Povežite se s nama

Međimurje

Za Martinje u Svetome Martinu na Muri svečano uručena općinska priznanja!

Objavljeno:

- dana

Iz Općine Sveti Martin na Muri oglasili su se povodom proslave Dana Općine koji je vezan uz blagdan svetog Martina – Martinje, 11. studenoga.

U priopćenju koje potpisuju općinski načelnik Dražen Crnčec, zamjenik općinskog načelnika Martin Srša i predsjednica Općinskog vijeća Petra Novinščak stoji:

– U ovim izazovnim vremenima, kada živimo “novo normalno”, obilježavamo Dan općine Sveti Martin na Muri. Protekla godina bila je isprepletena mnogim događajima s kojima su se naše generacije prvi puta susrele. No, bez obzira na objektivne poteškoće, trudili smo se da naš kraj, naša općina, bude barem mrvicu bolja i mrvicu razvijenija. Surađivali smo s mnogim institucijama i pojedincima da bismo zacrtane ciljeve primakli realizaciji ili ih i završili. Ovim putem svima zahvaljujemo na suradnji i potpori.

Od mnogobrojnih projekata izdvajamo započetu izgradnju kanalizacijskog sustava kao jednog od najvažnijih infrastrukturnih investicija. Projekt je opsežan i zahtjevan te će se nastaviti i u sljedećem razdoblju, pri čemu treba naglasiti da su za tu realizaciju potrebna i značajna financijska sredstva. Uz pomoć sredstava Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU radilo se i na cestovnoj i komunalnoj infrastrukturi u brježnom dijelu Općine (Kapelščak, Jurovčak, Grkaveščak). Uredila se i proširila cesta, dio pješačke staze te rotor u smjeru Čakovca kao i izgradio regionalni vodovod, a do kraja godine uredit će se i pješačko-biciklistička traka od Žabnika do Hlapičine.

U tijeku je izgradnja druge faze Doma kulture kao jednog od kapitalnih objekata kojima će se omogućiti daljnji društveni, kulturni pa i pedagoški razvoj. Nastavili smo i s daljnjim uređenjem groblja te nabavili hladnjaču. U iščekivanju smo rezultata natječaja kojim ćemo krenuti u daljnje uređenje grobnog krila te pripadajućih sadržaja. Usprkos negativnim trendovima u turističkom sektoru uzrokovanih pandemijom, radilo se i na daljnjem uređenju javne turističke infrastrukture kroz izgradnju i opremanje nove poučne staze „Svetomartinska Mura“ koja je upravo u ova izazovna vremena bila i jest, pravi mamac za relaksaciju i rekreaciju.

Projekt „Skelarske hiže“ dovršen je u drugoj fazi uz pomoć sredstava Ministarstva turizma te je dobivena uporabna dozvola, a slijedi nam daljnje uređenje okolnog prostora te riječne skele. Radilo se i na mnogim sitnijim nadopunama cestovne signalizacije, nadopuna javne rasvjete te svim onim aktivnostima kojima se pomagalo dječjim vrtićima, osnovnoj školi, stipendistima, učenicima, a poseban naglasak ove godine dan je mjerama pomoći vezanih uz epidemiju COVID-19. Udruge i društva, aktivna su i trude se u okviru novonastalih mogućnosti.

Ovim putem posebice čestitamo i dobitnicima javnih općinskih priznanja: dr. Ivani Babić, spec. ord. obiteljske medicine (koja zbog objektivnih okolnosti nije prisustvovala dodjeli) – za izniman doprinos na području zdravstvene skrbi i odgoja; Stjepanu Horvatu, učitelju glazbene kulture, za izniman doprinos u glazbeno kulturnom djelovanju i izričaju; bistro Jastreb i obitelji Ružman za osobit rezultat u gastronomskoj ponudi i turističkoj promociji Općine Sveti Martin na Muri te ŠRD-u Čikov za osobit doprinos u razvoju ribolovnog sporta, očuvanju okoliša i održivog razvoja u 30 godina od postojanja. Svojim su radom i zalaganjem svakako iste i zaslužili.

Ispunjeni optimizmom te nadom u mirnije i sigurnije novo razdoblje, želimo svim mještankama i mještanima, svim prijateljima, partnerima, suradnicima, našim mnogobrojnim udrugama i društvima, djelatnicima Općine i ureda Turističke zajednice, političkim i društvenim akterima, te gostima našeg kraja sretan Dan općine – Martinje! – poručuju općinari. Pridružujemo se čestitkama, a žiteljima najsjevernije hrvatske općine želimo da iduće godine u punom opsegu proslave općinske dane.

Međimurje

Smotra KUD-ova na Danima Općine Goričan: brojni posjetitelji uživali u festivalu plesa, pjesma i glume

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prekrasnom ambijentu jezera Šuderica, a u okviru obilježavanja Dana Općine Goričan održana je Smotra KUD-ova na kojoj su uz domaćina KUD Goričan, svoja plesna, pjevačka i glumačka umijeća prikazali šest kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske i Mađarske. Program Smotre atraktivnim su nastupim otvorile Mažoretkinje Goričana.

Da su ovogodišnji Dani Općine Goričan naišli na samo pozitivne reakcije potvrdio je i općinski načelnik Emanuel Sinković koji je poručio da mu je srce na mjestu kada vidi ogromno zajedništvo udruga i mještana.

– Zaista smo se potrudili da bi ovogodišnji Dani Općine bili za sve generacije, a kao šećer na kraju uživali smo u prekrasnom kulturnom poslijepodnevu gdje su općinske udruge pokazale zašto im s punim pravom tepamo da su one naše najveće bogatstvo – rekao je načelnik Sinković.

S obzirom da su udruge te koje se aktivno uključuju u događanja i obogaćuju društveni život lokalne sredine, načelnik Sinković naglasio je da to treba znati očuvati.

– Želja nam je da se naši najmlađi još intenzivnije uključuju u rad KUD-a da bi ga imao tko u budućnosti voditi. Možemo se pohvaliti sa zaista velikim brojem aktivnih udruga, a glavni cilj ovogodišnjih Dana Općine smo ostvarili, okupili smo se i pokazali zajedništvo – zaključio je Sinković.

Bogati nedjeljni program započeo je jutarnjom svetom misom, dok su se u poslijepodnevnim satima posjetitelji mogli okušati u streličarstvo i gađanju interaktivnih meta. Nakon sporta uslijedio je nastup Mažoretkinja Goričan koje su ostvarile brojne zapažene rezultate u Međimurju, Hrvatskoj, ali i inozemstvu. Dani Općine bili su ovo prilika da se publici predstave one najmlađe, u uzrastu od pet do deset godina, a s obzirom da im je ovo bio prvi javni nastup posjetitelji su ih nagradili velikim pljeskom.

Nakon mimohoda KUD-ova od Doma kulture do Šuderice započeo je festival plesa, pjesme i glume. Osim domaćina svojim su se nastupima predstavili: KUD Kaštel Pribislavec, Pjevački zbor Ružmarin iz Murakeresztúra, KUD Cret, KUD Sumarton, KUD Strmec i KUD Mijo Stuparić iz Velike Ludine.

– S obzirom da je interes gostiju za dolaskom i nastupom u Goričanu bio stvarno velik, moram pohvaliti naš KUD i Martinu Pahek na odličnoj organizaciji Smotre zahvaljujući kojoj je puno prekrasnih slika iz naše Općine obišlo Hrvatsku – zaključio je načelnik Sinković.

Zahvaljujući srebrnoj baristici Mateji Munki svi ljubitelji kave uživali su u pravoj poslastici – degustaciji gorčke, međimurske i turske kave s rumom i jajetom. Dobra zabava nastavila se nastupom Tamburaškog sastava „Vragolani“.

Nastavite čitati

Međimurje

„Sportsko ljeto“ u Nedelišću: aktivni ljetni praznici na sportskim kampovima za osnovnoškolce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Zajednica sportskih udruga Općine Nedelišće je od 27. lipnja do 19. kolovoza organizator sportskih kampova pod nazivom „Sportsko ljeto 2022.“. Program je namijenjen učenicima od prvog do osmog razreda osnovnih škola s područja Općine Nedelišće. Kotizacija za sudjelovanje na svim kampovima iznosi 100 kuna.

Prvi tjedan, od 27. lipnja do 1. srpnja, je rezerviran za odbojku, a treninge će voditi treneri Odbojkaškog kluba Međimurje Centrometal. Potom redom slijede: nogomet (4. – 8. srpnja, NK Nedelišće), tenis (11. – 15. srpnja, TK Nedelišće), rukomet (18. – 22. srpnja, RK Nedelišće), karate (25. – 29. srpnja, KK Međimurje), atletika (1. – 4. kolovoza, AK Nedelišće), gimnastika (8. – 12. kolovoza, GK Nedelišće) i košarka (16. – 19. kolovoza, KK Nedelišće). Svi kampovi će se održavati u vremenu od 9 do 12 sati.

Prijave su moguće putem on-line prijavnice na internetskim stranicama Zajednice, preuzimanjem i popunjavanjem prijavnice koja se potom šalje na e-mail: [email protected] te osobno na recepciji SGC-a Aton.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje