društvo

Udruga umirovljenika i starijih osoba “Ljubešćica” ima brojne planove za ovu godinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga umirovljenika i starijih osoba “Ljubešćica” održala je u subotu, 27. travnja, redovnu godišnju skupštinu u Lovačkom domu na Budincu.

Predsjednica Udruge Božica Mikulčić izvijestila je prisutne o aktivnostima koje su provedene u 2023. godini te je posebno istaknula neke od planiranih aktivnosti u 2024. godini: završetak projekta izgradnje sanitarnog čvora kod Etno kuće, redovna druženja, odlasci na izlete i hodočašća, sudjelovanje na sportskim igrama, sudjelovanje na proslavi Dana općine te brojna gostovanja zbora Udruge.

Prisutnima se obratio i predsjednik Općinskog vijeća Općine Ljubešćica Stjepan Ivanušec koji je čestitao članovima Udruge na postignutim rezultatima u proteklom razdoblju te im zahvalio na sudjelovanju na svim općinskim manifestacijama. Istaknuo je kako se značaj umirovljenika u ovoj sredini odlikuje kroz ostvarivanje kvalitetnijeg života najbrojnije skupine. Stoga je Općina Ljubešćica u 2024. godini osigurala sredstva u iznosu od 20.000 eura za božićnice umirovljenicima i dodijelila 3200 eura za provedbu projekta Živjeti aktivno u zlatnim godinama po provedenom natječaju.

Nakon skupštine, uslijedilo je tradicionalno druženje umirovljenika i prisutnih gostiju uz prigodni domjenak, a za dobru atmosferu bio je zadužen “Bajs bend” i dobro uvježbani zbor Udruge.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Primalje varaždinske Bolnice svima otvorile svoje radno mjesto te dale važne informacije o dolasku djece na svijet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Danas je u Općoj bolnici Varaždin bilo vrlo edukativno, posebno za trudnice te buduće majke i očeve.

Naime, povodom Međunarodnog dana primalja, koji se obilježava 5. svibnja, primalje Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin pozvale su sve zainteresirane da posjete rodilište te da se upoznaju s njihovim radom.

Odaziv je bio odličan, a to i ne čudi s obzirom da je veza primalje i trudnice izuzetno važna.

Najprije je održano predavanje, a zatim i obilazak rodilište, uključujući i rađaonicu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje