Povežite se s nama

Zabava & Stil

U subotu završio 15. Trash Film Festival: Zlatne motorke otišle u Češku, SAD, Kolumbiju i Peru

Objavljeno:

- dana

U Varaždinu je od 9. do 12. rujna održan 15. Trash Film Festival. Na ovogodišnji TFF prijavljena su bila 1334 filma, od kojih je 49 ušlo u službenu selekciju i koji su tradicionalno bili projicirani u Kinu Gaj.

Filmovi su stigli sa svih kontinenata, a bilježi se i značajan porast broja prijavljenih filmova iz država bivše Jugoslavije, od kojih najviše iz Hrvatske i Slovenije.

Jedna od zanimljivosti ove godine bio je i utjecaj pandemije na stvaralaštvo jer je prijavljen i velik broj psiholoških horora monodramatskog tipa, oslonjenih na strah od samoće i izolacije.

Ti filmovi su snimani za vrijeme izolacije u općenito opskurnim uvjetima, ne samo niskobudžetnima, tako da na površinu izlaze talent redatelja i sposobnost da svojim kadrovima dočaraju vrlo tjeskobnu atmosferu.

Službena selekcija filmova bila je vrlo raznovrsna; bilo je humora, strave, heroja, čudovišta, robota, društvenog aktivizma i mnogih drugih tema koje su ponovno ispunile očekivanja posjetitelja TFF-a.

Trash program

Osim filmova, Festival je, kao i svake godine, bio popraćen trash programom.

U srijedu, 9. rujna, na otvorenju Festivala u Uskoj ulici, odnosno na Walk of Fame, otkrivena je ploča Oktavijanu Miletiću, scenaristu, glumcu, snimatelju, pedagogu, filmskom pioniru i inovatoru te redatelju najstarijega sačuvanoga hrvatskoga dugometražnoga igranog filma „Lisinski“ iz 1944. godine. Ploču je otkrio gost i ovogodišnji član žirija Daniel Rafaelić.

U caffe baru Elephant odvijala su se večernja trash druženja, a kao DJ-evi su nastupili DJ NKLE i Mario Kovač, koji je u četvrtak održao i filmski kviz. Festival su koncertom zatvorili dečki iz benda The Fakin’ Lajsne.

Nagrade

U subotu, 11. rujna, u okviru zatvaranja Festivala u Kinu Gaj nagrađeni su najbolji filmovi dodjelom Zlatnih motorki.

Žiri, u kojem su bili povjesničar filma, redatelj, pisac i glumac Daniel Rafaelić, redatelj, scenarist i montažer Luka Hrgović te redatelj i montažer Dino Julius, za najbolji akcijski film izabrao je „First Action Hero“ autora Jana Haluze iz Češke.

Najbolji borilački film je „30 Minutes Or… Death“ Davida McGoffa iz SAD-a, najbolji horor „The Game“ Roggera Andriazena iz Perua, dok je za najbolji SF film nagrađen „Loop“ autora Juana Francisca Pereza Villalbe iz Kolumbije.

– Svakako gledamo i količinu truda uloženu u filmove. Recimo, filmovi koji možda nisu najkvalitetnije ispričani, a imaju dobru uloženu količinu truda, njih sigurno vrednujemo ocjenom više, ali ovi koji su najbolji imaju jako dobro režijski ispričanu priču, dobro komuniciraju prema publici, najčešće su zabavni, a i produkcijski dio je jako dobar i kvalitetan te se ne bi posramili prema nekim puno boljim i poznatijim filmovima u kinima – rekao je Julius prilikom zatvaranja TFF-a.

Iako uz smanjeni popratni program, organizatori iz Udruge Trash zadovoljni su 15. izdanjem Festivala, rekavši da su, unatoč pandemiji koronavirusa, uspjeli odraditi sve što su planirali.

Osim projekcija filmova u konkurenciji za Zlatne motorke, varaždinska publika imala je priliku pogledati i hrvatski SF film „Slice of Life“, hommage „Blade Runneru“, te izbor filmova hrvatskog redatelja Oktavijana Miletića.

Zabava & Stil

FOTO U Varaždinu specijalna izložba pasa, stigli izlagači i iz Skandinavije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Hrvatski kinološki savez organizator je World Dog Show Zagreb 2024., svjetske izložbe pasa svih pasmina pasa koja se održava od četvrtak, 25. do nedjelje, 28. travnja na kojem je prijavljeno preko 15.500 pasa.

U sklopu WDS-a, Kinološko društvo Varaždin dobilo je tu čast da bude domaćin tri specijalne izložbe i to za pasmine buldog, rodezijski ridžbek i dalmatiner.

Izložba se održava u subotu, 27. travnja na poligonu Kinološkog društva Varaždin.

Prijavilo se 198 pasa, a najviše ih je pasmine rodezijski ridžbek. Stigli su izlagači iz 20 europskih zemalja, a mnogi su potegnuli čak iz skandinavskih zemalja.

Važno je da se predstave psi u najljepšem s prvenstvenim s posebnim naglaskom na zdravlje psa.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

FOTO Najveći obožavatelji ugrabili ulaznice za prvi koncert Aleksandre Prijović u Varaždinu, evo kako je bilo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Regionalna zvijezda Aleksandra Prijović tri je dana svojim koncertima napunila Arenu Varaždin.

Danas je, 26. travnja, prvi koncert, a najveći fanovi morali su biti jako brzi jer su za prvi najavljeni koncert ulaznice “planule”. Naknadno su u prodaju puštene ulaznice za subotu i nedjelju.

Iako je Prijović pet dana punila Arenu Zagreb i obožavatelji sa sjevera Hrvatske pokazali su da zaista uživaju u njezinoj glazbi. Zvijezda je plijenila stasom i glasom, a u galeriji donosimo početak današnjeg koncerta te tko je uspio kupiti ulaznice za prvi dan te uživati u glazbi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje