Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Odred izviđača “Sirius”: pridružite se čakovečkoj Družini „Pozoj“ i doživite avanture koje ćete zauvijek pamtiti!

Objavljeno:

- dana

U svijetu trenutno djeluje više od 25 milijuna izviđača i izviđačica, s tim da je više stotina milijuna ljudi bilo pripadnikom pokreta u nekom trenutku svoga života, otkad izviđači postoje.

Sve je počelo u kolovozu 1907. godine u Engleskoj, gdje je Robert Baden-Powell organizirao eksperimentalni kamp koji se pokazao iznimno uspješnim. Početkom iduće godine izdao je knjigu „Scouting for Boys“, odnosno „Izviđanje za dječake“, koja je otad prodana u više od 100 milijuna primjeraka. U Hrvatskoj nacionalna izviđačka organizacija je Savez izviđača Hrvatske. Radi se o najvećoj organizaciji za izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanje djece i mladih kod nas. Savez je baštinik čak 110-godišnje tradicije izviđačkoga pokreta u Hrvatskoj.

Družina „Pozoj“

Odred izviđača „Sirius“ Varaždin osnovan je 14. veljače 1991. godine, a njegova 3. družina nosi naziv „Pozoj“ i čakovečkoga je predznaka. „Pozoj“ slavi pet godina uspješnog djelovanja.

– Iza nas su mnogi sastanci, jednodnevni i višednevni izleti, zimovanja i logorovanja u kojima su generacije izviđača putem igre, ali i ozbiljnih zadataka, provodeći noći u šatorima šumskog logora ili pod vedrim nebom, svladavale izviđački program te stasali u ozbiljne i sposobne ljude, a neki od njih preuzeli su vodeće uloge u Družini i Odredu – objašnjava starješina Družine Roko Rameša.

Izviđači (skauti) su pokret za djecu i mladež, a u ostvarivanju ciljeva i programa im pomažu odrasli članovi organizacije. Izviđači se pretežno bave upoznavanjem prirode, druženjem i učenjem korisnih vještina koje im mogu pomoći u budućem životu – kako u civiliziranom svijetu, tako i u divljini.

– Čakovečka Družina „Pozoj“ dosad je sudjelovala u svim akcijama Saveza: smotrama, natjecanjima, olimpijadama i zborovanjima. Tijekom smotre odredi odlaze na ljetovanje na deset dana, zborovanja se odvijaju tijekom vikenda u svibnju – svake godine pokušavamo organizirati deseterodnevno ljetovanje, petodnevno zimovanje i proljetovanje te barem jedan izlet mjesečno. Sastanke izviđači održavaju jednom tjedno po sat vremena, po dobnim skupinama, u barakama bivšega GK u Čakovcu. Ako epidemiološke mjere to dopuste, sljedeće na redu je zimovanje od 3. do 7./8. siječnja. Proteklih smo godina, primjerice, zimovali na Kalniku.

Zimi se očito ne može spavati u šatorima pa onda boravimo u planinarskim ili đačkim domovima i slično. Ljetovanja se u pravilu provode u šumama: dolazimo na teren sa šatorima i dižemo kompletnu infrastrukturu, od kuhinje, nužnika… I kad odlazimo, sve spremimo – ostavljamo sve u stanju u kakvom smo našli! Djeci je dan ispunjen po programu i u svemu sudjeluju pa tako obavljaju poslove povezane s kuhanjem, higijenom, čišćenjem, pakiranjem robe i ostalim. Upisujemo ih od 3. razreda osnovne škole nadalje – dodaje Rameša.

Izviđači su volonterska organizacija. Osim u samome Savezu, u pokretu ne djeluju profesionalci.

– Time dobivamo društveno koristan rad s djecom i kod djece. Zanimljivo je inače da je samo u Međimurju nekad bilo 3500-4000 izviđača, koliko je sada otprilike u cijelome Savezu. U našoj su okolici Varaždin i Ludbreg zadržali rad izviđaštva, a kod nas su u nekim školama postojale inicijative, no one su preostale izvan Saveza pa ne sudjeluju u njegovu radu. Starije dobne skupine, viši razredi osnovnih škola, svoja dostignuća vrednuju prema usvojenom znanju, i to individualno. Kad skupe određeno znanje, onda im se daju stupnjevi znanja, odnosno tzv. listovi. Srednjoškolci već trebaju biti puno samostalniji – oni imaju tzv. izazove.

S 21 ili 22 godine dolaze do krajnjeg roka u kojem prelaze iz korisničkoga dijela izviđaštva na rad s drugima. Izviđači su braća i svi smo na „ti“. Kad nam studenti odlaze na fakultete, oni se javljaju u lokalne izviđačke udruge, tamo nađu prijatelje i normalno se uključuju u rad te im je mnogo lakša prilagodba na nove uvjete – ističe starješina.

Društveno koristan rad

Članovi sudjeluju i u akcijama pošumljavanja, kao što je Boranka – projekt pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije.

– Naš Odred bio je na prvoj Boranki, nakon toga bilo ih je i više, sadili smo drva u Macincu i u čakovečkome Perivoju Zrinskih. Skupljali smo humanitarne pomoći, tražimo divlje deponije u prirodi te ih prijavljujemo… Uglavnom, posvećeni smo društveno korisnom radu! – Rameša naglašava.

Na njega se nadovezuje načelnik Odreda Tomislav Marić.

– Što se tiče listova i „provjera znanja“, ne radi se o ispitima, ovo nije škola, već djeca to svladavaju u praksi, a onda se na terenu vidi kako tko radi. Većinom pokušavamo do odredišta doći vlakom, autobusom ili pješke – na terenu na kojem provodimo po cijeli dan djeca primjenjuju praktično znanje koje imaju pa tako izrađuju zaklon i vatrište, traže hranu u prirodi, mjere udaljenosti, gledaju zvijezde, orijentiraju se, i sve to tako da im bude zanimljivo. Oni ponekad nesvjesno uvježbavaju neke radnje za koje kasnije u životu ispadne da su im bile iznimno korisne. Naglasak je na tome da imaju odgovornost prema vlastitome napretku. Njihovi su dani u potpunosti ispunjeni: imaju slobodan sat vremena nakon ručka i sat-dva poslije večere – sve ostalo vrijeme popunjeno je aktivnostima. Važno je i što članove odmalena učimo da paze na mlađe od sebe – razjašnjava Marić.

Izviđači su podijeljeni u patrole, odnosno dobne skupine: poletarce (niži razredi), izviđače (viši razredi), istraživače (srednjoškolci) i klub brđana, to jest, odrasle koji pomažu u provođenju programa. Planove putovanja izviđači izrađuju sami: naglasak je na samostalnosti, dok odrasli samo nadgledaju cijeli postupak.

– Voditelje upozoravamo ako nešto nije u redu, a članovima pomažemo i u logistici. Zanimljivo je kako su djeca sposobna dići cijeli logor, dok im istodobno prenošenje neke robe od točke A do točke B može predstavljati ogroman problem! (smijeh) Mi smo monitoring – promatramo sa strane, ne miješamo se previše i dijelimo savjete. Moram priznati da djeca zaista dobro podnose kritike, kao i da nema ljepšega od osmijeha i ponosa koji osjećaju kad nešto dobro naprave – dodaje Marić.

Razgovor s dvojcem završavamo uz poziv:

– I ti se pridruži Odredu! Javi se na [email protected] ili na 098/983-0382 (Roko Rameša). Budi dijelom beskrajne priče i avantura koje ćeš pamtiti cijeli život te steći doživotna prijateljstva diljem Hrvatske i šire!

Foto i video

FOTO Ludbreg je ovog vikenda nezaobilazno mjesto za zaljubljenike u cvijeće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIC

U Ludbregu je prvi svibanjski vikend rezerviran za 27. po redu sajam cvijeća Flora Centrum Mundi.

Izložbeno – prodajni dio sajma cvijeća i ove se godine održava na Otoku mladost od 3. do 5. svibnja.

Ludbreški kraj prepoznat je kao dio Hrvatske u kojem cvjećarstvo ima važnu ulogu pa je zato sajam cvijeća ovog vikenda nezaobilazno mjesto za sve koji vole cvijeće ili se žele opskrbiti sadnicama za dolazeću sezonu.

Manifestaciju obično posjeti oko 30.000 ljudi, a ove bi godine ta brojka mogla biti i veća jer se održava i dodatni sadržaj – Blues festival.

U dvorcu Batthyany održava se bonsai izložba, a na Zanatskom trgu je Dječji cvjetni korzo.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Praznik rada na Dravi uz grah i druženje mnogima je omiljen

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Praznik rada kod većine je rezerviran za druženje s prijateljim i rodbinom.

Neki za ovo odabiru vlastiti dom, prirodu ili vikendicu, a drugi rado pohode organizirana duženja gradova i općina. U svako slučaju prvomajski grah ili roštilj su nezaobilazni.

Svake godine, pa tako i ove, među najvećim manifestacijama povodom Praznika rada je druženje na izletištu Drava u Varaždinu.

Grad Varaždin pripremio je besplatnih 6000 porcija graha za Varaždince, ali i izletnike iz drugih krajeva.

Dan je počeo budnicom Puhačkog orkestra KUD-a HŽ-a Varaždin ulicama Varaždina, a budnica se mogla čuti na Dravi. Bilo je i sportskih te drugih događanja, a mnogi su rado sudjelovali i u humanitranoj tomboli.

Prije podjele graha obratio se gradonačelnik Varaždina Bosilj, a veselo druženje se nastavilo uz tamburaški sastav Špancir.

Pogledajte kako je bilo…

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje