Povežite se s nama

Život i društvo

Umjetnici svome gradu: “Varaždinska tržnica se uvijek nastoji angažirati na humanitarnom polju”

Objavljeno:

- dana

Na varaždinskome placu u subotu se, 10. listopada, na manifestaciji nazvanoj “Umjetnici svome gradu” okupilo desetak likovnih umjetnika koji su prezentirali svoja djela od čije će prodaje sav prihod biti namijenjen u humanitarne svrhe.

Događaj su organizirali Gradska tržnica i Zaklada solidarnosti grada Varaždina, a on će imati svoj nastavak u virtualnom svijetu, jer djela će biti ponuđena na prodaju putem društvene mreže Facebook. Sav prihod od prodaje namijenjen je liječenju malenog Karla Keretića, bebe koja se zbog teških komplikacija nakon poroda liječi u inozemstvu.

Sudjelovali su Branko Bobić, Darwin Butković, Nedjeljko Krčar, Dražen Pavlović, Živko Toplak, Ivan Mladenović, Jasmina Jakopanec, Silvija Benković, Rajko Novosel i Mladen Rajn.

Direktor varaždinske Gradske tržnice Predrag Ciglar zahvalio je umjetnicima na odazivu, kao i građanima koji će pokazati interes za kupnju slika: “Varaždinska tržnica se uvijek nastoji angažirati na humanitarnom polju, pa se nadam da i ovog puta rezultati neće izostati. Pozivam sve građane koji vole umjetnost, a žele pomoći, da prate naš Facebook jer mogu postati vlasnici stvarno predivnih slika i skulptura naših umjetnika”.

Izuzetno veselu atmosferu upotpunio je i jedan zaštićeni varaždinski proizvod. Naime na ulazu u tržnicu, besplatno su se građanima dijelili varaždinski klipiči. Pri podjeli je pomogao i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, koji je naglasio važnost zaštite izvornih proizvoda i gastronomske ponude grada: “U Europi je puno zaštićenih proizvoda, ali ne postoji grad koji je svojemu prije toga napravio i spomenik. Udruga kuhara je zaštitila taj proizvod i Grad Varaždin ima nekoliko takvih zaštićenih proizvoda. U idućih pet godina cilj je s klipičem, ali i drugim namirnicama iz Varaždina, napraviti jednu pravu gastronmsku kartu. Ovo je dobar početak”.

Iz Gradske tržnice najavljuju nove skorašnje manifestacije: 17. listopada pozivaju vas na Dječji plac, 24. listopada je Dan kestena, a 31. listopada Festival tikvi. Ni ove godine neće izostati tradicionalni izbor NajKumice pa je vrijeme za razmisliti kome ove godine podariti svoj glas. Izbor počinje početkom studenog, a proglašenje pobjednice bit će 5. prosinca.

Život i društvo

Kod dvorane Graberje ove subote Festival igranja za mališane i njihove roditelje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Savez Društava „Naša Djeca“ i DND Varaždinu suradnji s Centrom Rastimo zajedno, a uz potporu inicijativeThe Human Safety Net organizira Festival Igranja na igralištu kod Dvorane Graberje, u subotu, 11. svibnja u 10 sati, uoči Međunarodnog dana obitelji.

U slučaju lošeg vremena, Festival igranja održat će se u Dvorani Graberje.

Cilj Festivala je podsjetiti roditelje na važnost zajedničke igre s djecom i potaknuti uključivanje roditelja u igru s djecom. Zajednička igra izrazito je važna za produbljivanje odnosa roditelj-dijete te skladni razvoj djeteta.

Zašto igra? Igra je dječji najvažniji posao. Omogućuje djetetu skladan tjelesni, intelektualni, socijalni i emocionalni razvoj. Igra je aktivnost kojom se dijete izražava i potvrđuje – to je snaga koja ga upućuje na nove aktivnosti, pomoću kojih razvija sve svoje mogućnosti.

Zašto zajednička igra? Roditelji koji su podržavajući i osjetljivi na djetetove potrebe pozitivno utječu na socijalni i emocionalni razvoj djeteta, odnose djeteta s drugima, pa čak i školski uspjeh. Djeca uče o sebi i svijetu kroz odnose, od kojih je odnos privrženosti s roditeljima ključan.

Na Festivalu igranja diljem Hrvatske volonteri će za roditelje i djecu pripremati neke dobro znane, ali i pomalo zaboravljene igre kao što su „Djed i repa“, „Hoki-poki“, „Glazbene stolice“ i otkriti neke nove („Sadimo vrt“, „Kad me vodi mamina/tatina ruka, odrastam bez muka“).

Centar Rastimo Zajedno i Savez Društava „Naša Djeca“ organiziraju Festival igranja za djecu i roditeljetijekom travnja i svibnja 2024. godine u 6 gradova diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Život i društvo

Maruševec: objavljen Javni poziv mladim obiteljima za ostvarivanje potpore za kupnju i adaptaciju stambenog prostora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Maruševec objavila je prvi ovogodišnji Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora mladim obiteljima za rješavanje njihovog stambenog pitanja, za koji je u općinskom Proračunu ove godine osigurano 55.000 eura.

Mlade obitelji s područja Općine Maruševec mogu ostvariti bespovratnu potporu kroz dvije mjere iz Programa demografskih mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području Općine Maruševec za 2024. godinu, i to za sufinanciranje adaptacije obiteljske kuće te za sufinanciranje kupnje obiteljske kuće/stana.

Prijavitelji mogu ostvariti sufinanciranje za adaptaciju obiteljske kuće na području Općine Maruševec u iznosu do 50 posto prihvatljivih troškova, a najviše do 2000 eura, pod uvjetom da je adaptacija započela nakon završetka 2. Javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora mladim obiteljima za rješavanje njihovog stambenog pitanja na području Općine Maruševec u 2023. godini.

Što se tiče sufinanciranja kupnje obiteljske kuće/stana, prijavitelji mogu ostvariti sufinanciranje u iznosu do 50 posto kupoprodajne cijene, a najviše 4.000,00 eura pod uvjetom da je kupoprodajni ugovor sklopljen nakon završetka 2. Javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora mladim obiteljima za rješavanje njihovog stambenog pitanja na području Općine Maruševec u 2023. godini.

Općina Maruševec stvara uvjete za ostanak i doseljavanje mladih obitelji na svoje područje radi demografske obnove, povećanja broja stanovnika i ravnomjernog gospodarskog razvoja općine. Tome već sada svjedoči 50-ak obitelji kojima smo pomogli da dođu, ovdje ostanu graditi život, svoje obitelji i našu zajednicu. Vjerujemo da će ove i druge naše politike biti dodatni poticaj mladim ljudima za ostanak u našem kraju, imajući na umu da su upravo oni nositelji razvoja i presudni faktor povećanja nataliteta ističe načelnik Mario Klapša.

Javni poziv kao i svi potrebni dokumenti, nalaze se na Internet stranicama Općine Maruševec, a rok za prijavu na Javni poziv je 3. lipnja ove godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje