Povežite se s nama

Život i društvo

Besplatan ulaz na predstavu: Cabaret „Preko veze“ 13. listopada u Gornjem Vratnu

Objavljeno:

- dana

Kulturna udruga „Glumački festival u Krapini“ na čelu s Adamom Končićem pripremila je 13. glumački festival te će se tom prilikom održati i gostovanje u općini Cestica.

Satiričko kazalište Kerempuh i Kazališta Moruzgva uprizorit će predstavu Cabret „Preko veze“.

Komedija koja izravno, oči u oči ili stand-upovskom šakom u trbuh, publici priča priče koje komentiraju hrvatski i globalni aktualitet. Fabule se pletu nitima, „veza i vezica“ i postavlja se pitanje da li je „život preko veze“ bezveze.

Društveno-politička stvarnost je samo celofan u koji su umotane unutarnje borbe, padovi i pobjede četiri snažna ženska lika.

Duhovit i aktualnim glazbenim brojevima raspjevan satirički kabare čine Ana Begić, Linda Begonja, Ana Maras Harmander i Mila Elegović. Redatelj je Ivan Leo Lemo.

Predstava će se održati u utorak, 13. listopada, u društvenom domu u Gornjem Vratnu s početkom u 19 sati.

Zbog ograničenog broja ulaznica, mole se i pozivaju mještani da svoje besplatne karte obavezno preuzmu u prostorijama Općine Cestica svakim radnim danom između 7 i 15 sati.

Na samoj predstavi obavezno je nošenje zaštitnih maski.

Život i društvo

Uspjesi i suradnja na EU projektima obilježili svibanj u VI. osnovnoj školi Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom svibnja VI. osnovna škola Varaždin ostvarila je zapažene uspjehe i sudjelovala u međunarodnim projektima.

Na 1. Eurokvizu učenika osnovnih škola Varaždinske županije, koji je održan 7. svibnja 2024. u kongresnoj dvorani hotela Minerva Varaždinske Toplice, učenici VI. osnovne škole osvojili su izvrsno 1. mjesto. Sudjelovali su Katarina Kajić, Bartol Vusić, Vinka Cokarić i Vito Fran Škvorc, predvođeni mentoricom Tinom Ivčić, učiteljicom engleskog jezika. Ova aktivnost bila je jedna od mnogih u organizaciji Koordinacije za ljudska prava Varaždinske županije kojima se obilježio Dan Europe. Koordinacija je za predstavnike škola pripremila prigodni program koji je uključivao i nagradni kviz o Europi za učeničke timove. Pitanja su tematski vezana za europsku povijest, kulturu, običaje, geografiju, sport, glazbu te poznate Europljane. Kviz se odvijao u dva kruga, a pobjednici su osvojili vrijedne nagrade. Želja članova Koordinacije bila je da Dan Europe protekne u druženju, edukaciji i toleranciji.

U periodu od 12. do 17. svibnja 2024. VI. osnovna škola bila je domaćin učiteljima i učenicima iz Češke u sklopu akreditiranog Erasmus+ projekta pod nazivom „There is no planet B“. Učenici iz Češke održali su šest različitih predavanja učenicima od 5. do 8. razreda, ali i prisustvovali nastavi učitelja VI. osnovne škole. Teme koje su učenici prezentirali dotaknule su se održivog razvoja, klimatskih promjena, pčela te globalnog zatopljenja. Razmjena je doprinijela stjecanju novih prijateljstva i nastavku dugogodišnje suradnje između škola, a planiran je i uzvratni posjet.

 Uspješan mjesec zaključen je Glazbenim susretima – zajedničkim koncertnom VI. osnovne škole i Osnovne škole ljudski vrt iz Ptuja koji se održao 21. svibnja. Nastavak je to dugogodišnje suradnje, ali i početak novog projekta u područja razvoja kulture. Prije samog početka koncerta goste iz Slovenije, učenike i učitelje pozdravio je ravnatelj Mario Stančić. Publici se pozdravima obratila i Tatjana Vaupotič Zemljič, ravnateljica Osnovne škole Ljudski vrt koja je istaknula izvrsnu suradnju dviju škola, ali i najavila nastavak novih susreta. Publici su se pozdravima obratile i Danijela Vusić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina te saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora. Svi govornici pohvaljuju ovu inicijativu prijateljskih škola, a najavljen je i projekt učenja slovenskog jezika u VI. osnovnoj školi.

Goste su na slovenskom jeziku pozdravili i voditelji programa, učenici Rosa Minđek i Stjepan Canjuga. Bogat glazbeni program uključivao je izvedbe školskih zborova obje škole. Voditelj mješovitog pjevačkog zbora i instrumentalnog ansambla OŠ Ljudski vrt je Tomaž Mohorko, dok je voditeljica zbora VI. osnovne škole Tena Glavak, učiteljica glazbene kulture. Voditelji školskog benda su Damir Tomičić i Tomislav Herceg.

Poseban trenutak koncerta bile su posljednje dvije izvedbe jer su zborovi udružili snage i zajednički izveli pjesme Ne čakaj na maj i Pjesmu mira. 

Nakon koncerta uslijedilo je druženje učenika i učitelja, a učenicu su dobili priliku i zaplesati naše tradicijske plesove. Veselimo se sljedećem susretu u Osnovnoj školi Ljudski vrt koji je najavljen za ožujak iduće godine – poručuju iz škole.

Nastavite čitati

Život i društvo

Turističkoj zajednici grada Varaždina rekordnih 159 tisuća eura na natječajima Hrvatske turističke zajednice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Turistička zajednica grada Varaždina na natječajima Hrvatske turističke zajednice za  realizaciju četiri projekta dobila je rekordnih gotovo 159 tisuća eura.

Na Javnom natječaju za dodjelu sredstava za projekte lokalnih turističkih zajednica na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu u 2024., Turističkoj zajednici grada Varaždina za dva prijavljena projekta odobreno je 83 tisuće 745 eura. Radi se o projektima „Čarobni grad Djeda Mraza“ za koji je odobreno 65 tisuća 135 eura i „Varaždin- UNESCO grad glazbe“ za koji je osigurano 18 tisuća 610 eura.

 Čarobni grad Djeda Mraza bio je glavna atrakcija prošlogodišnjeg Adventa u Varaždinu koji je proglašen najljepšim u Hrvatskoj. Ovogodišnje izdanje Adventa u Varaždinu donijet će proširenje ove magične lokacije na cijelo dvorište palače Sermage s novim kreativnim i inovativnim sadržajima koji će doživljaj učiniti još čarobnijim, a Advent u Varaždinu još privlačnijim turističkim događanjem.

Projekt Varaždin- UNESCO grad glazbe promiče dugu i bogatu tradiciju varaždinskog glazbenog stvaralaštva zahvaljujući kojoj je Varaždin, kao prvi grad u Hrvatskoj, dobio prestižnu titulu UNESCO-vog grada glazbe. Kroz projekt se promoviraju razni glazbeni sadržaji poput glazbe na balkonima, glazbe na orguljama u varaždinskoj katedrali, glazbe iz glazbene kamperice, te drugi glazbeni programi koji doprinose atraktivnosti i konkurentnosti turističke ponude u destinaciji te brendiranju Varaždina kao UNESCO-vog grada glazbe.

Također, za organizaciju ovogodišnjeg Špancirfesta odobreno je 55 tisuća eura u sklopu

Javnog natječaja za dodjelu sredstava za projekte regionalnih turističkih zajednica na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu, a na koji je Turistička zajednica Varaždinske županije kandidirala projekt suorganizacije događanja Varaždinske županije, među kojima je i Špancirfest.

Dodatnih 20 tisuća eura Turistička zajednica grada Varaždina osigurala je uspješnom prijavom projekta „Dvorišta sjevera: otkrivanje skrivenih dragulja“ na Javni natječaj za dodjelu sredstava za projekte udruženih turističkih zajednica. U ovom projektu sudjeluju i Turističke zajednice Varaždinske Toplice, Novi Marof i područja Centar svijeta, a cilj mu je oživljavanje i valorizacija dvorišta u njihovim središtima, koja su dosad nedovoljno iskorištena u turističkom smislu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje