Povežite se s nama

Međimurje

Sveti Martin je svojim plaštem ogrnuo i siromašne Međimurce

Objavljeno:

- dana

JUBILEJ

U nizu značajnih obljetnica koje se obilježavaju u Međimurskoj županiji, jedna od većih, koja će zasigurno ostati zapamćena, je 1700. obljetnica rođenja sv. Martina.

Taj veliki jubilej u Međimurskoj županiji obilježen je u utorak, 11. listopada, u općini koja nosi njegovo ime, Sv. Martinu na Muri, dok se prigodne svečanosti odvijaju tijekom godine diljem Hrvatske, ali i Europe. Naime, upravo se sv. Martin pamti kao svetac koji je plaštem ogrnuo siromaha, a time simbolički i cijelu Europu. Stoga ga se s radošću prisjećaju u svim krajevima, no posebno u Hrvatskoj, gdje je pokrenut i Kulturni centar “Sv. Martin”.

Uz ovaj događaj u kongresnoj dvorani otvorena je i tematska izložba slika

Da bi svatko od nas trebao slijediti primjer sv. Martina, djelima milosrđa i ljubavi te činjenjem dobra, u svom je blagoslovu i propovijedi tijekom svete mise rekao monsinjor Antun Perčić, kancelar Varaždinske biskupije, u okviru svečanosti u župnoj crkvi u Svetome Martinu na Muri. Misi je prethodilo otkrivanje i blagoslov „Stope svetog Martina biskupa“ ispred crkve, u nazočnosti velikog broja vjernika, gostiju, ali i posebnih uzvanika. Bili su tu zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, načelnik Općine Franjo Makovec sa zamjenicom Petrom Novinščak, predsjednik Općinskog vijeća Dražen Crnčec, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak te Ines Sabotić, predsjednica Kulturnog centra „Sveti Martin Hrvatska“. Spomenimo da su „Stopu svetog Martina biskupa“ postavili Europska mreža kulturnih centara „Sveti Martin“ i Kulturni centar „Sveti Martin Hrvatska“ u suradnji sa Župom i Općinom Sveti Martin na Muri, te Institut za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba. Projekt je realiziran u okvirima Europskoga kulturnog itinerara „Sveti Martin iz Toursa, Europljanin, simbol dijeljenja, zajednička vrijednost“, koji je ocijenjen Kulturnim itinerarom Vijeća Europe. Uz ovaj događaj u kongresnoj dvorani otvorena je izložba slika na temu „Sveti Martin biskup“ Likovne Republike i radova Učeničke zadruge OŠ Sveti Martin na Muri, koja se može razgledati idućih dana u radno vrijeme općinske uprave.

Martin “oživio“

Misno slavlje i cijelu svečanost pjevanjem i sviranjem uljepšali su Župni zbor mladih, Vokalna skupina Osnovne škole Sveti Martin na Muri, Matija Turk, Anđelka Klemenčić, HKUU Sveti Martin te Karlo Bogdan, koji je upriličio svetog Martina biskupa.

Općina ispresijecana rimskim cestama

Uoči jubileja, u župnoj crkvi sv. Martina biskupa održan je Dan europske baštine. 
Naime, župna crkva sv. Martina biskupa u Sv. Martinu na Muri uvrštena je u Dane obilježavanja europske baštine u Hrvatskoj. Na programu u župnoj crkvi župnik Ivan Herceg sve je pozdravio i kratko iznio podatke o župnoj crkvi. Župni mješoviti zbor otpjevao je svoju pjesmu Martinska, a izlaganja su održali dr. sc. Marijana Korunek, zaposlenica Ministarstva kulture – Konzervatorski odjel u Varaždinu, arhitekt Tibor Horvat, koji je projektirao većinu projekata na obnovi župne crkve, Stjepan Jerković, restaurator koji je obnavljao kameni dio, posebno onaj u svetištu, Petra Novinščak, dipl. arheologinja, zamjenica načelnika Općine Sveti Martin na Muri, koja je govorila o arheološkim nalazištima na području Općine, i Branka Marciuš, dipl. arheologinja, koja je izlagala o nalazištima rimskih cesta na području Općine.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje