Povežite se s nama

U fokusu

Nenad Kudelić: Zdravstvena inspekcija je napravila svoje, a sada slijedi unutarnji nadzor!

Objavljeno:

- dana

Nakon što je javnost čekala gotovo dva tjedna, napokon se oko „Afere psihijatar“ oglasio Nenad Kudelić, ravnatelj varaždinske Opće bolnice, koja se kako njezin ravnatelj ističe u priopćenju „strogo ograđuje od bilo kakvih postupaka, te najoštrije  osuđuje bilo kakav oblik nasilničkog ponašanja, spolnog zlostavljanja, pedofilije ili tome slično“.

– Ističemo kako se u ovom trenutku u Općoj bolnici Varaždin (OBV), a nakon informacija koje su pristigle putem medija, te budući da do sada zaprimljenih pritužbi na rad prozvanog doktora nije bilo, provode  određene radnje – stoji u priopćenju.

Naime, ravnatelj OBV, Nenad Kudelić, dr.med. je 7. rujna nazočio sastanku Stručnog kolegija Odjela za psihijatriju, kao što povremeno sudjeluje u radu stručnih kolegija pojedinih odjela. On to čini pogotovo kada postoji potreba reorganizacije službe ili je riječ o nekim drugim medicinskim pitanjima ili pak pritužbama.

Tko je u pravu?

Nakon tog sastanka na kojem se prvenstveno razgovaralo o reorganizaciji rada Odjela za psihijatriju, a s obzirom na novonastale okolnosti, ravnatelj je 8. rujna voditeljici Odjela za psihijatriju, dr. Maji Vincek, izdao naputak pod nazivom „Raspored rada Odjela za psihijatriju za mjesec rujan i listopad 2020.”

U njemu se ističe – da s obzirom na javne izjave osoba koje su podnijele zahtjeve za pokretanje disciplinskog postupka, radi pružanja zdravstvene zaštite pacijentima sukladno ugovornim obvezama – da se privremeno odredi promjena rasporeda rada. Krajnji cilj je da se svim zaposlenicima“ omoguće uvjeti rada sukladno medicinskoj etici i deontologiji“.

Ovim zahtjevom za promjenu rasporeda rada OBV se ne određuje prema postupcima niti jedne strane u naprijed spomenutom disciplinskom postupku pri Komori, već u okvirima postojećih zahtjeva podnositelja zahtjeva i osobe protiv kojih je podnesen zahtjev, što bi omogućilo da Odjel za psihijatriju neometano radi.

Konkretno, u ovom slučaju je riječ o načinu rada gdje prozvani doktor ne radi ambulantne preglede i ne radi samostalno s pacijentima, pojašnjavaju iz OB Varaždin.

Također, prozvani je doktor podnio zahtjev za promjenom mjesta rada! Štoviše, od petka 11. rujna  on je premješten na rad u Službu za kronično liječenje i palijativnu skrb u Novom Marofu, gdje radi u sklopu Odjela za palijativnu skrb u timskom radu.

U priopćenju napominju  i da je odmah imenovano Povjerenstvo, te je pokrenut izvanredni unutarnji nadzor u bolnici. Također, u OBV je 10. i 11. rujna obavljen Zdravstveno inspekcijski nadzor Ministarstva zdravstva, kojem je predočena sva dostupna dokumentacija unutar bolnice.

Ipak premještaj

Nadzor je u tijeku, kao i unutarnji nadzor OBV-a, a po dobivanju konačnog mišljena od strane imenovanog povjerenstva, bit će poduzete i odgovarajuće radnje. Ne manje značajno je i da će javnost biti pravovremeno obaviještena o svemu.

Protiv prozvanog psihijatra u službenoj evidenciji OB Varaždin nema nikakvih pritužbi, osim one iz 2012. godine. Ta pritužba nije vezana uz ovu temu, već s obradom pacijenta putem hitne službe. Naime, zbog odbijanja pregleda pacijenta, izdano je upozorenje iz radnog odnosa od tadašnjeg ravnatelja.

S obzirom na to da se u pojedinim medijima spominje određeno pokretanje postupka od strane bivše voditeljice Odjela za psihijatriju dr. Zemire Medved, a da o tome u bolničkoj arhivi čak niti nakon provjere dokumentacije nije pronađena službeno zaprimljena dokumentacija, ravnatelj je imenovao Povjerenstvo za ponovnu provjeru službene dokumentacije.

Namjera je da se utvrdi postoji li u dokumentaciji Odjela za psihijatriju ili Uprave OBV bilo kakav dokument, jer riječ je o navodnim događanjima otprije više godina i prije imenovanja dr. Kudelića za ravnatelja ustanove.

U ovom trenutku, a prema dokumentaciji iz 2015. i 2016. godine, ne postoji nikakav službeni podnesak prema upravi OB Varaždin od strane doktorice i tadašnje voditeljice Odjela, Zemire Medved.

No, iz dostupne dokumentacije je vidljivo da je dr. Zemira Medved podnijela zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka pri Hrvatskoj liječničkoj komori, a da o tome OB Varaždin nije obaviještena.

U OB Varaždin ističu da nema nikakvih podataka, posebice o pokretanju disciplinskog postupka, niti o rezultatima tog postupka. Kako bi u potpunosti bilo jasno je li dr. Medved pokrenula disciplinski postupak, bez da je obavijestila OB Varaždin i koji su rezultati tog eventualnog disciplinskog postupka, upućen je službeni upit Hrvatskoj liječničkoj komori.

Nakon toga, 2019. godine  OB Varaždin je od Hrvatske liječničke komore zaprimila zahtjev za očitovanjem u vezi disciplinskog postupka koji je prozvani psihijatar pri Komori pokrenuo protiv dr. Zemire Medved. U konačnici, Komora je dr. Medved proglasila odgovornom što je izradila i potpisala dokument pod nazivom „Uvid u osobnost …”. U njemu je, tvrde u bolnici, zajedno s Nebojšom Buđanovcem i Draženkom Topol Vukmirović iznijela svoja zapažanja, tzv. promišljanje „Uvid u osobnost …”.

Potom je Komora donijela zaključak da su se u dokumentu spomenute osobe držale činjenične tvrdnje kojom se šteti ugledu i časti podnositelja zahtjeva i članova njegove obitelji.

Dakle, dr. Medved je povrijedila odredbe kodeksa medicinske etike i deontologije Hrvatske liječničke komore i svojim ponašanjem prema drugom liječniku povrijedila ugled liječničke profesije čime je počinila lake disciplinske povrede te joj se, na temelju članka 73, stavka 3 Pravilnika od strane Hrvatske liječničke komore izrekla opomena.

Disciplinski postupak

Naposljetku je 2020. godine, Hrvatska liječnička komora zaprimila u ožujku zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv prozvanog psihijatra od  strane Petre Milković, Nebojše Buđanovca i Slavka Skomana, a taj zahtjev OB Varaždin zaprimila je 18. lipnja 2020. Na sva ta tri podneska se OBV očitovala. U očitovanju stoji da „protiv prozvanog psihijatra OB Varaždin nema službeno podnesenih prijava ni od radnika ni od pacijenata“.

Na kraju priopćenja, u OBV-u se osvrću i na još neke informacija koje su se pojavile u javnosti. Riječ je o narkoticima, za koje tvrde da „nema nikakvog govora o nestajanju narkotika iz OB Varaždin“.

Podsjećamo, riječ je o redovitoj kontroli poslovanja HZZO-a iz 2018. godine, gdje su utvrđene nesukladnosti jednoobraznog vođenja knjiga. Bolnica je poduzela po tom inspekcijskom nalazu određene radnje, nakon čega je HZZO proveo ponovnu kontrolu u kojoj se navodi „da su te nepravilnosti djelomično ispravljene“. U  toj drugoj kontroli se nigdje ne navodi Odjel za psihijatriju, čime se medijske spekulacije o nestajanju narkotika i povezanosti prozvanog psihijatra, pokazuju netočnim.

Dodajmo, da je OBV trenutno u fazi uvođenja elektronskog načina vođenja knjige narkotika, kako bi se ubuduće izbjegle bilo kakve neusklađenosti vođenja te knjige na razini ustanove. Ono što je važno spomenuti je i to da OB Varaždin uvjerava javnost da za „sve narkotike ima sljedivost njihove primjene“.

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje