Povežite se s nama

Međimurje

Matija Posavec: “Ja sam protiv lockdowna i policijskoga sata te bilo kakvog ograničavanja kretanja!”

Objavljeno:

- dana

Međimurski župan Matija Posavec za RTL Danas komentirao je nove mjere za područje Međimurja. Nabrojio je najvažnije među njima.

– Nije riječ o nikakvim drastičnim mjerama, bit će kao i u ostalim županijama, riječ je o ograničavanju javnih okupljanja: od ponedjeljka se ograničava i vrijeme rada ugostiteljskih objekata do 22 sata. Mi nismo iznenađeni svojim brojkama, jer mi izuzetno puno i svakodnevno testiramo, od 0,4 do 0,5 posto stanovništva testiramo da bismo detektirali pozitivne osobe i spriječili udar na bolnički sustav. Naša testiranja su, da usporedim, kao da Hrvatska dnevno testira 22.000 ljudi! – objasnio je Posavec, kako piše eMedjimurje.

Najvećim problemom smatra što je Hrvatska bila otvorena cijelo ljeto.

– Bila je turistička sezona, a mi smo na graničnom prostoru sa Slovenijom i Austrijom, a vidite što se tamo događa. Međimurje je najgušće naseljena hrvatska županija te je u ovoj situaciji važno da virus ne dođe u zdravstvene ustanove. Mi u ovom trenutku imamo 3,6 posto pozitivnih liječnika, 3,4 posto pozitivnih medicinskih sestara te 6,5 posto, odnosno 98 pozitivnih korisnika domova za starije osobe – dodao je Posavec.

– Važno je reći da smo u veljači nabavili iz županijskoga Proračuna 10 respiratora, sada još četiri, radimo na sekundarnim prostorima za smještaj pozitivnih pacijenata… No, problem je što imamo dojam da smo sami, nemamo pomoć države. Pripremili smo 120 bolničkih kreveta, u ovom trenutku 81 pacijent je hospitaliziran, a devet je na respiratoru. Situacija je izazovna, ali vjerujem da zahvaljujući našim liječnicima i odgovornim građanima izaći ćemo iz situacije u kojoj jesmo – naglasio je.

– Ja sam protiv lockdowna i policijskog sata te ograničavanja bilo kakvog kretanja – poručuje župan.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje