Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Međimurska popevka na videorazglednici 55. Vinkovačkih jeseni

Objavljeno:

- dana

U utorak, 1. rujna, snimateljska ekipa Vinkovačkih jeseni posjetila je Čakovec te na glavnom gradskom trgu snimila nastup HKUU-a „Zajednice Međimurske županije“ koji će biti dijelom programa 55. Vinkovačkih jeseni.

Naime, ovogodišnje jubilarne 55. Vinkovačke jeseni trebale su biti vrhunac kulturnog života za sve ljubitelje tradicijske kulture, no epidemija je pomrsila takve planove.

Zbog toga će programski sadržaj Vinkovačkih jeseni biti nešto drugačiji: svi KUD-ovi koji su trebali nastupati u Vinkovcima bit će predstavljeni video razglednicom iz svojih gradova, kao dio prilagođenog programa Svečanog mimohoda 55. Vinkovačkih jeseni.

Međimursku županiju prezentirat će ansambl HKUU-a „Zajednice Međimurske županije“, pa su se tako međimurske čuvarice i čuvari kulturne baštine, članovi 10 KUD-ova s područja Međimurja, predstavili s nekoliko međimurskih popevki.

Kako bi u videorazglednici bilo prikazano najbolje iz Međimurja, uz organizacijsku ekipu Vinkovačkih jeseni, u snimanje su se uključili predsjednik Zajednice HKUD-a Međimurske županije i predsjednik UO-a Hrvatskog sabora kulture Dejan Buvač te predsjednik Kulturno-umjetničke udruge „Veseli Međimurci“ Čakovec Nikola Kotur.

– Vinkovačke jeseni čuvaju tradiciju i povijest te ih to povezuje s Međimurjem koje itekako brine o svojoj baštini. Ansambl sastavljen od članova međimurskih KUD-ova dio je zajednice koju čini više od 70 kulturno-umjetničkih udruga i društava koja pažljivo skrbe o našoj međimurskoj popevki, običajima i kulturi – istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je podržao snimanje videorazglednice zajedno s gradonačelnikom Grada Čakovca Stjepanom Kovačem.

Emitiranje 20. rujna

Snimateljska ekipa Vinkovačkih jeseni do 4. rujna je obišla sve županije i snimila kratke filmove o tradicijskoj kulturi i običajima svakoga kraja.

Snimljeni sadržaji emitirat će se u nedjelju, 20. rujna, s početkom u 10 sati na Hrvatskoj radioteleviziji.

Na taj način cijeloj će Hrvatskoj biti dočarano sve ono što su Vinkovci htjeli pokazati na najvećoj manifestaciji izvornog folklora u Hrvatskoj i šire s ciljem očuvanja običaja i njegovanja izvornog hrvatskog folklora.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje