Povežite se s nama

Život i društvo

U škole diljem Varaždinske županije uvodi se građanski odgoj

Objavljeno:

- dana

U Županijskoj palači održana je sjednica Radne skupine za analizu kurikuluma građanskog odgoja, a sjednici su prisustvovali zamjenik župana Tomislav Paljak i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

Podsjećamo, početkom listopada 2019. na inicijativu Savjeta mladih Varaždinske županije osnovana je Radna skupina za analizu kurikuluma koja je formirana od strane stručnjaka iz različitih područja koja pokrivaju svih šest dimenzija građanskog odgoja. Cilj radne skupine bio je analizirati postojeće kurikulume građanskog odgoja.

– Savjet mladih Varaždinske županije je prvi pokazao inicijativu u pogledu uvođenja građanskog odgoja i drago nam je da je Varaždinska županija pozitivno reagirala te da možemo početi s realizacijom tog važnog projekta. Važno je da potičemo razvoj mladih u građane koji su kompetentni participirati u demokratskom društvu i zato je ova tema iznad svake politike i politikantstva – istaknuo je predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije Lovro Lukavečki.

Stoga je radna skupina u sastavu: Hrvoje Selec, Lovro Lukavečki, Dubravka Kalinić Lebinec, Tatjana Novak, Dubravka Novak, Monika Melnjak, Hrvoje Kovač, Valerija Paljak, Nikola Jozić, Alenka Čović, Krunoslav Habunek i Rusalka Majer, temeljem provedene analize donijela pozitivno mišljenje o kurikulumu građanskog odgoja Grada Rijeke i ustvrdila kako je on dobra polazna točka za uvođenje građanskog odgoja u školama Varaždinske županije.

Temeljem mišljenja radne skupine i odluke županijske uprave Varaždinska županije već ove školske godine kreće s procesom uvođenja građanskog odgoja u škole.

– Usuglasili smo se da će prva godina uvođenja građanskog odgoja u Županiji biti temeljena na edukaciji i osvješćivanju važnosti uvođenja samog odgoja i kao posebnog te kao interdisciplinarnog predmeta. Temeljem iskustava naše Županije prilikom uvođenja brojnih prijašnjih projekata poput ranog učenja informatike ne sumnjam da će i građanski odgoj biti dobro prihvaćen, zanimljiv i trajan – istaknuo je zamjenik župana Tomislav Paljak.

Život i društvo

FOTO Kod Mačkovca otvorena edukativno-poučna gljivarska staza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U šumi Balogovec kod Mačkovca Gljivarsko društvo „Smrčak“ iz Čakovca otvorilo je u srijedu edukativno-poučnu gljivarsku stazu. Na postavljenih 16 ploča stavljene su fotografije gljiva koje se mogu pronaći u našim šumama te njihov opis uz naravno podatke o tome jesu li sigurne za jelo.

Poučna staza uređena je uz prostore koje već gotovo trideset godina koristi Gljivarsko društvo „Smrčak“, te je dio njihovih planova. Kako je predstavljajući ovaj projekt okupljenim gljivarima, ali i prijateljima prirode, rekao predsjednik Gljivarskog društva „Smrčak“ Marijan Sabolić, ideja je da građani, ali i učenici imaju mjesto gdje u prirodi mogu naučiti nešto o gljivama. Ovo je tek početak, rekao je Sabolić, jer namjeravaju postaviti 40-ak tabli.

Otvaranju staze i prigodnom druženju nazočila je i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, koja je tom prilikom istaknula da nam treba više ovakvih projekta, koji će svima nama, a posebno školskoj djeci prezentirati naše prirodne ljepote te im omogućiti da se upravo u šumi, prirodnom staništu gljiva, uče o njima.

Stoga je odlično što su gljivari već kontaktirali međimurske osnovne škole i što postoji interes da dio terenske nastave iz biologije obave upravo ovdje, rekla je čakovečka gradonačelnica.

Nastavite čitati

Život i društvo

Svi zainteresirani pozvani su da u petak upoznaju rodilište, primalje i rađaonicu varaždinske Bolnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Povodom Međunarodnog dana primalja, primalje Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin pozivaju sve zainteresirane da posjete rodilište te da se upoznaju s njihovim radom.

Predstavljanje primalja i rodilišta upriličit će se u petak, 3. svibnja, od 10 do 13 sati, a počet će kratkim prigodnim predavanjem u 10 sati, u Predavaonici 2 u krugu OBV. Nakon toga, primalje će zainteresirane trudnice i njihove pratnje po grupama voditi da upoznaju rodilište, uključujući i rađaonicu.

Cilj je povezati trudnice s primaljama, kako bi dobile što više informacija vezanih uz dolazak njihovog djeteta na svijet, a budući da je veza primalje i žena posebno naglašena u trudnoći i pripremi za porođaj, vrata rodilišta će tog dana biti otvorena trudnicama i njihovim pratnjama, ali i svim ostalim zainteresiranima za ovu tematiku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje